ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Kako pravilno "razraditi" novu Lipo bateriju
sloba_b:
ok, hvala na brzom odgovoru :mhm
Danijel:
Da li moze neko da da link prema proizvodjacu baterija lipo da baterija treba da se razradjuje malim strujama?
Koliko sam ja obavesten a i jako dugo koristim lipo baterije svejedno je da li se prazne pri prvom letu, max ili manjom strujom koja je propisana na samoj bateriji.
Svaka bat ima odredjen br ciklusa i ne sme se prazniti vise od 80%
Lipo baterije su fabricki formirane i spremne za punjenje i praznjenje bez razradjivanja.
I jos nesto zamislite kada bi uzeli 3 puta da ispraznite bateriju sa 0.5C koja je 5000ma 6S 45C recimo nekim dobrim punjacem
Praznjenje na punjacu bi trajalo oko 2 dana
Sto znaci za svaku bateriju za veci model neko treba 6 dana kako bi je ispraznili 3 puta da bi se ona dobro razradila????
Mozda ovo od 2 dana nije tacna informacija ali recimo da je tako
Sad cu staviti bateriju Align 2600ma 6s 45C da se prazni sa 05c pa cu da izmerim vreme praznjenja...
(:sok:) (:sok:) (:sok:)
Gatti.Gatozza:
Možda baterije ipak nisu fabrički razrađene. Ovde su ljudi dali par predloga i iskustvom potvrdili da nakon ovakvog razrađivanja nema naduvavanja baterija u velikoj meri. A mislim da si se baš ti jednom žalio na 13 maju da ti se gomila baterija naduvalo.
Danijel:
Lipo baterija mora biti fabricki razradjena kako bi se koristila ali ovo niko do sad nije propisao
Meni su se naduvale baterije iz razloga sto ih praznim vecom strujom od dozvoljene i to na helikopterima do sada ni jedna baterija koju sam koristio u avionu nije se naduvala.
Naduvavanje baterija je sirok pojam ali razradivanjem se nista kod lipo ne postize. Lipo baterije ukoliko imaju problem pri prvom [punjenju ne pomaze nista sto tu bateriju moze da ozivi i da joj produzi vek trajanja, ukoliko se balansira i puni sve kako treba ima odredjem br ciklusa i ne sme se prazniti preko 80% ukoliko se toga pridrzavate nema nikakvih problema.
Postoje baterije koje se moraju formirati pri prvom punjenju ali to se ne odnosi na lipo i life baterije
Lipo baterije su napravljene za brzo praznjenje ali ne do kraja dok kod life mozete prazniti svih 100% i to odmah prvi let.
Jedino sto izaziva ranije naduvavanje baterija je praznjenje vecom strujom od dozvoljene ili stajanje skroz pune baterije vise od 6 meseci.
magic:
Na linku koji sam okacio ranije su prakticno instrukcije sa F3A Unlimted sajta a covek koji je to preporucio je jedan od pionira letenja na struju i njegova preporuka je:
PRVA 3 CIKLUSA BATERIJU PRAZNITI SA MAKSIMALNO 5C (baterija od 1000mAh se prazni sa 5A) DO SAMO 50% NAZIVNOG KAPACITETA.
Znaci, kada baterije dodju nove iz radnje, dopunite ih, praznite sa 5C do 50% i tako 3 puta, posle toga su stvarno spremne za upotrebu!
Ovo je preporuka od nekog ko koristi LiPo od 2005!
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version