RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI
mala pomoc
Danijel:
Sta tu ima da ne bude nejasno
odredis -10 i +10 i nadjes sredinu i to je to a ovde je navedeno 0 25 50 75 100 te vrednosti se donose na osnovu uglova a ne ovako kako je trex napisao
svi helikopteri imaju razlicite uglove od prilike to je od +10do +14 i -10 do -14
Te vrednosti moras da dobijes kako bi taj helikopter leteo jednako na gore i na dole
A ako od prilike stavis 0 25 50 75 100 moze da se desi da taj helikopter ne poleti ili da poleti a da nemas minus pa da ne moze da se spusti
ratep:
Zar se to ne radi nekim uglomerom, a na stanici samo podesavas vrednosti za +10,-10 i 0,dok ne dobijes zeljeni ugao? Pa uzmes podesis svaki servo u mix-u posebno da bi swash imao isti polozaj celom svojom putanjom? Da ti se ne desi da u +5 (hover) helikopter bude miran, a kad dodas ili oduzmes pitch on krene na neku stanu? mmmm
Danijel:
Pa gledaj ako uradis kako sam objasnio kada uglomerom izmeris i dobijes -10 pa dobijes +10 kada odredis sredinu na sredini palice ce biti 0 nece +5
Ako koristis mix funkcije i idl1 i idl2 i hold parametri treba da budu svuda isti kao ne bi doslo do problema kada ukljucis idl2 helikopter padne na zemlju
u idl1 idl2 samo brzinu motora recimo povecas
todor:
lepo je covek objasnio.
palica na 0 i tada namestis ugao -10
palica na sredinu ugao 0
palica na max ugao +10
imas dosta na youtube kako se podesava.
ratep:
A ko je spominjao da je na sredini palice +5? Napisao sam u hoveru +5, a to nikako nije sredina hoda palice. Tesko ces primetiti da heli vuce na neku stranu ako je ugao 0, posto onda stoji na zemlji.
Hteo sam da kazem da je bitno da se podesi jednaki hod svih servoda u mixu glave da bi heli ostao neutralan prilikom dodavanja ili oduzimanja pitcha.
Nije dovoljno samo podesiti 0,+10,-10. Ako svi servoi u ciklici nemaju isti hod, kad podesis recimo +10 na 12h polozaja rotora i uglomera, pa zaokrenes rotor sa uglomerom za 120 stepeni, tebi ce ugao biti manji ili veci u zavisnosti da li je hod servoa koji je monitiran na tom polozaju u ciklici veci ili manji, a samim tim ce ti helikopter vuci u neku stranu.
Posto covek verovatno koristi neke jeftinije servoe mislim da je velika verovatnoca da ima prilicnog odstupanja u njihovom hodu i da recimo pun hod palice jedan servo isprati sa 50 stepeni, a drugi sa 48, a treci sa 53. Onda se desava to sto sam rekao, prilikom svakog dodavanja ili oduzimanja pitcha helikopter ce se ponasati kao da si dodao i malo komande levo ili desno. To se moze podesiti pomocu male vaser vagice ili alata za stelovanje.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version