ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Pomoc oko punjenja i praznjenja NIMH baterija
miša2002:
Ni-xxx baterije nimalo nije preporučljivo puniti bez termo-zaštite tj termo-sonde !!!
Naime, ove baterije se strahovito zagrevaju u završnoj fazi punjenja!!! Isto i pri naglom pražnjenju!..
Inače, Accucelll-6 može se koristiti i za njih, ali nije pravljen, direktno, samo za njih i zato BEZ TERMO-SONDE nikako ne savetujem ni da ih puniš ni da ih prazniš!
Sondu smestiti što "čvršće" uz ćelije i povremeno "malim prstom" proveriti zagrejanost svake ćelije posebno i sondu premestiti na najtopliju ćeliju...
Pred-podešavanje broja ćelija nema. To radi na osnovu algoritma tj konkretnog uzorkovanja vrednosti ...
Pražnjenje koristi samo ako neće da "krene" sa punjenjem...
magic:
--- Quote from: miša2002 on October 25, 2014, 01:46:39 PM ---Ni-xxx baterije nimalo nije preporučljivo puniti bez termo-zaštite tj termo-sonde !!!
Naime, ove baterije se strahovito zagrevaju u završnoj fazi punjenja!!! Isto i pri naglom pražnjenju!..
Inače, Accucelll-6 može se koristiti i za njih, ali nije pravljen, direktno, samo za njih i zato BEZ TERMO-SONDE nikako ne savetujem ni da ih puniš ni da ih prazniš!
Sondu smestiti što "čvršće" uz ćelije i povremeno "malim prstom" proveriti zagrejanost svake ćelije posebno i sondu premestiti na najtopliju ćeliju...
--- End quote ---
Ovo je tacno samo ako se puni sa strujom vecom od 0,5C! Do 0,5C punjac ce bez problema prepoznati "delta peak" i iskljuciti punjenje.
--- Quote from: miša2002 on October 25, 2014, 01:46:39 PM ---Pred-podešavanje broja ćelija nema. To radi na osnovu algoritma tj konkretnog uzorkovanja vrednosti ...
--- End quote ---
Podesavanja broja celija nema zato sto NiXX punjaci prekidaju punjenje po princepu delta peak.
slika cisto za primer
NiXX celije kada dostignu maksimalni napon dodatnim punjenjem pocnu da gube napon, kada ta vrednost dovoljno padne u procentima od maksimalnog napona (a ona je programirana u punjacu) punjac prekida punjenje. Nikad nisam cuo za uzorkovanje vrednosti ...
--- Quote from: miša2002 on October 25, 2014, 01:46:39 PM ---Pražnjenje koristi samo ako neće da "krene" sa punjenjem...
--- End quote ---
Povremeno je pozeljno NiXX celije isprazniti na 0,9V po celiji i napuniti ih do vrha. Barem 1 put u 10 ciklusa.
A odgovor na pitanje je da li sme da se punjac ostavi sam je da moze ako se puni sa strujom do 0,5C, preko toga ne zbog gore vec pomenutog i pod uslovom da su celije ispravne. Ako se puni sa 1/10C onda moze da puni beskonacno dugo bez da osteti celije.
poz
sloba_b:
hvala na odgovoru razumeo sam i bas mi je jasno, na pocetku sam mislio da na punjacu tako neko podesavanje nisam uspeo da nadjem i ako sam po podesavanjima kliktao u krug.
punio sam sa 0.2A i baterija se blago zagrejala, moglo se osetiti hladnom rukom, bio sam je ostavio bez nadzora pa sam imao blagu nelagodnost. Sada sam video koliko dugo se punila pa cu da tempiram vreme ubuduce ;)
misha:
Kod punjenja NiMh baterija, veoma je bitno podesiti delta peak za baterije koje koristite. Jednostavno, nisu sve iste. Obicna NiMh verovatno ce raditi na fabrickom setovanju, ali Enelop, Turnigy LSD (najbolje koje sam imao), mogu se prepuniti i tada dolazi i do pregrevanja. Da li su zapaljive? Veoma. Nas kolega (da razume se prilicno u struju) je sprzio radionicu dok je punio NiMh baterije. Ako nemas uputstvo za baterije onda je sve stvar pokusaja, dok ne pronadjes vrednost koja ce biti dobra.
miša2002:
--- Quote from: magic on October 25, 2014, 04:32:13 PM ---..................
--- Quote from: miša2002 on October 25, 2014, 01:46:39 PM ---Pred-podešavanje broja ćelija nema. To radi na osnovu algoritma tj konkretnog uzorkovanja vrednosti ...
--- End quote ---
Podesavanja broja celija nema zato sto NiXX punjaci prekidaju punjenje po princepu delta peak.
slika cisto za primer
NiXX celije kada dostignu maksimalni napon dodatnim punjenjem pocnu da gube napon, kada ta vrednost dovoljno padne u procentima od maksimalnog napona (a ona je programirana u punjacu) punjac prekida punjenje. Nikad nisam cuo za uzorkovanje vrednosti ...
.........................
poz
--- End quote ---
Bio bih ti jako zahvalan, kad bi mi objasnio šta je to "po principu delta pika" i kako se to "maže na hleb"?
Pričaš o nečemu, a da, pri tom neznaš ni šta to znači a kamoli šta je to i pri tom pokušavaš da potceniš; omalovažiš,.. pa čak i proglasiš netačnim, nešto što ti je nepoznato na tvom nivou poznavanja elektronike...
Poznavati nije isto što i znati!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version