RAZNO > AUTO / BRODO MODELI
Merkur
mikula:
Hvala. Još par fotki sa vode.
vuk:
svaka cast :)aplauz :)aplauz :)aplauz
interesuje me na kom sajtu nabavljas nacrte za modele brodica?
pozdrav
hvala
Drot@:
odlican brodic :)aplauz
mikula:
Merkur je nedavno dobio drugara.
Ne otvaram novi naslov jer je u pitanju vrlo sličan model, nastao iz želje da probam da rešim uočene nedostatke na Merkuru.
Najveći problem kod Merkura je zagrevanje motora. Po hladnom vremenu još kako-tako, ali leto + malo agresivnija vožnja = spaljen motor sa sve dimnim signalima pri podizanju poklopca.
Lako sam našao drugi motor (opet iz aku-bušilice).
Ovaj put sam na motor namontirao aluminijumski rebrasti hladnjak sa računarkog procesora, zajedno sa ventilatorom. Prethodno je u hladnjak uglodan kanal odgovarajućeg radijusa da se postigne maksimalna moguća površina naleganja na kućište motora. "Kabina" je prerađena tako da se dovede vazduh za hlađenje spolja do motora. Nemam trenutno na Photobucketu fotografije da ovo ilustrujem, dodaću ih naknadno.
Drugi nedostatak je izdizanje pramca iz vode pri većim brzinama. Dok se pri tome vozi strogo pravo nema problema, ali ako se i malo koristi krma dolazi do "klackanja" - naginjanja u stranu skretanja. Iako nije opasno (ni jednom se nije prevrnuo) želeo sam da to poravim.
Krenuo sam od crteža po kojima sam radio Merkura. Preradio sam rebra u zadnjem delu korita tako da dobijem širi, plići krmeni deo sa gotovo ravnim dnom.
Takodje sam izmenio pramac tako da oplata ne ide do samog pramca već samo do prvog rebra. Na taj način se izbegava oštro savijanje oplate.
mikula:
Dalje postupak teče standardno, odštampane crteže rebara sam iskaširao na šper i isekao. Pripremio letvu za kobilicu i izbušio otvore za kardan i krmu. Zatim sve to zalepio trudeći se da sve bude pravo i u vinklu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version