RC MODELI HELIKOPTERA > SUS HELIKOPTERI

Optimizacija/efikasnost multirotora

(1/3) > >>

fibra:
Video sam razne nacina olaksavanja multirotora i optimizacije tezine, ali nigde nisam video da se metalni ram koristi kao masa. Postoji li neki pametan razlog za to?
Bakar je daleko tezi od aluminijuma a koristenje rama kao mase ne samo sto bi olaksalo celu konstrukciju vec bi je ucinilo cistijom i jednostavnijom.
Takodje vidjam da je ESC uvek ili na sredini kraka ili na samom centralnom nosacu. Ako bi ESCovi bili blize motoru sa veoma kratkim zicama, onda bi do ESCa vodila samo jedna debela zica (+) za napajanje i 3 tanke kontrolne zice zanemarive tezine. Ovo bi za rezultat imalo daleko vece smanjenje tezine nego uzduzno busenje aluminijumskih cevi, pogotovo na haxa ili oktocopterima. Teoretski bi se copter nesto tromije naginjao zbog vece tezine na krakovima, ali ne mislim da bi to nesto smetalo.

Druga stvar koja se tice optimizacije su x i + konfiguracije... logika mi govori da je za rotiranje quadcoptera u + konfiguraciji po horizontalnoj osi potrebno manje struje jer u tome sudeluje samo 1 motor, dok u x konfiguraciji ucestvuju 2 motora. S druge strane 2 motora su rasterecenije nego kad je 1 pa i nisam siguran u svoje ocekivanje. Kakva je situacija u praksi?

gizmo:
Koriscenje celog metalnog rama kao masu ima smisla sa gledista protoka struje i smanjenja kolicine zica. Medjutim tih 4-8 parcica zica manje sigurno nece nesto bitno olaksati letelicu, a i u slucaju ostecenja izolacije na nekom + vodu imas ceo ram na izvolte za kratak spoj i karambol.

Sto se tice rotacije multirora nisam siguran, ali mislim da svi motori ucestvuju u rotaciji letelice. Ako bi u prelasku iz mirnog lebdenja u rotaciju 2 motora nastavila da rade isto, a druga 2 motora povecala broj obrtaja, onda bi uz rotaciju imao i podizanje letelice. Ako bi kao sto kazes u + konfiguraciji samo prednji motor povecavao broj obrtaja, onda bi imao rotaciju letelice, ali i podizanje "nosa" i pokret unazad.

Gatti.Gatozza:
Na kom pricipu funkcioniĆĄe rotacija quad ili okto letelice?

nebeski:
Sa stanovista stabilnosti i upravljivosti ima smisla da je masa "koncentrisana" u sredisnju tacku letelice. U tom slucaju je potrebno manje energije za izvodjenje manevara i manevri su brzi jer su potrebni manji momenti. Za lebdenje u mestu nema razlike da li je masa u centralnoj tacki ili ravnomerno rasporedjena.

Mozda nisam u pravu ali pretpostavljam da je za same matematicke modele koji su koristeni za razvoj upravljacke logike u kontroleru uzeto da je masa vise manje u centralnom delu. Tako da ce sto je stvarni model blizi modelu i njegove reakcije biti tacnije.

fibra:

--- Quote from: nebeski on June 16, 2011, 02:28:51 PM ---Sa stanovista stabilnosti i upravljivosti ima smisla da je masa "koncentrisana" u sredisnju tacku letelice. U tom slucaju je potrebno manje energije za izvodjenje manevara i manevri su brzi jer su potrebni manji momenti. Za lebdenje u mestu nema razlike da li je masa u centralnoj tacki ili ravnomerno rasporedjena.

Mozda nisam u pravu ali pretpostavljam da je za same matematicke modele koji su koristeni za razvoj upravljacke logike u kontroleru uzeto da je masa vise manje u centralnom delu. Tako da ce sto je stvarni model blizi modelu i njegove reakcije biti tacnije.

--- End quote ---
Sorry, nisam bio dovoljno odredjen... mislio sam na GND masu (-pol napajanja).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version