RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

FOCKE-WULF FW 190 A

<< < (2/5) > >>

saxpg:
Aleksa odradio si ga svaka cast! Hoce li biti neki rezonator na DLE, steta da ovakav model zvuci kao motorna sega ili kosilica?

Alexa:
Rezonu neću stavljati, nema mesta da stane, a što se tiče zvuka motora, kad je model bio na 13. maju pre jedno tri nedelje na taksiranju svi su se oduševili sa zvukom. Sa Bennett auspuhom ima skroz drugačiji zvuk, na leru više brboće i podseća na radijalni motor. Zvuk uopšte nije bio kao Zenoah motori, mada se meni i njhov zvuk sviđa.  Tako da sam sa motorom DLE 30 poručio sličan auspuh i nadam se da će zvuk biti još bolji jer je motor jači.

Alexa:
Sa krilima je bilo mnog lakše raditi, tu nije bilo nekih prepravki. Probao sam retrakte, kad sam video da je sve uredu skinuo sam ih i ofarbao.

Ofarbani su i poklopci na retraktima sa unutrašnje strane, kao i flapsovi.

Od Tailormadedecals sam nabavio sve ostale nalepnice sa oznakama koje su nedostajale na modelu. Nalepnice su bile na papiru formata A 4. One se prvo iseku makazama sa papira zatim se potope u vodu par sekundi i onda lepe na model. Pošto su nalepnice jako tanke mora se vrlo pažljivo raditi sa njima.

Sa donje strane krila namestio sam nosač bombi i tanka za gorivo. Pošto imam Spektrum DX 7 stanicu i nemam dovoljno kanala za ovakav model, servo sa nosača sam spojio sa flapsovima. Kad je avion na poletanju i flapsovi se spiste samo malo servo na nosaču neotkačuje bombu. Kad su flapsovi skroz spušteni kao na sletanju servo na nosaču onda otkačuje bombu (prvo će se otkačiti bomba u letu, pa onda posle par krugova ići na sletanje). Pošto nisam hteo da se tank baca iz vazduha (da se nebi polupao), na nosaču sam dodao mali prekidač, kojim mogu servo na nosaču iskljiti i tako sa tankom za gorivo sleteti.

Model sam na pojedinim mestima izgulio i ta mesta ofarbao u sredbnu boju.

Onda je na red došao vedering. To sam radio sa uljanim bojama što koriste slikari. Pomešao sam crnu i braon i dodao malo trepentina da bi se razredile boje i ujedno da bi se posle brže osušile. Radio sam deo po deo, prvo se nanese tako pripremljena boja, male se sačeka i onda sa pamučnom krpom se briše, ali samo od napred prema nazad. Posle brisanja ostavio sam model da se suši jedno dve nedelje. Probao sam sa vlažnom krpom i vedeo sam da boja polako skida. Tako da sam morao ceo model lakirati da bi se sve to zaštitilo. Pošto ranije niko kod nas nije radio vedering sa uljanim bojama nisam znao kojim lakom to da uradim. Na kraju sam model lakirao akrilnim mat lakom i tek onda su model, nalepnice i vedering postali kao jedna celina.

Alexa:
Pre jedno tri nedelje model je bio na 13. maju, paljen je motor i model je taksiran, nije leteo. Treba da zamenim motor, da postavim DLE 30 koji mi je danas stigao.

Alexa:
DLE 30 je stigao, uz motor sam dobio rezervnu svećicu NGK, DRILL JIG šablon za bušenje elise i spinera i MUFFLER SILENCER koji se montira na izlazu iz auspuha da bi se smanjila buka. Pored motora kupio sam drugi auspuh koji kada se okrene naopačke trebalo bi da stane a da se na modelu ništa više neseče, a mogu da ostavim urađene izduve sa strane. Probao sam motor, lepo redi sa 18x8 elisom dobio sam 8600 RPM. Možda će i sa tom elisom poleteti, moram samo prvo da proverim koliki će potisak imati. Probaću još 18x10 elisu. Napravi sam nove odstojnike za motor i treba još samo sve to da namontiram i probam kako radi na modelu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version