RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
mirce:
Hvala Dr Jack i Aerofly...
Kako rekoh Martin je počeo radove na spoju trupa i krila...
Poslao mi je i par slika od flapsova. Flapsovi su slični onima na Thunderboltu ili recimo Hellcatu, što znači da kada idu u donji položaj na prednjem delu se "otvara" procep kroz koji prostrujava vazduh i ide oko samog flapsa. To celom modelu daje dodatnu stabilnost na malim brzinama...
Iz drugog ugla...
Martin sutra dolazi u Kombinat. Pošto je svašta nešto radio u medju vremenu, jedva čekam da vidim napredak.
Vrlo je realno da ćemo sutra završiti kompletan crtež krila i da ću konačno tokom iduće nedelje ići da sečem delove (rebra) i početi sa izradom.
Deo materijala sam nabavio (stvarno ne znam ko je kupio svu balzu od 3 mm u Uradi Sam... ;namig), ramenjače stižu za koji dan kao i bajoneti...
Šper je već odavno u Kombinatu...
Pozdrav
Mirče
misha:
Zaista izgelda ozbiljno. Znajuci tebe, verovatno ce prvi let biti na prolece :)
aerofly:
Sad znamo zasto kasne isporuke balze i u ostalim gradovima. 8) 8)
mirce:
Nastavak projekta...
Martin je bio sinoć i krilo je kompletno gotovo :)aplauz
Naručio sam letvice za ramenjače, čekam fajl za sečenje rebara, planovi stižu u ponedeljak - utorak, tako da, kako rekoh, iduće nedelje počinjemo sa izradom krila...
Pošto je krilo "rešeno", prešli smo na trup, ali tu se javio jedan mali problemčić, pa mi treba savet.
Naime, pošto pravimo model i možemo da ga konstruišemo, na neki način kako mi hoćemo, moja ideja je bila da postavim turbinu maximalno napred kako bih izbegao kasnije probleme sa težištem.
Imao sam prilike da vidim kako su neki modelari radili to u modelima koje su pravili, a i posle iskustva stečenog sa Pantherom, mislim da bi postavljanje turbine što više napred bilo OK.
E sad, kad smo juče na crteže trupa i krila "ubacili" turbinu, ispostavilo se da ona ne može da ide napred toliko koliko bih ja želeo.
O čemu se radi, zadnje rebro na trupu i osa trupa diktira položaj motora. Izduvna cev i sama turbina trebale bi da budu paralelne sa osom trupa, ali u tom slučaju turbina može da dodje kao na donjoj slici...
... jer "udari" u krilo.
Drugi problem je da ako neko hoće da stavi veću turbinu, (većeg prečnika) moraće motor da postavi još više pozadi...
Pitanje je sledeće, ako podignem "napadni ugao" turbine i izduvne cevi za 1 stepen, dobijam dovoljno mesta da mogu da je stavim gde god želim, jer ide preko krila...
Izduvni gasovi sada izlaze pod malim uglom u odnosu na osu trupa...
Da li taj jedan stepen može da utiče na letne karakteristike modela?
Već sam razgovarao sa nekim modelarima u vezi toga, ali više mišljenja samo može da bolje "iskristališe" sliku...
Pozdrav
Mirče
magic:
Meni se oduvek cinilo da motori na npr. DC9 uvek "tuku" malo na dole
nisam o ovome ucio u skoli pa ne znam da ti kazem pojedinacni efekat ali je sigurno vezan i za ugao krila kod normalnog leta.
A da razmislis o tome da malo modifikujes krilo tu u sredini gde bi dosla turbina? mmmm
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version