RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Galeb G2

<< < (24/167) > >>

mirce:
Postavio sam isto pitanje i na RCU, pa ćemo videti...

http://www.rcuniverse.com/forum/m_11282988/tm.htm

Smatram da taj mali ugao nema nikakvog, ili toliko malog efekta da je to zanemarljivo.
Krilo ne mogu u sredini da modifikujem jer se tu nalazi zadnji bajonet, šrafovi za njegovo fiksiranje.

Pozdrav

Mirče

saxpg:
Treba razmisliti i o tome da sto je duza izduvna cijev to se veca tezina dodaje pozadi, jer je ova cev metalna. Dakle sto vise guras motor napred, vecu tezinu dodajes pozadi.

Soko:
Кад већ желиш да чујеш, ево га и моје лаичко мишљење: тури ти резервоар што ближе ЦГ, а имаћеш пнеуматски систем и електронике којекакве да туриш напред, па ће ти то таман одговарати да лепо избалансираш змаја. Гориво ти је битније, јербо ћеш се мучити после током лета како се буде трошило.

mirce:
Pošto sam ja ipak samo grafičar, a ne inžinjer mašinstva ili konstrukror, vodim se samo iskustvom koje sam stekao tokom izrade modela što sam ih do sada napravio i letenjem istih.
Takodje, nekad zdrava logika može da malo "pripomogne".

Ako pomerim turbinu više unapred, tačno je, izduvna cev će biti duža i samim tim teža, ali težina turbine je na tih, recimo, 20-tak cm 30 puta veća od razlike težine malo duže cevi. Sem toga smanjuje se krak od težišta do mesta gde je postavljena turbina...

Što se tiče goriva kraj rezervoara na Pantheru nalazi se 10 - 15 mm ispred težišta.

Nema nikakve razlike, ili je ja ne vidim pošto je minorna, izmedju letenja sa punim i relativno praznim tankom.

Stavio sam sliku na RC Universe da bih bolje dočarao "problem".
Pazi sada...

Ovo su Zirolijev Panther i Galeb. Nas interesuje desna slika tj. odnos F9F-a i G2 od 1/5 skale.
Kao što se da videti, nosevi u početak krila su na istom mestu, ali je trup od G2 skoro 20 cm duži, a izduvna cev skoro 40 cm  :sljus :sljus

Ako turbinu stavim na mesto gde može da dodje bez prepravki oko uglova, onda je na istom mestu kao kod Panthera, ali na njemu imam 500 gr olova da bih doterao težište.
Sa dužim trupom nazad i dužom cevi, trebaće još više "mrtvog" tereta na G2 za doterivanje težišta.
Naravno, prednji kraj modela na G2 će se kompletno skidati pa će baterije i još neke stvari doći malo više napred, ali to neće mnogo promeniti situaciju.

Zato je opcija da se turbina povuče skroz do težišta deo "spasonosnog" rešenja.

Na RC Universu se javio Ali koji, ako neko ima iskustva sa  jet modelim, mislim da ga on ima najviše na svetu.
Sve u svemu reče da je bolje da se turbina postavi malo pozadi a gorivo u težište.
Ne treba zaboraviti da se radi samo o 2 litre goriva...

Treba probati, pa ćemo videti šta će biti...

Još neki komentar, sad kad znate više detalja?

Pozdrav

Mirče

presko:

--- Quote from: mirce on November 01, 2012, 12:00:11 PM ---
Pitanje je sledeće, ako podignem "napadni ugao" turbine i izduvne cevi za 1 stepen, dobijam dovoljno mesta da mogu da je stavim gde god želim, jer ide preko krila...

Izduvni gasovi sada izlaze pod malim uglom u odnosu na osu trupa...
Da li taj jedan stepen može da utiče na letne karakteristike modela?

--- End quote ---

Slobodno ga diži. Nećeš pokvariti ništa bitno, što se trimovanjem, u toku leta, neće moći srediti. Recimo da ugao ugradnje horizontalnog repa ima mnogo veći uticaj na karakterisrike modela.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version