RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Galeb G2

<< < (26/167) > >>

saxpg:

--- Quote from: mirce on November 01, 2012, 09:11:43 PM ---Kad sledeći put bude došao Martin i kad budem imao ispred sebe crtež sa trupom onda ćemo poraditi na položaju rezervoara.
Kako neko reče, tankovi mogu biti i bočno u trupu, levo i desno od turbine.

--- End quote ---

Sad cu mozda malo da lupim... jesi li razmisljao u pravcu da tankovi na krilima budu funkcionalni, t.j. da gorivo bude u njima.
Tankovi su na dobroj poziciji sto se tice tezista, kroz krila se mogu provuci creva za gorivo, jedino je pitanje kako bi krila izdrzala tezinu na krajevima prilikom ostrijih manevara. Ovo je cisto razmisljanje ukoliko bude problema sa smestajem rezervoara, ali naravno ako to ne bude slucaj onda je samo bespotrebna komplikacija.

mirce:
Mislim da sa postavljanjem tankova neće biti problema jer od turbine do trupa, u zadnjem užem delu, ima oko 6 cm.

Sistem rezervoara može biti i iz više tankova, recimo na Pantheru imam tri tanka, dva od 1 litre i "baby bottle" mali tank od 0,1 litre u kojem je "čarapa" koja onemogućuje stvaranje mehurića.

Stoga u G2 mogu biti postavljena recimo dva tanka negde u težišti, pored turbine, a treći npr. ispred...
Sve to zavisi od dosta faktora, a kompletnu "sliku" ću imati kad budem za početak video crtež trupa i kasnije kad sam trup bude bio gotov.

Što se tiče tankova u krilima, iskreno, nisam video da je to neko radio. Možda bi se mogli napraviti neki tankovi u krilima, oko težišta u korenu krila, ali sve je to nepotrebna komplikacija...
Sklepaćemo ih mi u trupu, samo polako...

Pozdrav

Mirče

mirce:
E pa ono što je bilo daleko, polako se približilo...
Kombinat se polako priprema za konkretne radove na novom projektu, možda i najinteresantnijem od svih do sada...

U subotu su iz Subotice stigli delovi od čamovine, prednje i zadnje ramenjače, pomoćne ramenjače, lajsne za napadne ivice...
Šanjika se ponovo iskazao i sve naručeno je savršeno isečeno, a naravno od svega je poslao i više nego što smo se dogovorili...

Martin je poslao fajlove sa rebrima i delovima za krila...

Danas su stigli i radni planovi za obe polovine krila...

Ovi planovi su trenutno u prilično "sirovom" stanju, dovoljni da mogu da pravim krilo.
Pravi planovi za G2 imaće mnogo više detalja, preseke rebara i sklopove samih konstrukcija.

Naravno čim su fajlovi stigli, prosledjeni su u firmu sa ploterima i ubrzo su "papirne verzije" bile u Kombinatu...
Zbog specifične konstrukcije krila Martin je označio tačna mesta gde treba da se podmetnu delovi odredjenih visina kako bi donje ramenjače stajale na svojim mestima...

Leva polovina je stavljena na radni sto...

... i kad je sve postavljeno na svoje mesto namestio sam ramenjače...

Ako se pogleda sa strane tačno u ravni ramenjača, vidi se da se nalaze na istim visinama...

Naravno to nije slučajno...

Sutra, tj. već danas trebao bih da idem u firmu koja ima laser cut mašinu i da vidim kakve su varijante da sečem delove za krila. Kako sam čuo, tamo već imaju iskustva sa radom sa šperom i balzom.
Radna ploča lasera je 900x600 mm i nadam se da će sve biti u redu i da ću već koliko sutra - prekosutra početi sa postavljanjem rebara.

Mislim da će sutra stići bajoneti, a uveče u Modelarski Kombinat dolazi i Martin da nastavimo radove na crtežima od trupa.

Pozdrav

Mirče

mirce:
Nastavak priče...

Juče je Milan došao do kombinata i otišli smo zajedno do firme koja ima laser. Milan je u mnogo navrata saradjivao sa njima i rekao mi je da uvek bio zadovoljan kvalitetom i rokovima izrade.
Kad smo stigli, video sam da su vlasnici firme firmu dva brata, jedan radi u radnji, a drugi je više u radionici u kojoj je i laser cut.

Miroslav, moj imenjak, brat iz radnje, rekeo je da je Dragan - "laserdžija" otišao par minuta pre nas...  :sljus
No, dobio sam vizitkarti, pa sam pozvao Dragana na mobilni i zamolio ga da svrati do Kombinata, kad se bude vraćao iz grada.
Reče čovek, dolazi za sat - dva...

Ostavih ja tu vizitku na stolu i u jednom momentu moja Maja, kad je videla ime, reče da misli da je to njen dobar drugar iz detinjstva, kojeg nije videla "sto godina"...

Posle jedno sat vremena, eto i Dragana, za kojeg se ispostavilo da je stvarno Majin prijatelj... Dakle, kako je svet mali...

Sve u svemu upoznasmo se mi ispričali se kao da se oduvek znamo, skoro smo ista generacija.
Dragan kad je video avione i "projekte" oduševio se i rekao mi je da nema nikakvih problema da mi odradi sve što treba.
Odmah je poneo materijal, ja malo kasnije poslao fajl od krila i sad je ostalo da čekam da mi se javi...

Uveče, eto i Martina... Bili smo vredni, crtao je prednju nogu stajnog trapa, a potom smo se dogovarali kako ćemo da postavljamo rebra u prednjem delu trupa.

Kao mala ilustracija koliko sve traje, Martin je crtao prednju nogu od trapa bez malo sat i po vremena!!!  I to, nije crtao mehanizan, jer smo to imali od ranije, od glavnih trapova...
Treba li da spomenem kako izgleda crtež... ;namig

Što bi rekla omladina "vrh brate"...

Pošto se crtanje trapa odužilo, za dogovore oko rebara trupa nije ostalo mnogo vremena, ali evo par sličica od početne faze...

Danas popodne zvoni telefon, zove Dragan, gotova "rebarca"... Da li sam se odmah sjurio do njega, i kad sam ih video, joj, praznik za oči...

Znači, isekao ih je perfektno... Naravno, perfektno ih je i Martin nacrtao, tako da rezultat nije mogao da izostane...

Draganu sam dao parče od svake ramenjače, kako bi na probnim uzorcima mogao da proveri kako ulaze u žljebove i da ih smanji ako treba.
No, za tim nije bilo potrebe...

I rebra od balze su bila savršena...

Delovi tip tanka...

Nisam mogao da izdržim pa sam stavio jedno rebro da vidim kako naleže... Šta reći...

U povratku sa posla svratio je Martin da vidi delove i doneo je sadnicu Aronije, koju smo posadili ispred Kombinata, kao što su to nekad radili Tito, Naser i Nehru, sadivši "drva mira"...

Tito i Naser...

...Nehru nas je slikao...

Sadnica je mala i tanka, kao i naš projekat u ovoj fazi, ali i jedno i drugo će izrastiti i postati veliko i jako... 

Pre večere sam u roku od 15 minuta ulepio 5 rebara...

Kako i ne bih kad sve besprekorno naleže, tako da šmirgl papir nisam ni pipnuo...

Ne znam da li su bolje Šanjikine ramenjače ili rebra...
Ne bih da budem neskroman, ali ovo do sad je jedno 3 klase bolje od svih kitova koje sam do sada kupovao...

Prvo rebro nema žljeb za ramenjaču, tako da sam ga, dok se ne osuši lepak, fiksirao sa dva mala šrafića...

Pošto se krilo pravi na podmetačima, svako rebro se lepi pod pravim uglom u odnosu na radnu ploču...

Toliko za danas...

Sutra bi trebao da dobijem i bajonete, opet dolazi Martin pa ćemo da radimo dalje na trupu, a do tada će krilo biti... Uostalom videćete...

Pozdrav

Mirče

Gatti.Gatozza:
bruka :)      (:sok:)

ja sam , bogme, danas otišao do uradi sam i kupio malo balze. hoću i ja malo da seckam i lepim :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version