RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
miša2002:
--- Quote from: mirce on November 11, 2012, 03:15:44 AM ---.........
Što se tiče "češlja" ideja je super, ali pošto u njega treba da udju sva rebra trupa, a trup je 2 metra dugačak, onda počinjem da sumnjam da nisi u dosluhu sa "laserdžijom"... ;namig
........
--- End quote ---
:big smile Šta ću, format im je "samo" 1.200 x 900 cm ! mmmm
Inače, ono što sam ti predložio, odnosilo se samo na sekvencu prva četiri rebra. Naime, sa predloženim češljem i žljebovima na rebrima, uz dobar crtež, a Martin je pokazao da je u stanju to da odradi, celu skalameriju sa sve trapom, možeš da odradiš totalno nezavisno od ostatka i da, posle, sve to samo "uguraš" u žljebove na petom rebru, a njih si već ucrtao.
Neću da ti opterećujem topik slikama koje su neki drugi model i zato ti dajem link sa slikicama gde se lepo vidi sistem češlja i žljebova u "akciji" ...
Nadam se da će ti se izroditi bar neka ideja?!
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,7388.msg48026.html#msg48026
Još nešto, ove poklopčiće, što sad seckaš i lepuckaš, mogao ti je Martin da iscrta u vidu češlja. Obrati pažnju na konstrukciju, sa gornjeg linka i videćeš koliko sve to olakšava posao sklapanja, a preciznost je, kako ti ono kažeš, "u brucu"!
Glavna težina je u konstrukciji na samom crtežu! Veruj mi da mi nije bio potreban nikakav radni crtež 1:1, a merni instrumenti su samo bili čisto, eto, da proverim, da se nešto nije "pomerilo"...
Uh, nadam se da nećeš ovo shvatiti ko popovanje, ali u vreme lasera, nema potrebe za masom dodatnih "seckanja" i ... Maksimalno komplikovane spojeve prepustiš laseru, jedino obratiš pažnju da se sve lako uklapa.
Po meni, dobar kit-komplet, mora da bude, pored svega ostalog, takav da i onaj sa dve "leve ruke" može da ga sastavi tj sklopi, bez mnogo prethodnog iskustva u pravljenju modela... (res)
......
Pozdrav
Miša
mirce:
Hm... Da vredi razmisliti... Videćemo sutra kad dodje Martin.
Ovako "iz glave", mogao bi se napraviti deo koji se lepi za ramenjače i odmah zatvara kutije. Uz njih dodju rebra i stvar je gotova.
To bi definitivno u mnogome ubrzalo izradu još više povećalo preciznost, a smanjilo vreme za izradu...
Teoretski, mislim da nema razloga da se to ne može napraviti...
Hvala za ideju...
Napredak je i da se svi ti delovi iseku ponaosob, pa da se kasnije lepe, kao što sam ja juče radio...
Za gornju varijantu šper mora biti idealno ravan i to je lakša za napraviti kad hoćeš krilo iz dva dela.
Moramo dobro da mmmm ...
Pozdrav
Mirče
tibeteagle:
Praviti kutiju oko ramenjača je potpuno suvišno. Otpor na uvijanje krila daju plankovi na površini krila i to 100 puta jaču. (:sok:) Teoretski a i praktično se pločice stavljaju samo u jednom redu i to između ramenjača na sredinu da bi formirali "I" profil. Dovolno je koristiti plank balze od 3mm. Tako nema ni češlja ni šmirglanja i dobije se i na težini. Obrazloženje. Međupločice imaju za cilj da drže ramenjače na odstojanju, jer se prilikom savijanja krila oni teže da se približe. Ova sila nije velika i pločice treba postavljati sa vertikalnim položejem vlakana. Treba dodati da i rebra učestvuju u ovome.
Ovo se ne odnosi onda ako bajonet ulazi između ramenjača i na vađenje je. Ali ako se lepi onda je kutija isto suvišna.
misha:
A jesi li razmisljao o tome da rasecete trup na pola, i da se prvo sklopi jedna a zatim druga polovina.
Tako bi dobio da sva rebra redjas po ravnoj povrsini, malo ih uepis, spojis dve polovine i onda isplankiras sve zajedno.
Ako se dobro secam, tako si pravio i Thunderbolta (Top Flite)
Takodje, super je sto si izrezao poklopce servoa, ali si takodje mogao da i u rebrima napravis oslonce u koje si ulepio letvice
tako da sve to bude malo vise povezano. Znam da taj deo ne nosi nista ali od takvog viska glava ne boli.
Kada budes crtao stopice na rebrima, vodi racuna da ne ostavis malo a ni bas preterano "mesa" ja sam ostavio male veze, tako da
mi je ta veza pukla na dosta rebara prilikom secenja, tako da sam ih morao lepiti ali je svakako mnogo lakse napraviti ih a ne podmetati odstojnike.
mirce:
Evo i mene konačno...
Kutije su napravljene i svakako ne mogu da škode. Sad da li treba da se stave samo od napred ili od nazad ili i od napred i od nazad ili kao rimaski broj I možemo diskutovati do besvesti.
Kutije nisam ja izmislio, ima ih na svakom planu koji sam do sada radio. Dimenzije i materijal koji se koristi varira od debljine profila, vrste aviona i same konstrukcije krila.
Kao što znate ideja oko Galeba, tj. za većim jet modelom, nastala je kao posledica uslova u ili bolje reći na kojim letim Panthera.
Sem lošeg terena, i moja česta sletanja kako ne treba imaju uticaja na ovakvu konstrukciju i na kraju način i brzina letenja jet modela samog po sebi.
Više puta sam ponovio da polako uvidjam kako je sve u konstrukciji krila malo predimenzionisano, ali za sada ću ga napraviti ovako.
Interesuje me koliko će na kraju biti teško, a posle nekih merenja danas, verovatno će kad sve bude gotovo i ugradjeno u njega (trapovi, servoi, detalji finiša, farbanje.. ) preći 3,5 kilograma.
Ne treba zaboraviti gde su na ovom krilu trapovi i da ono mora da istrpi mnogo veća opterećenja nego Panther.
Zato za sad, guramo ovako, a sledeće krilo će definitivno imati promene iako one neće drasično smanjiti težinu, najviše 500 - 600 gr...
Ovolike ramenjače i sve ostalo će verovatno biti na sledećem projektu, Galebu G2 ali od 1/4 skale...
Mišo dobro si primetio za one pločice, iako sam ja o tome juče već pisao, kad sam postavljao slike...
I na kraju, evo malo slika šta se radilo...
Zatvorene su sve kutije i sve je ošmirglano...
Počeo sam sa plankiranjem sa gornje strane...
Sledeći korak je da napravim ploče stajnog trapa i ploče koje dolaze na prednji deo krila i sluče za fiksiranje krila za trup.
Bez ovih delova nema daljeg rada...
Ujutro stiže Martin i ostaje ceo dan, tako da se nadam velikom progresu u crtežima trupa... Sutra nove slike od trupa...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version