RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
mirce:
U Kombinata je juče bilo živo na "svim frontovima". Pošto je ponedeljak bio ne radni dan, oko devet ujutro je stigao Martin i ostao je sve do pola pet popodne.
Ako izuzmemo pola sata koliko smo ručali, svo ostalo vreme se radilo na crtežima trupa Galeba.
Mala digresija, ove godine na Top Gun-u, na prijemu koji je Frank organizovao u petak uveče, imao sam prilike da za stolom sedim pored vlasnika firme Da Vinci ( http://www.davincimachining.com/ ), mladog čoveka koji ima ozbiljnu firmu sa "gomilom" CNC mašina.
Pošto je i modelar, pokušava da u proizvodni program ubaci po neki proizvod iz našeg hobija, tj. nudi usluge svoje firme u kojoj može da napravi male serije delova ili da radi custom made peroizvode.
Sve u svemu, u jednom momentu došlo se do cena i ispostavilo se da priprema nekog proizvoda, veoma velika stavka.
Sat vremena crtanja u Auto Cad-u košta 60,00$... Sat vremena!!!!!
E sad, zamislite da prave ovakav projekat, pa taj bi i pre prvog dela koštao ko "prva ljubav"...
Srećom, pa mi ovo radimo kod nas i još je veća sreća da se našla ekipa koja je za kratko vreme mnogo toga uradila.
Najnovija karika u našem "lancu", Dragan čovek koji seče delove sa laserom, danas nas je posetio, došao na 5 minuta, pa ostao sat i po...
He, he, neka, neka...
Baš mi je drago da mu se cela ova "priča" svidja i nadam se da ćemo na obostrano zadovoljstvo od svega ovoga i nešto napraviti...
Draganče je danas sekao malo deblji šper, 6 milimetarski za stajni trap i avio šper od 3 mm...
Predveče sam dobio delove...
Ploča trapa nije ulepljena u krilo, Martin mora sutra da mi pošalje jedan fajl sa delovima na koje će ploča da legne.
Dragan ni ne zna još, da će to časkom da iseče u toku dana... :big smile
Kad budem imao i te delove, onda ću ulepiti obe ploče...
Ovo na slici nije neka stonoga ili pauk, već dva dela od 3 mm avio špera koje sam ulepio kako bih dobio debljinu od 6 mm za prednji štift krila.
Šper je tvrd kao kost, a dva sloja će biti više nego dovolna za ono čemu su namenjena...
Kao što se vidi, sve je užljebljeno, tako da nema bojazni da će krilo popustiti u ovom delu...
Nastavak sledi...
Pozdrav
Mirče
Gabor:
Šta reći?! Luuuudilo... (res)
mirce:
Gabore, tek će da bude ludilo...
A kad smo kod toga zadnja dva dana mi je stvarno bilo "ludilo", ali sa majstorima u kući. Izredjali su se svi, zidari, stolar, elekrtičari, vodoinstalateri...
Dakle dezintegrisali su me po svim pitanjima, tačnosti, dogovora, neodgovornosti, finansijski...
Zato sinoć ništa nisam ni pisao, pošto ništa nisam ni radio...
Ali, radili su "kooperanti", Martin i Dragan i juče su mi u rekordnom roku napravili pomoćna rebra na koje će se oslanjati ploče od trapova. :)aplauz
Mislim da je u roku od tri sata sve bilo gotovo: nacrtano, poslat mail, isečeno i u Kombinatu...
No, džaba kad sam ja omašio, zahvaljujući gore pomenutim "stručnjacima"...
Rebarca sa slike idu, ispod, tj. iznad (zavisi kako se gleda) ploče od trapova. Svako je drugačije i bitno je ne samo kako stoje, nego i kako se okreću...
Da bi ploča trapa stajala kako treba, jedan ćošak je morao da se malo ošmirgla. Dilema je bila da li da stavimo ploču od 4 mm, pa da ništa ne radimo ili da stavimo 6 mm pa da se "malo zezamo" sa šmirgl papirom.
Usvojena je druga opcija, a šmirglanje po ploči nije trajalo duže od 5 minuta...
Plank balze će sve to da pokrije...
Da bi plankovi imali na šta da se naslone oko kutija za servoe, zalepio sam tanke balze na bočne strane...
Ovo sam radio, ne bih li "dao fore" lepku kojim su zalepljene ploče da se osuši.
Potom sam postavio trapove na svoja mesta. Levi je već bio fiksiran pre neki dan, a pre nego sam fiksirao desni, malo sam premerio pozicije, uostalom, vidite sami...
Ondak šrafići...
... i to je to...
Moram opet ponoviti, crtanje u 3D programu je apsolutni pogodak, kao i naravno, sečenje delova na laseru. Kad se na to doda i kvalitetna "drvenarija" slobodno mogu reći da je kit Galeba G2 je ubedljivo najbolji kit od svih koje sam do sada pravio.
Sve je toliko precizno uradjeno i toliko se dobro uklapa, da sam u najmanju ruku oduševljen.
Nadao sam se da će sve biti dobro, ipak ovako nešto radimo prvi put, ali ovo do sada prevazilazi i najlepše želje...
Kad se naprave sve sitne izmene koje se pokazuju tokom izrade, ovo će biti kit kojim se nećemo sramotiti ni na jednom tržištu.
A sve, made in Serbia... :big smile
Počeo sam i sa radovima na eleronima. Isekao sam dva polu rebra na početku i kraju elerona, koja su falila (Martin ih je već dodao u dokumentaciju) i ulepio sam ih na svoja mesta.
Na pravom G2 izmedju elerona i flapsa bilo je 105 mm razmaka (ja merio u hangaru, he, he...), tako da je naš žljeb 105 : 5 = 21 mm...
Skratio sam i plank koji prelazi preko otvora elerona, ali sam zaboravio da to slikam... :sljus
Toliko za danas...
Moram vam priznati, osećam se mnogo bolje od kako sam sinoć ponovo uzeo "G2 gudru"... Zaboravio sam odmah sve one "ludake" majstore i nerviranja...
Ovako nešto tri puta na dan i... (fiu)
Ajd' uzdravlje...
Mirče
zajo:
Mirce od sve sto si dosad radio ovo izgleda duplo bolje. Da piznam, dosad nisam pratio radove redovno ali ovaj rado pratim svaki dan.
Pozdrav.
Gabor:
Možda je pitanje malo naivno, ali... Vidim da si okvire poklopca servoa radio isto od špera? To zbog jačine ili ima još po koji razlog?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version