RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
saxpg:
Nazalost nasao sam post gdje je tip napravio rezervoar od staklenih vlakana i epoxija, ali ga je nagrizlo gorivo. Jeste da je u pitanju bilo nitro gorivo, ali treba provjeriti prvo sa nekim manjim probnim rezervoarom:
http://www.chrisgood.com/uav/airframe/full-size_construction.html
--- Quote ---Home-made fuel tanks to go into wings. How to make tanks? Cut a foam core to the size of your future tank. Wrap with fiberglass cloth. Use thinned (w/ alcohol) 30 minute epoxy as your resin and paint on with epoxy brush. DO NOT use polyester resin - it will melt the foam and your mold with be gone. Wrap another layer of cloth. Paint with thinned epoxy again. Repeat this wrapping and epoxy layering AT LEAST five times. If you want to increase strength to internal pressure, wrap after third or fourth layer with carbon fiber. Cut hole to fit fuel fitting and epoxy correct sized keyring in place to strengthen opening. Pour acetone into opening. This will dissolve the foam. Rinse a few times and you now have a custom fuel tank. Check for leaks and fix any holes w/ fiberglass cloth and epoxy.
UPDATE: Don't build your fuel tanks like this! I built two tanks and left 15% nitro fuel in one overnight. It ate away at the tank and leaked all the fuel over the inside of the wing. The entire bottom sheeting was soaked and became warped due to the fuel. I had to completely strip the covering off the bottom of the center wing section and leave a fan blowing on it to dry the whole thing out.
--- End quote ---
zajo:
U pitanju je nitro. Samo ubaci parce svile sa epoxia u kerozin nek stoi pa videces.
mirce:
Hvala na odgovorima.
Ako se pravi tank od epoxy-a obavezno mora da se radi u kalupu, jer je i izgled bitan u celoj priči.
Pričao sam jutros sa Jet Cat-om u Nemačkoj. Nije nikakav problem da naprave izduvnu cev i da bude sa jednim zidom. Tako bi se skinulo dosta od težine koja je na velikom kraku u odnosu na težište.
Nisam znao tačnu meru, pa sam rekao da je cev dugačka oko 800 - 900 mm. Rečeno mi je da na toliku dužinu nema potrebe da se smanjue prečnik i da za moju turbinu - P 80 iznosi 85 mm.
Cijena je prava sitnica, ne smem ni da napišem... ")
Video sam na RC Universu, da su mnogi modelari pravili ovu cev od prohronskog lima 0,15 - 0,20 mm debljine.
Ima li takav lim da se kupi kod nas i da li znate neku firmu koja može da mi to zavari i napravi takvu cev?
Da li neko zna razliku u težini titanijumskog lima od 0,2 mm u odnosu na prohronski iste debljine?
Što se tiče ugla turbine u odnosu na osu trupa, gospodin mi je rekao da tako mali ugao ( 1 stepen) nema nikakvog značaja.
Kaže čak i da recimo turbina stoji pod uglom od 1 stepena u odnosu na izduvnu cev, skoro da nema veze, a pogotovo kad su u osi u odnosu na trup...
Eto toliko i hvala unapred na odgovorima...
Pozdrav
Mirče
misha:
Neverovatno. Crtezi sjajno izgledaju. Moracu da sednem jedno popodne i da savladam neki od 3d programa.
Sto se tice izgleda rezervoara (spoljnih zidova), mislim da ne treba preterivati u detaljisanju glatkosti vec funkcionalnosti.
Oni ce svakako biti unutra i nece se videti. Mozda je moguce samo u zadnji sloj staviti malo vise smole i posle osmirglati i ispolirati.
mirce:
Estetika je bitna jer će to biti deo kita, a ne mogu nekom poslati nešto što je sve krivo i grbavo i još za to tražiti da plati... Nema smisla...
Mi smo ozbiljna firma... :big smile
Nije problm da se naprave i kalupi za livenje, jer ih Martin nacrta dok kažeš "keks"...
Jedino ja to nisam nikad radio, ko zna možda probam.
Ideja je da bi tankovi mogli biti i od tankog alu lima. Zato su i nacrtani tako da se lako prave i vare...
Ako neko ima iskustva ili savet, dobrodošao je...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version