RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Galeb G2

<< < (68/167) > >>

misha:
Sve cestitke. Golubu naravno.  :big smile

sova:
ne mora se seci definitivno nista napravi se rupa u saci u koju se ubaci originalan deo da iz rupe samo viri pola uzduznog modela i onda se pravi negativ!

Uploaded with ImageShack.us

tibeteagle:
Odlična ideja.   mmmm Nadam se da će Mirče da vaga malo uvu mogućnost.  Ako ne sada, može i kasnije.
 ;namig

zbabic:
EXTRA izgleda! Fanaticki rad!

mirce:
Hvala Zbabic-u...

Što se tiče vaganja koje spomenu Tibeteagle, Mirče je to davno izvagao... Nažalost od toga nema ništa...

Razlog je vrlo jednostavan, izrada takvog modela prevazilazi moje želje i mogućnosti.
Znate, teoretski, kad se gleda you tube, internet, itd, sve izgleda veoma prosto i jednostavno. Kad je potrebno da se nešto odradi, e onda nastaju problemi, pogotovo ovde kod nas...

Ako je neko imao prilike da vidi kako izgledaju ozbiljni, pravi kalupi za modele, pogotovo ovako velike i kompleksne (zbog oblika), onda se ne bi ni upuštao u pisanje i "davanje ideja"...
Ako se, pak, piše da bi se pisalo i tako, kobajagi "pametovalo", onda nemojte ovde "opterećivati" ovaj topic, ima livada ovde na Forumu, pa tamo razmenjujte "iskustva"...

Izrada kompozitnog modela nije ni malo jednostavan proces, zbog mnogih stvari. Prvo, mora dobro da se napravi model, ajd recimo da to imamo.

Onda treba napraviti kalupe...
Kako rekoh, ko je imao prilike da "live" vidi ovolike kalupe, zna da to ne može da odradi svako.
Takodje, zna koliko rada, materija, vremena... treba da se kalupi naprave.
O "taksimetru" neću da trošim reči...

Imao sam u dva navrata tokom ove godine priliku da idem kod Agoštona u Budimpeštu i vidim kompletnu radionicu i proizvodnju 1/4 skale Miga 15.
Napravio sam i "gomilu" slika, što modela, što kalupa. Obećah čoveku da te slike neću postavljati nigde, tako da ih nećete videti ovde, ali kad neko dodje u Kombinat, neka me podseti da mu ih pokažem.

Izrada kalupa je OZBILJAN POSAO i to kod nas, sem Branka Bjelića iz Batajnice, ne znam da li neko može da napravi u zadovoljavajućem kvalitetu.

Agošton mi je pokazivao i kalupe i materijal od kojih su napravljeni i proizvode izvadjene iz istih.
Pa tamo u svakoj fazi rada ima "zajebancije" koliko hoćeš...
Recimo, krila su iz dva dela i svaka polovina ima dva kalupa - gornji i donji.
Kalupi si debeli na nekim metima 5 - 6 cm, koristi se specijalna smola, dodaju se mikro baloni, mleveni fiber i druge "špecije".
Materijala ima 100 vrsta, karbona, kevlara, staklene tkanine raznih gramatura, hani komba za pojačanja, najlona za vakumiranje, karbona u rovingu...

Potom, sama izrada je tehnološki proces koji se mora znati perfektno...
Ne pravi se sve od jednom, nego postoje faze kada se i kako šra radi i dodaje...

Recimo, taj Mig ima 40, da ČETRDESET, raznoraznih kalupa...

Tako da, mani te se filozofiranja, nego se prepustite realnosti i uživajte u ovom topiku, takvom kakav je.

Već sam pisao, da je moja ideja oko Galeba da ponudim kit za jet model. Toga ima veoma malo na tržištu, a mislim da ne postoji jet model ovolike veličine u kitu. Galeba definitivno niko ne pravi na planeti...

Zato se cela priča i pravi da se ponudi nešto što niko nema ili je ponuda mala. Zato su i nitne i svi detalji radjeni tako, da i onaj, što bi rekao Miša 2002, "sa dve leve ruke" može to da napravi..

Verovatno ću napraviti kojeg G2 po porudžbini, ali prvenstvena ideja je da se prodaju kitovi, pa da Galeba modelari sami sebi prave.
Ima dosta modelara koji vole da prave modele, a ovaj je idealan za jet "priču", mera je "taman", neće trebati velika turbina, znajući oblik modela, profil, težinu i ostale parametre ima da leti savršeno i na kraju, kit i sve ostalo neće biti preskupo, iako je to diskutabilno ovde u Srbiju.

Tako da, treba biti realan i znati svoje mogućnosti, a moje se uklapaju samo u ovu priču.

I još nešto, u januaru su stigli delovi za elektro bicikli. Tek ove nedelje ide na farbanje!!!

Ej, 6 meseci!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Bicikli!!!!!!!!!!!!!!!

Kod nas ako ne možeš da sve završiš sam ili ako nemaš kooperante (kakve ja imam u Kombinatu, hvala Bogu), onda bolje da ništa ne počinješ...
Svi su majstori, svi obećavaju, sve plaćaš "papreno", niko ne garantuje za kvalite, svi imaju vremena i ne drže se rokova, reklamacija ima koliko hoćeš i još se bune i ljute kad kažeš da nije dobro...

I na kraju, pitao sam ja Agoštona da skidamo kalupe sa G2. Za njega recimo, mogu da garantujem da bi sve napravio kako treba, jer ima ozbiljan projekat iza sebe.
Rekao mi je da je to veoma veliki posao, da bi trebalo par meseci rada da se kalupi naprave, o ciframa nismo ni divanili, ali garantovano su u desetinama hiljada evra...
Jednom rečju, čovek nije bio uopšte zainteresovan...

Kad bi nekako sve to i napravili, pa čak i napravili model, koliko G2 treba da se "izlije" samo da dodješ na svoje, a gde su komplikacije oko transporta, slanja tolikih delova...

Pročitajte treću rečenicu na početku teksta...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version