RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Galeb G2

<< < (86/167) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---E sad, to i nije preteško jer je sa 15,5 kg opterećenje u gram isto kao na Pantheru.
--- End quote ---
Verovatno ste mislili na specifično opterećenje krila (g/dm2) da je isto sa Panterovim.

Evo i jedan drugi generalni aspekat posmatranja težine i drugih karakteristika avio modela. Uporedimo parametre sa originalom aviona.

1.Po skala teoriji težina modela i potisna sila motora modela od originalnog aviona se smanjuje sa trećim stepenom faktora umanjenja. Ako je umanjen 5 puta onda težina modela treba da je 5x5x5=125 puta manja. Originalni G2 prazan je težak 2620kg. Ako to podelimo sa 125 onda izađe oko 21kg. Dakle iz ovog ugla gledano težina modela od 15.5 kg je dobra. Brojčano 35% pogodnije.  (thumb)

2.Snaga, odnosno veličina sile potiska originalnog Rolls Royce jet motora  je oko11000N (1100 kg). Ako i to podelima sa 125 dobijamo 88N (8.8kg)   JetCat 120 (ili 140?) ima više i to oko 130N  Ima skoro za 50% srazmerno više. (thumb)

3.Evo koliko snage ide po jedinici težine originala i modela:
Original G2 : 11000N / 2620=4.2 N/kg
Model   G2 :  130N / 15.5kg= 8.4 N/kg
Dakle specifična snaga je dva puta veća kod vašeg modela od originala.  (thumb)

4.Što se tiče opterećenosti krila to opada srazmerno sa faktorom umanjenja.
Ako uzmemo da je original opterećen sa 2620.000g/1943dm2=1348g/dm2 to treba da podelimo sa 5 i dobijemo 270g/dm2
Kod vašeg modela je površina krila 25 puta manja, jer to opada kvadratično sa faktorom umanjenja, pa je 1943dm2/25=77.72dm2 Ako sa ovim brojem podelimo težinu modela, dobijamo 15.500g/77.72dm2=200g/dm2. Dakle mnogo bolje i to za 35%  (thumb)

Bez brige, lete će bolje i lepše od originala a i od Pantera.  :)aplauz

Podaci su uzeti odavde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Soko_G-2_Galeb

T.E.
 (fiu)

mirce:
Što bi reko narod: "Iz Vaših usta u Božije uši"...

(pijemo)

dovlasmith:
Svaka cast za objasnjenje! :)
Ja bih dodao ovde moju budalastu ideju kako da se "svinjski" izmeri potisak: postaviti ga horizontalno na tockove, privezati sajlu za model, za sajlu zakaciti "svinjsku" vagu, a nju za neki kolac zabijen u zemlju.

tibeteagle:

--- Quote ---Ja bih dodao ovde moju budalastu ideju kako da se "svinjski" izmeri potisak: postaviti ga horizontalno na tockove, privezati sajlu za model, za sajlu zakaciti "svinjsku" vagu, a nju za neki kolac zabijen u zemlju.
--- End quote ---
Da, i da prasić, sa kojim Mirče bude častio društvo, bude najmanje težak koliko će G2 da gura  lol
Poznat je takav način merenja sa pecaroškom vagom, da ga lepše nazovem.
 ;namig

dovlasmith:
Bas tako! Mada ja najvise volim da je zovem "svinjskom" jer se cesce koristi u te svrhe. :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version