RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
mirce:
Rešenja verovatno ima, ali pitanje je da su dobra.
Prvo, nema mesta, da ako namotam izduvnu cev, da je uvučem, tako "debelu" u trup.
Drugo i ovako imam problem sa težištem, i ako još dodam extra težine pozadi, mislim, trebaće mi još kila olova napred...
U medjuvremenu sam pričao sa Jet Cat-om i nije nikakav problem da im vratim ovu cev i da na nju postave dupli zid.
Meni to u mnogome smanjuje toškove izrade, a gledajući na internetu, uglavnom svi, prave cevi sa duplim zidom.
I kada se to odradi, opet se dok se ne kresne motor, sa sigurnošću se neće znati kolika će biti razlika u temperaturi trupa.
Definitivno mora biti bolje, ali pitanje je koliko?
Paljenje motora u dvorištu je najgora opcija, jer model stoji i nema nikakvog prostrujavanja vazduha kroz model.
Na aerodromu, od momenta kad se turbina startuje do poletanja, prodje oko 30 - 40 sekundi. U tom periodu motor radi na leru, koji doduše baš nije mali, ali čim model poleti, cirkuliše vazduh i hladi ceo sistem.
Kad model sleti, prvo što se uradi je da se ugasi turbina. E sad, počinje da zrači sve što se ugrejalo i da greje trup iznutra. No kako rekoh, model je leteo i temperatura svih komponenti je sigurno manja nego kada model stoji na zemlji, a turbina radi.
I na kraju, ja sam pravio baš ekstremni test, puštajući motor da radi i do tri minuta sa dodavanjem punog gasa u nekim momentima. To se nikada neće dešavati tokom normalne manipulacije.
Interesantno je napomenuti, trup od Galeba je bio manje vruć na punom gasu nego kad se ugasi Jet Cat.
Sve u svemu, Ovoliko grejanje trupa se nikada nije dešavalo na Pantheru. Tamo je izduvna cev bila kraća, skoro duplo, i imala je dva zida.
Dupli zid je jedina opcija koja realno može smanjiti temperaturu u trupu, tako da je to glavni korak u rešavanju ovog problema. Koliko će temperatura biti manja - videćemo...
Sreća u nesreći je to da imam opciju da tokom avgusta i pošaljem i dobijem nazad izduvnu cev iz Nemačke. U Jet Cat-u su mi obećali da je mogu prepraviti u roku od par dana...
Pozdrav
mirce:
Švab, hvala na savetu, ali u firmi iz tvog drugog linka - Zateks, sam i kupio materijal za izolaciju.
Na sajtu ima slike kako je odradjeno...
Pozdrav
tibeteagle:
Možda će pomoći. mmmm
Da se zadnji deo trupa ne pregreje, može da se iztapacira iznutra sa sjajnom aluminijskom folijom. Sjaj reflektuje toplotu, a aluminijum može da izdrži 600 stepeni. Između folije i trupa treba staviti tanko laganu staklenu vunu. Dakle ne izolirati cev već trup.
Za obezbđivanje strujanja hladnog vazduha u trupu oko uzduvne cevi, dok model ne poleti, mogu da se ugrade mikro EDF električne turbine koje se koriste za elektro džet modelčiće. Mali su (30-40mm), nisu teški oko 10g a veoma su efikasni za pravljenje promaje. Može da se stavi i više komada tamo gde ne smeta. Mogu da se aktiviraju sa stanice ili automatski preko termostata, koji gleda temperaturu u tunelu.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8686__EDF30_with_9000kv_Motor_Assembled.html
Sve gore navedeno nije teško i tako ne bi trebala dupla teža izduvna cev. I dupla cev se pregreje samo sporije, jer ima vaću masu. Obezbeđivanje veštačkog strujanja hladnog vazduha znači više nego izolacija!!!
Ovo nije šala. (nene)
sova:
realno gledano i kad stoji u mestu i kad leti temperature mora biti ipak je to mlazni motor :sljus :sljus,imam radno iskustva sa turbo motorima 22 godine doduse pravim motorima(letac mehanicar na Gazeli),treba tu ukljuciti i ostale parametre koji uticu na temperaturu konstrukcije a jedan je spoljasnja temperatura koja ima veliku ulogu na sve pa i temperaturu motora.recimo na gazeli nema nista oko motora jedino sto je kapotaz(poklopac na motoru) odvojen 5-7 cm od motora i ima strujanje vazduha.
stoji da ti imas problem sa tezistem po tvojim proracunima al iako budes imao i dupli zid mora ici neka izolacija na samu cev,zbog duzine cevi.koja treba da sa kamenom vunom i folijom bude oko max 2-3 mm u pun krug oko cevi,to se lepo uveze kantal zicom i bude jos tanje.bitno je samo da nema plamena da zapali a samo drvo trpi od 200 do 300c da bi doslo do samozapaljivanja!
http://www.grejanje.com/strana.php?pID=10
mirce:
Idemo korak po korak pa ćemo videti...
()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version