RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
tibeteagle:
Pa reč kombinat i znači kombinovano gazdinstvo. Prava vredna gazdačka kuća. :)aplauz
mirce:
Hvala TE...
U našem Kombinatu je stvarno izkombinovano sad već monogo toga: firmopisačka radnja, Majina firma za izradu torti, kolača i peciva, Modelarski Kombinat i sad najnovije, poljoprivredno gazdinstvo...
Da se vretimo temi...
Palo je "brijanje" rebara na trupu...
Ono što nećete videti na prvi pogled je da su suženi karmani i da je sad prostor iznad krila, a pored same turbine, dosta širi.
Maximalno su proširena sva rebra, tako da će sada mnooooogo veća količina vazduha dolaziti u zadnji deo trupa.
Naravno, ne treba zaboraviti, to će se dešavati samo u letu, kad vazduh bude ulazio u model i prolazio pored turbine i izduvne cevi.
Čekam Martina da dodje i da nastavimo radove...
()-()
tibeteagle:
Wow! Odlično Martine! :)aplauz
Pošto se javljaju sile u horizontalnoj ravni na oslonu motora od glavnog potiska i nešto malo od vibracie, one se moraju preneti na zid modela koji će preneti dalje. Pošto to ova oslabljena rebra A i B ne obezbeđuju, mora se staviti horizontalno rebro, koje će preneti sile od ležišta motora do spoja rebara A i B sa plankom, a koja se već dodiruju sa velikom površinom. Skicirao sam, pa da ne opisujem više. Sigurno je jasno. ;namig
Treba računati na tačke gde će se izduvna cev osloniti. Možda i tamo treba da se ostavi malo više mesa, prdvideti rupe i sl.
Zbog boljeg balansa treba da se olakša što više i repna konstrukcija. Delovi koji su na V1 bili od špera, mogli bi da budu od balze. Možda da se stave i neki manji i lakši servoi i sl... Naravno sa ovim zadnim nisam rekao neku veliku novost.
Malo tačnije ovako. Ovo rebro se može i naknadno ulepiti kada je već plankirano sa glavnim rebrima. Dovoljno je da je topola od 4mm i zalepljeno za gredu nosača motora i sve ostalo.
sova:
imam jedan pedlog dok nije zavrseno sve,otidji kod amidze i vidi kako je regulisano provetravanje kabine pilota na pravom g-2 to moze biti jedno od resenja za dodatni dotok vazduha ako napravis takve otvore na trupu iza motora i na primer da ih drzis otvorene dok ne poletis (da ne objasnjavam sad kako izgledaju radio sam 90 tih god na g-2 al da ne prosirujem iovako obimnu problematiku) nezes narusiti koncepciju g2 a moze biti jednostavno resenje!
tibeteagle:
--- Quote ---otidji kod amidze i vidi kako je regulisano provetravanje kabine pilota na pravom g-2 to moze biti jedno od resenja za dodatni dotok vazduha ako napravis takve otvore na trupu iza motora i na primer da ih drzis otvorene dok ne poletis
--- End quote ---
Da i ja se nadam se da ćemo nagovoriti Mirčeta na neku inovaciju za G2, a koje današnje letelice imaju.
U pravi Yak 130 ima ugrađena elektro turbina za strujanje vazduha da se hladi motor i ostali delovi u avionu. Postoje i dodatni otvori, škrge (možda ga i G2 ima?) koje se mogu otvoriti i zatvoriti za bolje strujanje pri stajanju. Tako je urađeno i na njegovom modelu (video dole). Dakle sa ugradnjom neke mini turbine u G2 će se napraviti inovacija koje (mislim da) nema na originalnom G2, pa će se vaša verzija zvati G2-T (T - kao turbo) :big smile
Od 4:00 se vidi elektro turbina koja ujedno daje i veštački zvuk šištanja modelu. Taj trud se posebno boduje na takmičenju, kao težnja za vernošću.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version