RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Galeb G2

<< < (2/167) > >>

magic:
Uf, mogu samo da zamislim kako bi tek izgledala 2 kom istvremeno u vazduhu sa ukljucenim dimom ...

poz

tibeteagle:

--- Quote from: presko on July 24, 2011, 01:02:57 AM ---

--- End quote ---

Gosn Preško je lepo definisao osnovni oblik aviona. Osim 3 projekcije važni su i što gušći preseci prvenstveno trupa. Ovako je definisan osnovni spoljnji oblik.  (thumb)
Inače nije potrebno imati nikakve crteže za jedan avion ako postoji pravi. Treba se prijonuti sa štapom i kanapom i skinuti što više dimenzija i krivulja i staviti na papir, a potom u računar. Pošto u NS imate blizu primerak G2, posao treba da se počne na njemu. Tako rade mnogi modelari po svetu, jer je za mnoge avione detaljan plan naći je ne moguće.
Razmišljanje o vrsti konstrukcije.
Osim drvene konstrukcije i tehnologije stakloplastike iz negativnog kalupa postoji i treći način pravljenja modela, ako se ne želi praviti mnogo komada. Ako se ima 3D crtež, mogu se napraviti delovi od stirodura u sekcijama kao pozitivan jednokratni kalup. (Saxpg je tako pravio kapotaž) Tako sastavljen i obrađen model se obloži sa staklom i smolom. Odstrani se stirodur, razreže se gde treba i postave se rebra od špera samo tamo gde je to potrebno. Ovako se dobije mnogo jača konstrukcija od drvene a površina je mnogo tvrđa i ravnija od balza plankova i gitovanja. Sečenje sekcija se može uraditi i ručno sa vrelom žicom, ali je najbolje da se reže sa CNC stirodur sekačem, ako će biti 3D crteža... mmmm
Mirce, samo napred! (<--) Kod ovakvih izazova se i ja napalim i krenu klikeri  :big smile

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1083445

tibeteagle:
Naleteo sam na nešto interesantno. Članak o malim džet RC modelima koji lete bez kerozina pa i struje. Potrebna je samo padina i malo vetra uz.
Tu je i jedan od predaka Galebu G2, u fenomenalnoj izradi i finišu. Ovi modeli su verovatno  "štancana" verzija iz kalupu od EPP. Leti se i uživa u letenju ceo dan, a može da padne i neko full contact kombatovanje  :big smile

http://www.modelairplanenews.com/blog/2011/03/18/slope-soaring-jets/
 ")

zajo:
Ако Словенци веч имају калуп, можда би требало да се пита колко траже за одливак и слично?
Мада ја не сумњам да че Мирче то још боље склепати old school из балзе :big smile
 (pijemo)

mirce:
E pa, Kombinat je krenuo u akciju...

Pre par dana kad sam napisao prve postove o Galebu.
Čuo sam se i sa par modelara koji znaju da rade u Auto Cad, Catia ili nekom sličnom programu, a ispostavilo se da Preško već ima nešto i nacrtano.
Nažalost, ni jedan od njih nije bio raspoložen da "zasuče rukave" i da zajedničkim snagama počnemo konkretno da razradjujemo ideju o izradi ovog modela.
Zato sam i napisao na Forumu da mi se javi neko ko zna da projektuje u gore pomenutim programima.

Znate, nekad, kao da vam je sudjeno da se nešto desi. Iskusio sam to u svom životu u više navrata, stvari se prosto same razrešavaju i sve se nekako idealno uklapa...

Tako je bilo i sa mojom molbom za crtanje modela.

Ta, nije prošlo ni sat vremena, dobio sam mail od Martina, člana ovog Foruma, koji mi je napisao da zna odlično da radi u 3D programu za projektovanje.
Ispostavilo se da je i iz Novog Sada, što će u mnogome olakšati ceo posao, da prati šta se radi u Kombinatu i da je voljan da pomogne...
Posle razmenjenih par mailova i telefonskih razgovora, sinoć je Martin bio u Kombinatu i "pali" su prvi dogovori...

Moram se zahvaliti mom drugu Neši Mikluševu, od kojeg sam dobio deo dokumentacije o Galebu G2. Radi se o projekcijama aviona od gore, dole, bočno, od napred, i obliku svih rebara na trupu, na mestima gde jedan oblik trupa prelazi u drugi.
Crteži ovih rebara su trenutno najvažniji, jer kad se prebace u vektore, po njima možemo početi sa radom na trupu. 
Mislim da je Martin, već nešto i odradio...

Cilj nam je da napravimo vrlo precizne tehničke crteže i da ih potom iskoristimo za planove i izradu short kita Galeba G2.
Short kit čine sva rebra trupa, krila, repnih površina, neophodna ojačanja, i još neki delovi potrebni za sklapanje modela.
Galeb će se praviti u otprilike 1:5 skale, tako da raspon sa tankovima ne predje 2,2 metra.

Danas sam bio na Čeneju sa Radenkom, mehaničarem Akro grupe Stars, i čovek mi je pokazao dve velike knige, tehničku dokumentaciju, za Galeba G2.
Tamo su prikazani svi, ali svi, sklopovi na avionu do najmanjeg detalja. Nadao sam se da ću naći rebra trupa u malo većoj rezoluciji od one koju imam, ali to nema. Ipak, video sam mnoge interesantne stvari koje mi mogu kasnije, pomoći oko rada na detaljima na modelu. 

Za sada toliko.

Evo jedan link ka modelarima koji prave Panthera  od 1:4 skale!!! Raspon je 2,9 metara, turbina Jet Cat 180, a izradjuju ga "tradicionalnom metodom" - balza - šper - stiropor...

http://www.rcuniverse.com/forum/m_10009222/mpage_1/key_/tm.htm

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version