RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Galeb G2
Goran-Le:
Svaka cast druze :)aplauz (res) bas bih voleo da napokon vidim ovu krilaticu u tvojoj perfektnoj izradi i mislim da ce super i leteti.Reci mi kako planiras stajni trap(hand made)? ili ces koristiti od nekog drugog modela sl.konstrukcije?
Pozdrav i drzim ti palceve da ovaj ovaj ozbiljan projekat izguras do kraja ()-()
Goran-Le:
Druze jedna mala ispravka i dopuna za trapove.pod ovim hand made sam mislio da li ce ti firma Behotec odraditi full scale trapove ili ce morati vesta doktorska ruka her Mirceta da doradjuje te trapove (work)?Jer mislim da ima jos interesantnih aviona nase domace proizvodnje koji bi se mogli odraditi slicno kao ova tvoja prica prevashodno mislim na Galeba G4 i Orla!i da li firama Bahotec radi male serije trapova ili uslpvljavaju sa nekom serijom od vise komada?
mirce:
Hvala Zajo i Gorane...
Trapovi su Behotec ali nisu specijalno pravljeni za Galeba. Mehanizmi za uvlačenje sa pneumatskim ventilima (oznake C 40) su namenjeni za modele do 16 kg i to je iz standardne Behotec ponude. Prednja noga je i dimenzijski i geometrijski ista kao na Galebu i u nju staje točak od 89mm (1/5 skale od pravog točka)...
E sad, jedina izmena u odnosu na Galebove trapove je geometrija (oblik) glavnih trapova, jer nema trapova (kao što je prednja noga na Pantheru) a da može da stane točak od 115 mm. Ova dimenzija točka je takodje tačno 1/5 od pravog i želeo sam da zadržim tu meru da bi model bio što više skala. Sama noga je klasična sa oprugom u sebi. Problem je što ne sme biti duža od 110 mm, a Behotec ima nogu od 107 mm, što je idealno za moje "varijante". Sama noga se mnogo ni ne vidi jer je pokrivaju poklopci tapova...
Razrešena su još dva "problema" oko same konstrukcije modela.
Martin, momak koji je prvi bio u varijanti crtanja modela u 3D programu, ponovo je sa nama u projektu. U Catia programu doteruje trup i posle će raditi na detaljima tipa, usisnici za vazduh, kabina, rebra trupa kojih nema na planu...
Korišćenje ovakvih tehnologija je ipak neophodno.
Čika Dule, kao dipl. maš. ing. proračunao je kakvi i koliki bajoneti su potrebni za spoj krila i trupa. Takodje je odredjena koncepcija njihovog postavljanja u samo krilo, kao i dimenzija i oblik dela u koji bajonet ulaze, dela koji će se nalaziti u trupu.
Kao pravi inženjer, izračunao je sve matematičkim putem, koristeći razne koeficijent opterećenja i sigurnosti, tako da je sve više nego dovoljno...
Što se tiče krila, dok čekam da Martin završi prvi deo svog projekta, od sutra počinjem da ga crtam. Imam apsolutno sve elemente i samo treba da sednem da sve odradim.
Ista je priča i za horizontalac...
Nadam se da ću u nedelji koja je pred nama, ići u Zenn model u Peštu i doneti trapove, točkove i ostale neophodne delove za početak radova na krilima...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Evo mali up date...
Da se Martin ne šali vidi se na par sledećih slika. U priču je uveo "tešku artiljeriju" i iz Catie, projekat je prebačen u Alias Studio...
Pre odlaska u Ameriku, biće izdefinisane sve stvari u i na trupu, tako da, dok se završi Thunderbolt, za Galeba će biti sve spremno.
Prošle nedelje sam išao u Novu Pazovu i u firmi Freishe, kupio topolov avio šper. Šper je vrhunskog kvaliteta ploča je ravna kao staklo i bez i jednog čvorića.
U petak (sutra) u Peštanski Zenn Model stižu trapovi i točkovi, pa će i to od nedelje, zajedno sa balzom za rebra krila, da stigne u Kombinat...
Eto, malo po malo "kockice se slažu"...
Pozdrav
Mirče
mirce:
Juče smo Bane i moja malenkost napravili malu "putešestviju" u Budimpeštu. Išli smo po delove, što za Galeba, što da se nadju u radionici...
Znate, mnogo je lepo modelariti kad svega ima, samo otvoriš kutijicu ili posegneš na policu i uzmeš šta ti treba...
Sve u svemu bili smo u Zenn-u, gde nam je Čaba dao trapove koji su iz Behotec-a stigli pre jedno desetak dana.
Uf, trapovi su vrhunski, kućišta mehanizama glodana iz komada aluminijuma, sve eloksirano u crno...
Mehanika veoma precizno odradjena, kao i noge stajnog trapa.
Tu su i svi ostali neophodni delovi.
Boca, za razliku od Robartove, na vrhu ima navoj na koji dodje aluminijumski deo u koji se, opet, uvrće Festo nastavak...
Pneumatski ventil je veoma mali i na sebi ima već i izvod za kočnice...
Prednja noga nam je poznata od Panthera...
...jedina razlika je što je ova Galebova veća, jer je i sam točak većeg prečnika.
Noge glavnih trapova su takodje prilično velikog prečnika. Dužine su samo 107 mm, ali to je baš idealna mera za trapove kao što su na Galebu, jer su originalni bili mnogo kratki...
Čaba je iz Lindingera doneo i točkove. Pravi ih firma ESM i to su jedini točkovi gde sam uspeo sa "uparim" oblik i veličinu. Iako su velikog prečnika, nisu mnogo široki, a to mi je bitno zbog debljina profila na krilu.
Felne su aluminijumske, u sredini imaju mesinganu piksnu, a sama guma je prilično tvrda.
I točkovi stajnog trapa Galeba G2 imaju veći prečnik od točkova montiranih na Panthera...
Inače, točkove sam mogao poručiti i kog Behotec-a, ali pošto se posebno prodaju felne, a posebno gume, na kraju sve mnogo skupo izadje.
Naručivanje ovakvih točkova ima smisla u slučaju da imate veliki, težak, jet model i da ga letite sa asfalta ili betona.
Skoro sam čitao jedat topic o Airworld-ovom Cougaru, gde je čovek napisao da sa modelom ima preko 500 letova i da jedino što je menjao su gume na točkovima. Potrošio je do sada 16 kompleta!!!!!!
Eto toliko za sada...
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version