RAZNO > PREDSTAVITE SEBE I VAŠ  HANGAR

Tibet Eagle

(1/4) > >>

tibeteagle:

Ja sam Tibet Eagle, graditelj malih letećih objekata na daljinsko upravljanje od 1972g.
Letenje je za mene ritual i osećaj beskrajne slobode.
Rano sam shvatio da lepi komercijalni modeli ne lete dobro, pa sam ih sam počeo konstruisati i graditi.
1980g. napravio sam i svoju prvu AP fotografiju sa modela Taxi i klasičnim filmskim aparatom.
Bacanje klizača sa Midle Stick-a na uzor Shutle-a je takođe bilo zabavno.
Do 1985g sam leteo i više modela samogradnje, posle čega sam stavio stanicu na ekser.

Pauza 15 godina....

U prvim godinama novog mileniuma sam skinuo prašinu sa stare stanice i modela i shvatio da je vreme odmaklo. Sve sam stavio na lomaču i sa zadovoljsvom posmatrao kako prošlost nestaje u dimu i daje nadu i prostor za nove stvari.
Sa kompletno novom opremom, elanom za rad i svežim idejama sam ponovo poleteo. Bilo je to ponovno rođanje.
Na osnovama svetski poznatog tipa modela FunFly, tipa profil trup, konstruisao sam svoju izvedbu 3D modela. Jako je dobro uspeo i dugo sam uživao njegove manevarske sposobnosti.
Digitalni način crtanja i rezanja delova modela su mi otvorili nove i brže mogućnosti za ostvarivanje mojih ideja za nove konstrukcije modela, koje želim da ostvarim već od detinjstva.
Imam nekoliko svojih pronalazaka, konstruktivnih unapređenja u modelarstvu već ostvarene i isprobane.
Ne trudim se da mi model avion liči na bilo koji već postojeći avion, već izmišljam svoj dizajn.
Modele ne merim na kilogram, metre i kubikažu, već na IQ.
Rado pomažem drugim modelarima koji žele da sami grade svoja mala krila.
Neki modeli novije generacije se mogu pogledati na ovom forumu.

Majlat Laslo
E-mail: tibeteagle@gmail.com

tibeteagle:
Skupio sam neke stare fotografije. Na žalost dosta se izgubilo vremenom.

Moj prvi vezani motorni model 1972.godine. Sami smo mešali gorivo iz komponenti. Leteo je dosta dobro ali ruski motor nije dao da se uživa letenje na sajli kako je to moguće.

Napravio sam u isto vreme i slobodno leteće jedrilice, ali nemam fotografije.  :(

Videvši graupnerov katalog sa lepim modelima, kojeg mi je poklonio jedan tatin prijatelj, odmah sam se začarao. Pravac Nemačka sa tatom i kupovina stanice i prvog modela 1974.g.  (yay)
Prvi RC avion mi je bio Piper Super Cub kojeg sam sastavio iz graupnerovog kita sa 12 godina. Model sam tek kasnije poleteo, jer se ubrzo ustanovilo da ova izvedba nije dobra za učenje RC letenja. Lep je, ali nije imao elerone i sa još mnoštvo konstruktivnih nedostataka za stabilan let. Dugo je krasio prostor iznad mog kreveta.

Sledio je Taxi sa OS MAX motorom, isto iz graupnerovog kita, sa kojim sam redovno naučio da letim. Prva originalna izvedba krila nije imala elerone, pa sam kasnije to zamenio i stavio.

Kasnije sam stavio jedan stari mehanički foto aparat i napravio sam prvu fotografiju sa modela negde 1980. g. Pošto su sva 4 kanala bili zauzeti, okidanje sam rešio sa trimom gasa. Još se dobro sećam i mehaničkog rešenja.  mmmm

Sledio je Middle Stick 40, kojeg sam napravio sa graupnerovog plana. Sve sam sam izrezivao i presvukao sam sa svilom. Bilo je to veoma interesantno iskustvo gradnje.  Pošto je u tim godinama popularnost raketoplana Space Shuttle bio veliki i ja sam poneo klizače na svemirsko letenje sa njim.  :big smile

Imao sam jednog vršnjaka Gujlaš Lasla, sa kojim smo zajedno leteli ovaj model. Isprobali smo i lov na trake. Bilo nam je to prvo iskustvo u RC kombatu dva modela pogodni za ovu igru. Njegov je crni model na zadnoj slici. On se vidi na 4. slici od gore na ovom postu.
Nastavak...

Gabor:
 :)  cool su slike... Pogotovo one iz vazduha u to vreme. Svaka čast!!!

sasa:
Volim da gledam stare slike i ljudi koje ne poznajem,a kamolio ovako nesto .  (yay) (yay) (yay)
Valjda je to nostalgija ili zal za tim vremenom  :mhm :sljus jer i ja sam pocinjao te davne 78-me godine,i pravio te kruznjake,a mastao o RC avionima,jer mi je u to vreme to bilo nedostupno(sto se cene tice).
Laslo,slike su ti fenomenalne,ako imas jos ,postavi ih da se divimo  :mhm

djbojan:
Vasa zivotna hobby prica zasluzuje veliko postovanje, a koliko vidim vi ste uzivali za svakog trenutka.

Svaka cast !!!   (res) (res) (res)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version