RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Ziroli P 38 - Lightning
mirce:
Dok čekam da se osuši lepak, evo par reči šta se radilo u Kombinatu...
Sinoć sam spremio ramenjače, koje kao što znate, za ove modele pravim od dve čamova letvice, jedne 15x5 na koju zalepim 15x4mm. Tako dobijem ramenjače 15x9 mm.
Do ove mere sam došao tako što ramenjače od 12x6 mm, kakve su uvek na Zirolijevim modelima, nema da se kupe u Madjarskoj, pa su mi ove moje "pojačane" neka sledeća mera...
Moram da napravim 4 komada...
Inače, ove letvice lepim sa Henkelovim belim lepkom.
Da bi ih postavio u rebra, moram u svakom rebru da proširim šljeb za ramenjaču.
Na Lightningu ima samo 14 rebara (7 sa svake strane).
Pre i posle tretmana...
U ovoj, početnoj, fazi izrade najvažnije je da se uglovi centroplana naprave apsolutno tačno.
Ziroli je to "lukavo" smislio.
Prvo se napravi deo trupa sa rešetkom na koji idu rebra. Na ovu konstrukciju se za sada ne zalepe sva rebra.
Potom napravite prednji i zadnji deo od špera u koji će kasnije da se postave rebra centroplana. Ovi delovi su precizno isečeni i kad se spoje u sredini i pojačaju sa posebnim rebrom za povezivanje, dobije se veoma čvrsta konstrukcija.
Na donje strane i prednjeg i zadnjeg dela, sam potom zalepio ramenjače i proverio kako rebra leže.
Na prednji deo ide glavna ramenjača 15x9, a na zadnji pomoćna od 6x6 mm...
Kad je sve nalegalo "ko guza na nošu" okrenuo sam trup i na njega prvo, pro forme bez lepka, postavio one konstrukcije sa prva dva i krajnja dva rebra.
Postavljeni su trouglasti lenjiri da bi sve bilo "u vinklu"...
Paralelnost se meri tako što se na krajnja dva rebra, na početak i kraj postave pomoćne letvice (kao neke nožice) koje odredjuju tačno rastojanje napadne i izlazne ivice rebara u odnosu na površinu na kojoj se radi.
Pošto je kit baš precizan, sve se vrlo lepo uklapalo...
Nakon toga sam sve namazao sa lepkom i medjusobno zalepio. Trenutno se sve suši...
Malo kasnije ću postaviti i ostala rebra. Ziroli kaže da se vodi računa da izlazne ivice od prvog do zadnjeg rebra budu u liniji...
Potom ide gornja glavna ramenjača, pa gornja pomoćna ramenjača. Na napadnu ivicu ide letvica 6x6 i dalje sve po redu....
Pozdrav
Mirče
saxpg:
Mirce imam jedno pitanje. Kod konfiguracije dva motora, oni bi trebali da se okrecu u suprotnim smjerovima (zato sam ti i ponudio elisu) ali nigdje nisa mogao da nadjem na koji nacin se okrece smjer motora kod benzinaca? Ima jedan zanimljiv tekst koji si mozda vec nasao:
http://www.modelairplanenews.com/blog/2011/04/26/multi-engine-magic—expert-set-up-flight-techniques-for-twin-engine-aircraft/
ali u njemu se ne govori o tome, ima samo dio koji se odnosi na centriranje ose motora:
--- Quote ---For a tail-dragger aircraft, I set the left engine with zero offset, and I set the right engine with 3 degrees of right thrust. I came to this setup when I was fine-tuning my Beech D-18. The Paul Matt 3-views I used to design the model, showed each engine with 2 degrees of outboard thrust. As it turned out, this produced a tremendous amount of left torque. Even with full right rudder, the D-18 always turned to the left on takeoff. My zero and 3 degrees setup solved the problem nicely. The effect of left torque turning is much less of an issue with aircraft that are equipped with tricycle landing gear. I feel that this offset thrust setup also helps during an engine-out.
--- End quote ---
mirce:
Saxpg, super je ovaj Zirolijev tekst iz Model Airplane News-a...
Prošle godine kad sam sa Detlefom (Nemcem od kojeg sam kupio GT 80 motor) pričao oko Lightninga, rekao mi je, pošto i on ima jednog, da nema motore koji se kontra okreću i da to baš nije jako nužno...
Isto mi je rekao i Tijano.
Čitajući Zirolijev tekst vidite da i on ne koristi kontra rotirajuće motore ali, postavlja različite uglove motora.
Kod Zenoaha koji ima magnetno paljenje ne može da se okrene smer rotacije, dok je to moguće sa elektronskim paljenjem.
Ja više volim motore sa magnetnim paljenjem i verovatno ću postaviti motore pod različitim uglovima, onako kako Ziroli kaže.
Pozdrav
Mirče
mirce:
Mali napredak u odnosu na juče...
Kao što se da videti u Kombinatu je bila radna atmosfera. Na Lightningu su polepljena sva rebra, postavljene ramenjače (i glavne i pomoćne), napravljene "kutije" sa donje strane centroplana za flapsove...
Odradjen je i deo napadne ivice...
Od Panthera su mi ostale dve cevi za bajoneta, dugačke taman koliko treba da budu, da ih ulepim na svoja mesta. Nažalost, bajonete nemam, ali su već naručeni...
Moram reći da se delovi savršeno ulapaju i da skoro ne treba nikakva dorada. Zato sve ovo i napreduje ovako brzo...
Raspon centroplana je 112 cm, krilo je u korenu, kod trupa 55,5 cm, a na kraju 42 cm.
Trenutno radim na prednjem delu trupa. Skoro ceo prednji kraj se skida, sve do kabine.
Uostalom videćete sutra...
Dosadašnja konstrukcija je nevidjeno robusna, verovatno najjača od svih modela koje sam do sada pravio.
Pozdrav i laku noć
Mirče
SABURO:
Mirče, drago mi je što si započeo rad na ovom prelepom avionu i sa uživanjem ću pratiti svaki novi post. Samo kako si krenuo, izgleda da će Lighting da poleti ove godine.. ;namig
--- Quote from: mirce on September 21, 2011, 10:27:55 PM ---Od Panthera su mi ostale dve cevi za bajoneta, dugačke taman koliko treba da budu, da ih ulepim na svoja mesta. Nažalost, bajonete nemam, ali su već naručeni...
--- End quote ---
Jel kupuješ kod nas u Srbiji Aluminijumski bajonet/cev i kojih dimenzija? ili ipak naručuješ od preko?
()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version