RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Savet za EasyGlider...

<< < (2/4) > >>

boca55:
Moram da kazem nekoliko svojih iskustava o Easy glideru. Ovaj model je u sustini elektro jedrililica namenjen za one koje pocinju da uce. Ja sam ga leteo u izvornoj varijanti speed 400 i Guinter elisa. To je za taj model sasvim optimalno. Koristio sam 7 celija NiMh od 1200mAh, 6 je malo. Model lepo penje, ne suvise strmo i to je najbolje za pocetnike. Cak tezina ovih baterija odgovara da bi  teziste na modelu bilo gde treba. Kada sam stavio na ovo 3s bateriju model je podivljao, strmo penjanje izaziva bocnu nestabilnost, to sigurno nije dobro za pocetnike jer model moze da padne u kovit i u tom slucaju polomi model. Ova baterija je bila 3s 1400mAh, i bila je suvise lagana pa sam morao model da trimujem i da mu smanjujem razliku uglova i tako pokvario finesu - planiranje modela.  Posle ovoga sam se vratio na NiMh. Meni je motor sluzio da model podignem na visinu od oko 70-100 m da bih leteo na  usponskom vetru na padini ili hvatao termicke stubove. Ovo nije ni hotliner ni akrobata jer nema elerone i jaca motorna grupa mu nije potrebna.
Nije mi jasno zasto ljudi od Fice oce da naprave Ferari.
Ja ti za pocetak savetujem da ne ulazes nepotrebno pare u skupu motornu grupu, vec ga leti u izvornoj varijanti pa ces kad dobro savladas letenje  onda odluciti u kom pravcu ce da ide tvoje interesovanja, dal prema jedrilicama ili avionima i da u daljnjem koraku ulazes pare u tom pravcu.

magic:
Boco,

mislim da si pobrkao stvari sa Easy Starom. Znam, i ja ih cesto ih pobrkam zbog prve reci u imenu. Kod tebe se stvorio problem sto je originalna motor/bat/prop kombinacija predvidjena da radi max na 9,6V, naravno da je model podivljao na 12,6V  ;)!

Easy GLIDER je daleko ozbiljniji model i bez problema ce nositi obe motor/bat/prop kombinacije koje sam preporucio. Cak i Multiplex ima u ponudi "tuning" verziju za E. Glidera. Upravo ta njihova preporuka mi je bila vodilja za set up koji sam predlozio. Treba samo voditi racuna da tezina baterije ne predje 190g i sve ce biti OK. Naravno, sa laksom baterijom model ce bolje jedriti.

Pozdrav

boca55:
U pravu si Veljko pomislio sam za Easy stara. Ali slucajno imam i Easy glidera i mislim da sam ga pre 2 godine prvi doneo u Srbiju. On ima takodje u osnovnoj verziji motor speed 400. Za ovaj model je potrebno 8 celija NiMh ili LiPo 3s. Ja ga letim sa 3s od 1400mAh i mogu da sa tom baterijom letim bar 3 leta po 30-60 minuta zavisno od termike. Sto se tice motora i ovaj motor zadovoljava sa 3s baterijom i mislim da treba dati pare samo na bateriju. Moze naravno i brushhless inruner motor ali smatram da je to takodje nepotreban trosak, jer sa ovim motorom i baterijom model penje sasvim solidno sa inrunerom bi mogao da penje nesto strmije sto smatram da takodje nije neophodno, a opet se stvara rizik da u poletanju pocetnik pretera sa gasom propne suvise i padne u kovit. 

magic:
Boco,

klikni na linkove koje sam okacio pa ces videti da motor kosta 15$ a kontroler citavih 12$! Multiplex za istu stvar trazi 100Eur  :o. Ziveli braca Kinezi  :). Naravno da nikada nikome ne bih predlozio trosak od 100Eur za upgrade modela kao sto je E. Glider. No kad neko vec treba da nabavlja kontroler onda je bolje da ga kupi za brushless motore, moci ce sigurno jos negde kasnije da ga iskoristi, tako da  za motor koji ima mnogo bolje performanse, i traje neuporedivo duze, 15$ nije prevelik trosak.

Pozdrav

boca55:
Ne mogu da verujem, prosle godine sam kupio motor i kontroler za 100 Eura

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version