ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

1P ili 2P

<< < (3/4) > >>

branek:
Mnogo je "paušalizma" u pojedinim komentarima...  ;namig

Ja bih se sa Petrom skroz složio... I za to da je 2P bolje, i za to da me mrzi da pišem referat...
bolje da pišem ovu dokumentaciju što me čeka... :)

Pozdrav
Branko

Goran:
Slažem se da je moguće da su neke ocene netačne.

Zato je i otvorena tema:

Pisanje tipa "Ja znam šta je dobro ili tačno, ali neću da napišem ili da vam kažem" je upravo suprotno od osnovnih pretpostavki postojanja ovog foruma.

Ponoviću:
.....
Ako je odgovor 1P, zašto.
Ako je odgovor 2P, zašto.

Isključivo argumenti i sa merenjima ako neko ima.

Ko god smatra da neka od onih 6 gornjih teza nisu tačne, neka obrazloži, ili nemoj da se javlja..

Paušalne pimedbe, ne vode konstruktivnom dijalogu.

Kao što rekoh, možda jedna ili svih 6 teza nisu tačne. Forum zato i postoji.
A šta je tačno?

1P ili 2P

Pozdrav Goran

petar:
Zao mi je, ako se Goran uvredi, ali ova tema je suplja prica, a zasto?

Zato sto mi nismo u prilici da znamo sta nam se nudi.

Zato sto je dobro uradjena baterija dobra baterija pa bila 1P ili 2P. Da li je moguce da 1P baterija ima manji unutrasnji otpor od 2P?
Kako da ne pa cak i da je isti proizvodjac u pitanju, jednostavno stavi skart baterije u pakovanju od 2P.

Sto se mene tice ne pada mi na pamet da istrazujem krive praznjenja pa da uporedjujem krive unutrasnjeg otpora u odnosu na stepen ispraznjenosti, pa krive rasipanja karakteristika napona i da na kraju mogu da zakljucim da li dolazi do ekvilibrijuma kad se prazne odredjenom strujom. Posle toga bi trebalo da se proucava provodljivost baterije za toplotu, pa provodljivost izolacije baterije za toplotu pa funkcija zagrevanja baterije u zavisnosti od stepena ispraznjenosti da bi mogao da zakljucim kako pakovanje baterija utice na toplotu baterije na kraju praznjenja velikom strujom. Onda bi trebalo sve to proveriti mereci bateriju od istog proizvodjaca i istog tipa i istog kvaliteta (sto mi ne mozemo znati nikako) u konfiguraciji 1P i 2P.

I posle sveg mozganja proucavanja i merenja kakva je korist od toga je li principijelno bolja konfiguracija 1P ili 2P?

Pa nikakva, jer mi baterije ili celije kupujemo od proizvodjaca i ne proizvodimo ih sami, a onda moze da se desi sve...

A ajde i jos jednom da pojasnim sto mislim da je 2P bolji od 1P.

Prvo imam baterije 2P i 1P istog proizvodjaca i istog tipa (doduse razlicitog kapacitata, ali sam i jedne i druge trosio sa priblizno istim "C") i mogu da kazem da baterije 2P bolje "vuku" (znaci jedno je sigurno imaju manji otpor), manje se greju (sto opet nije daleko od pameti jer kad imas manji otpor manje ces da disipiras, a sad to sto imas vise toplotnih izolatora izmedju celija to je izgleda slabijeg uticaja). Primetio sam i da se baterije mnogo vise greju pri kraju praznjenja, naravno jer im i funkcija unutrasnjeg otpora raste kako se baterija prazni, naravno nelinearno ko i sve pojave u materijalima.

E sad da li to znaci da su 2P sveti gral i ako kupis 2P uradio si pravu stvar, mislim da je odgovor na ovo pitanje suvisan i vec odgovoren.

pozzz

jackrc:
Pa da, samo sto se onda tako napise od prvog posta iskreno, dobronamerno, kulturno i argumentovano, sto je mnogo cesci slucaj na internacionalnim forumima nego ovde. Nisam mislio da kritikujem, ali moram jer zaista imam osecaj da ovde poneki samo "pecaju" tudje greske, previde, tacke i zapete, a pojma nemaju sa kime uopste razgovaraju. Puno sujete a malo kreativnosti i kooperativnosti. Neki sebi dopustaju da napisu da ima puno "pausalnosti", a niti to obrazloze, vec ih kao mrzi da pisu. Pazi molim te!
Tacno je da je elektrohemija "cudljiva" i tu ima dosta empirije, tacno je i da dve celije iz iste serije nisu potpuno iste, ali Goran i ja smo "hrabro" zagazili u analizu, koliko je to moguce, u potrazi za nekim odgovorima, znajuci to od samog pocetka. Takodje ta oblast na neki nacin dopusta da svako bude u pravu. Posto se ovde postavljaju nagazne mine, najbolje je to ostaviti tako, ali, naravno, ne precutati. Englezi imaju najbolju uzrecicu ovde "out and over".

miša2002:

--- Quote from: jackrc on October 07, 2011, 02:13:17 AM ---Pa da, samo sto se onda tako napise od prvog posta iskreno, dobronamerno, kulturno i argumentovano, sto je mnogo cesci slucaj na internacionalnim forumima nego ovde. Nisam mislio da kritikujem, ali moram jer zaista imam osecaj da ovde poneki samo "pecaju" tudje greske, previde, tacke i zapete, a pojma nemaju sa kime uopste razgovaraju. Puno sujete a malo kreativnosti i kooperativnosti. Neki sebi dopustaju da napisu da ima puno "pausalnosti", a niti to obrazloze, vec ih kao mrzi da pisu. Pazi molim te!
Tacno je da je elektrohemija "cudljiva" i tu ima dosta empirije, tacno je i da dve celije iz iste serije nisu potpuno iste, ali Goran i ja smo "hrabro" zagazili u analizu, koliko je to moguce, u potrazi za nekim odgovorima, znajuci to od samog pocetka. Takodje ta oblast na neki nacin dopusta da svako bude u pravu. Posto se ovde postavljaju nagazne mine, najbolje je to ostaviti tako, ali, naravno, ne precutati. Englezi imaju najbolju uzrecicu ovde "out and over".

--- End quote ---

:sljus ups, nedostaju i "neprikosnoveni" uz "paušalne"...

Koliko sam primetio, ovde je postavljeno pitanje sa unapred spremnim "mišljenjem" i zaključkom, ali u vidu edukacije (bar ja tako mislim) i bez nekih tenzija (negativnih, da ne kažem "paušalnih")...
Većina činjenica, iz prethodnih postova je OK i može da se kaže da je tako, međutim, niko nije naveo bitnu razliku između 2P pakovanja (fabričkog) i 2P pakovanja od dva 1P pakovanja (recimo; korisničkog!) !

Pitanje je bilo:

--- Quote from: Goran on October 04, 2011, 12:29:42 PM ---Imali li neko iskustva ili da je negde pročitao da je neko baš na tu temu tačno pisao.
Link prema tom članku bi bio koristan.

Uzmimo na primer:
4200 mAh koje mogu da se nabave u konfiguraciji 1P i 2P.
Ista struja punjenja, ista struja pražnjenja.
Na prvi pogled sve identično.

Ove prve poseduju singl ćelije, ove druge po dve 2100mAh u paraleli.

Šta odabrati?
Ako je odgovor 1P, zašto.
Ako je odgovor 2P, zašto.

Pozdrav Goran

--- End quote ---

Dakle, imamo baterije, recimo:
u prvom slučaju - jedna 4200mAh/1P/3S/20C i druga 4200mAh/2P/3S/20C. Ako izostavimo P, sve ostalo je identično
u drugom slučaju - jedna 4200mAh/1P/3S/20C i dve 2100mAh/1P/3S/20C. Ako sad izostavimo kapacitet (mAh), sve ostalo je identičo!
U prvom slučaju je izbor 1P ili 2P ~ nerešeno, ali velika prednost 1P, a u drugom slučaju 2x1P vezane paralelno, jer je vrlo jednostavno nezavisno kontrolisati svaki paket !... Naravno, vreme pražnjenja je isto pri 20C  opterećenju!
Fabričko 2P pakovanje ima manju težinu "ambalaže" i vodova po ćeliji a i ukupno!
Neko je pomenuo težinu i naveo da je težina "fabričkog" 2P pakovanja manja,.. ovo je odgovor i zašto !...

Pozdrav
Miša

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version