RAZNO > SLOBODNO LETEĆI MODELI

Modeli i tehnike za početnike nekada

(1/4) > >>

tibeteagle:
Evo nekoliko osnovnih saveta i planova iz sredine prošlog veka iz časopisa Aeromodelar.
Prvo da sednemo u vremeplov i da uđemo u neku ondašnju radnju i kupimo materijal i alate za rad.
Ovde ima svega za početnike pa i modela u delovima.
Onda nije bilo kompjutera. Sve se crtalo i rezalo rukom, pa i slike koje se mogu videti. Puno ilustracija sa malo suštinskog teksta.

Drugi interesantni članci iz časopisa: http://rcfly4um.org/index.php?topic=814.msg3629#msg3629

boca55:
Imam desetak ovih casopisa. Pokusacu da skeniram interesantne clanke i prikazem na grupi.

Ziv:
Ja sam imao gomilu Aeromodelara koji je Savez redovno izdavao ali pre odlaska u Kanadu morao sam za sobom da rascistim mnoge stvari tako da su i oni otisli u nepovrat. Kasnije sam se zbog toga kajao. Ovde sam poceo da skupljam modelarske casopise i imam ih na stotine ako ne i po neku hiljadu. Mirno stoje po kutijama za dokumenta (18 kutija ) i ponekad ih sa zadovoljstvom prelistavam. Zena mi preti da ako ih se ne otarasim, sve ce ih smestiti u moj kovceg, da me prate na "vecnom putu".

Pozdrav Zivko.

tibeteagle:
Odlično i hvala boca55  :)

Živ, nadao sam se da ćeš se javiti i drago mi je. Mogu slobodno sa poštovanjem da kažem, da si jedan od retkih naših aktivnih veterana :)
Bilo bi mi, nam, drago da staviš nešto od starijih članaka iz tvoje velike kolekcije časopisa, pogotovo što su sa mesta gde aero modelarstvo ima veliku tradiciju. Došlo je vreme da razmrdaš malo te kutije i na radost tvoje supruge  :)
Ovo mogu reći i ostalim veteranima ovde ili negde u svetu, aktivnim ili ne :)

Antikviteti se mogu staviti i ovde u ANTIKVARNICU,ako nisu toliko direktno vezani za praktične savete:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=814.msg3629#msg3629

Poz.

boca55:
Kad pricamo o starim knjigama i casopisima, postoji jedna knjiga koja je pravo remek delo modelarstva. "Leteci modeli" od brace Velikonja izdate u Zagrebu 1947. Do dana danasnjeg nije izasla bolja modelarska knjiga sa aerodinamikom i puno korisnih stvari i saveta. To je knjiga koju sam kao klinac video u skolskoj biblioteci, posle koje sam se "navukao" na avio modelarsvo. Ovu knjigu sam pre nekoliko godina video kod mog druga veterana Toze Mostarlica - doktora za klizace. Iskopirao sam je i postavicu uskoro neke zanimljive strane na grupu. Problem je sa skenerom, nemam ga kuci pa cu morati da sve to skeniram na poslu. ali obecavam da cu to uraditi.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version