RAZNO > SLOBODNO LETEĆI MODELI
Modeli i tehnike za početnike nekada
GILE:
Boco kad vec skeniras spakuj u (pdf) pa da se moze skidati sa sajta.
Pozdrav od Gileta.
tibeteagle:
Drago mi je i jedva čekam stranice knjige. :)
Ako imaš digitalni foto aparat, u makro modu se može isto veoma dobro digitalizovati. Problem je samo što je teško fiksirati uvezane papire, stranice na stolu da bude što ravnije. I ja sam slikao i sa malo greške može da prođe i na ovaj način.
Što se formata tiče, kada se skenira nastaje fajl u bit imidž odnosno dot matriks formatu. Znači slika na koje smo navikli iz digi aparata. Odmah se vidi i moće se skinuti isto sa sajta. Desni klik na miš kada je kurzor na slici i kliknuti na "Save Picture As..." i gotovo. Suvišno je stavljati u pdf format, pa kasnije odpakovati. *.pdf format je dobar za tekstualne formate kao ovaj pisani i vektorske kao planovi sa linijama.
Poz.
boca55:
Ovo sa aparatom ti nije losa ideja. Imam aparat Olimpus sa modom za slikanje dokumenata pa cu probati veceras da nesto uradim sa njim. Videcemo sta ce ispasti.
Ziv:
Boco,
--- Quote ---Bilo bi mi, nam, drago da staviš nešto od starijih članaka iz tvoje velike kolekcije časopisa, pogotovo što su sa mesta gde aero modelarstvo ima veliku tradiciju. Došlo je vreme da razmrdaš malo te kutije
--- End quote ---
moji svi casopisi su na engleskom i naravno najvise imam Americkih, ali imam mnogo, verovatno desetak godina i Engleski "Aero Modeller" koji pocinju 1974 godine. Ne znam koliko je legalno da kopiram stranice i izlazem ih na forumu, ali ako neko zeli kopije pojedinih starih modela, rado cu ih skanirati i poslati ih u e-mail-u da moze da poveca plan i napravi sta zeli.
Ja vec nekoliko godina ne kupujem nikakve casopise jer su oni postali pravi katalozi bez dobrih saveta a jos manje interesantnih planova. Zahvaljujuci novoj tehnologiji, moguce je svaki plan povecati na zeljenu velicinu i napraviti model a to oni ne zele, jer se svi ti planovi u prirodnoj velicini mogu poruciti i kipiti tako da ne zele da gube pare. To ogranicenje se ne odnosi na stare casopise jer onda nisu ni sanjali da ce dicu dan kada ce svaki modelar moci da poveca plan prema zelji sa tehnologijom koju svakodnevno koristi kod kuce.
Pozdrav Zivko.
tibeteagle:
Živ, nisam mislio samo na planove već na neke interesantne članke o modelarstvu. Recimo kako je u sedamdesetim godinama predstavljen jedan novi proizvod za modelarstvo kao RC oprema, prvi 4T motor, događaji, saveti, zakoni i sl..
Pokušavam da na žurnalističon nivou predstavim atmosfetu starih vremena. Dobro je relativizovati stavari da bi smo znali šta danas radimo. Šta su temelji današnjih RC tehnika i sl.
Evo nekoliko ilustracija o nivou modelarstva kod nas pa i u svetu 1953g. Ima tu nešto i od amera :)
CG je uvek važna tema. Radovao se onaj modelar kome se nije zapalio balon na prvom startu. Elise su se glodale rukom iz jednog komada drveta. Danas to rade CNC automati. Američki klizači koji lete horizontalcem prema napred itd.
Živ, je li ameri sve rade obratno?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version