ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Merenje amperaze baterije

(1/2) > >>

todor:
Interesuje me kako mogu da saznam koliko amperi ima neka baterija,
npr kad je prazna i kad je puna. Imam punjac Huperion EOSO606i i na njemu to ne mogu
da vidim? Da li ima neki punjac ili adapter koji se prikaci na bateriju pa se to vidi.....
Ako moze i link prema istom.
Puno hvala.

shelle:
Mozda ti ovo treba:
http://www.bw-design.be/shop/product/-raytronic-m6-battery-tester/

todor:

--- Quote from: shelle on October 21, 2011, 03:29:08 PM ---Mozda ti ovo treba:
http://www.bw-design.be/shop/product/-raytronic-m6-battery-tester/

--- End quote ---

Mislim da ovaj samo meri V za svaku celiju i ukupnu V, ne daje prikaz Amperaze, bar tako mislim, odnosno vidim preko ovih slika.
Poz.

magic:
Taj punjac pokazuje koliko je napunio ili ispraznio iz baterije. Pogledao sam ovaj video

i na 2:44 se vidi sledece:

gornji red;
CHG - znaci da je punjenje pocelo
0:02 - vreme od pocetka punjenja
00001 - mili Amperi koji su do tog trenutka usli u bateriju (u slucaju praznjenja broji one koji izadju)

donji red;
LP - tip baterije, u ovom slucaju LiPo baterija
+4,29A - struja kojom se puni baterija u tom trenutku u Amperima. Ova vrednost brzo dodje na zadatu vrednost a kada napon po celiji dodje na 4,2V onda polako pada do nekih 0,2A i tada se prekida punjenje jer je baterija puna
11,729V - napon kojim se baterija puni u tom trenutku. Ova vrednost polako raste i kada dostigne 4,2V po celiji (za 3S 3x4,2=12,6) ostaje konstantna do kraja punjenja.

Zlatno pravilo je da se baterije trose do nekih 80% kapaciteta od nazivnog, znaci ako je baterija 2000mAh trebalo bi je posle upotrebe dopuniti sa max 1600mAh (vrednost na kraju punjenja u gornjem desnom uglu). Za cuvanje je najbolje da su na oko 3,8-3,85V po celiji sto je oko 66% kapaciteta, mada koliko sam video tvoj punjac ima i storrage mode, koji ih upravo tu dovede. Ovako ce trajati barem 3 sezone!

Nadam se da je sve jasno.

poz

todor:
@magic
punjac pokazuje koliko je napunio bateriju u A ili mA ili ispraznio, ali ne pokazuje koliko je trenutno stanje u mAh tj sumarno.
Ono sto mene interesuje je kako da znam, npr ako je on bateriju od 2000 mAh da li ona posle punjenja ima stvarno toliko
ili npr ako je ispraznim koliko sam je ispraznio tj koliko je u njoj ostalo mAh.
Poz.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version