RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

SU 26, 21% size, benzinac 26-30cc...

<< < (7/31) > >>

tataBulik:
Evo i na krila je došao red, čakao se šper, smreka je spremna...

Remenjače su od smreke 8x8mm, rebra su od balse 3 i 4mm (prvo rebro je u originalu takođe od balse 4mm, ali sam ge ja zmijenio šperom 3mm jer su krila ipak demontažna pa da se vremenom ivice ne bi oštetile).

Ramenjače se u prvoj trećini raspona povezuju šperom dvostrano i tako formiraju kutiju za "bolcen" ili kako se već zove umetak za ukrućenje krila i trupa. Ostatak raspona se ukrućuje balsom d=2mm obostrano (u originalu je umetanje balse d=3mm osom ramenjača), ali mislim da je ovo čvršća i jednostavnija varijanta. Naravno, godovi obavezno vertikalno.

Lijepljenje napadne ivice krila - dvije trake balse 4mm + 8mm i planikiranje gornjake krila...

Inače, svaki spoj sa ramenjačama je lijepljen epoksidnim ljepilom, napadna ivica krila za vrhove rebara takođe epoksidom. Sva ostala lijepljenja su rađena ljepilom za drvo "Henkel".
Obzirom da je plan skaliran 20%, nakon završetka svakog elementa sam veoma bojažljivo provjeravao njegova mehanička svojstva - prvo na klasično savijanje a zatim i na torziju koja je dosta izražena kod akrobatskih modela i mogu vam reći da sam vrlo zadovoljan. Pogotovo plankiranje daje ogroman doprinos prostornoj krutosti svih elemenata. Isto je i sa krilom koje i nakon plankirane jedne strane ima odlične karakteristike.

Što se tiče težina, kompletan horizontalac sa kormilom dubine teži 165gr, krilo jednostrano plankirano 390gr (sa gornjom stranom, nosačem servoa i servoom ne bi trebalo da pređe 500gr). Čini mi se da neće biti težak model 5-6kg?!

tataBulik:
Prema skici u okviru planova, servo za eleron je trebalo da se fiksira u unutrašnjosti krila sa poklopcem za servo.
Obzirom da je taj detalj šturo prikazan, a usled mog neiskustva u postavljanju istog, pristupio sam potpuno drugačijem rješenju montaže servoa.
Naime, ako se već fiksira servo i pravi konstrukcija za nošenje servoa, a potom i konstrukcija za prihvatanje poklopca, zašto se ne bi servo fiksirao direktno za poklopac.
Samo se umjesto od balse poklopac uradi od špera. Dobija se, po meni, jednostavnije, a logičnije rješenje, lakše se interveniše oko servoa (ukoliko ima potrebe).

Konstrukcija je izrađena od smrekovih letvica 8x8mm, a poklopac od špera 3mm. Kasnije će se izbušiti rupice - vođice za šarafe (8kom).
Nadam se da će rješenje biti OK.

Pošto je šper d=3mm, a plank od balse 2mm, primijetićete da sam letvice od smreke uvukao u odnosu na ivicu rebra za taj 1mm razlike tako kad se isplankira dobija se ravna površina. Našao sam dio površine krila gdje konkavni dio prelazi u konveksni - gdje je krilo prilično ravno da poklopac ne bih morao zalučivati.

Volio bih da neko od vas ko je vještiji u ovome da mišljenje, da vidim jesam li na dobrom putu ili da raskivam  :sljus

tataBulik:
Izrada trupa:

tataBulik:
Konačno je stigao i motor - DM 33cc (Dragonfly model od SV-a)!!!  :big smile

Kada se pojavio na HK svidjela mi se izrada motora. Nigdje nijesam mogao naći nijedan podatak o motoru, niti pročitati bilo čije iskustvo.
Išao sam na slijepo i logikom da ako se tek pojavio, a cijena mu je ista kao i provjerenom RCG30, mora da je dobar.
Proizvođač je izvjesna kineska fabrika malih motora (skuteri, kosačice, motorne testere...) sa "ogromnim" iskustvom i tradicijom, čitavih 7 godina - osnovani 2005. god.
Motor je stigao u kutiji bez ijednog papira - uputstva, tako da nijesam bio oduševljen krajnjim ishodom iako je izgled samog motora vrhunski, super obrada.

Kada sam ga montirao na postolje, povezao sve elemente (rezervoar, paljenje, bateriju...), navukao gorivo do karburatora i zatvorio sauh... upalio je nakon nevjerovatnih tri okreta elise!!! Oduševio sam se, obzirom da sam se pripremio na upalu ramena.

Malo sam ekperimentisao sa fiksiranjem motora i napravio fleksibilne stope motora (vide se na slikama). Naime, motor sam kruto vezao njegovim stopama za šper od 6,5mm jer bi ova veza u elastičnoj izvedbi definitivno slomila alu. stope - uške motora, a zatim sam šper fleksibilno vezao za drugi - fiksni šper na avionu - firawall.
Jedino sam se plašio javljanja rezonance pri određenom broju obrtaja, ali do nje nije došlo tako da mislim da sam umnogome redukovao one najžešće pikove vibracija koje motor stvara i samim tim poštedio konstrukciju aviona, a i servoe kontrolnih površina.
Zaboravio sam da fotografišem stopice, ali ću nacrtati rješenje koje je vrlo prosto, ne košta ništa, otežava model za 50-ak grama, a radi posao.

zajo:

--- Quote ---Zaboravio sam da fotografišem stopice, ali ću nacrtati rješenje koje je vrlo prosto, ne košta ništa, otežava model za 50-ak grama, a radi posao.
--- End quote ---
Ucini to molim te, stvarno me zanima resenje.
Cestito za motor a i izrada super ti ide. Samo napred   (pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version