RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Kako ispravno uci u svet Jet modela
misha:
Najispravniju ulazak u svet Jet modela je sa - mnooogoo para.
Bez ovog uslova nema stabke br 2.
tibeteagle:
--- Quote ---Najispravniju ulazak u svet Jet modela je sa - mnooogoo para.
Bez ovog uslova nema stabke br 2.
--- End quote ---
Da, pre par godina sam imao prilike da vidim u Kečkemetu (HU) na Jet scale takmičenju razne modove vlasnika Jet modela. Neki su sve sami radili i leteli full akrobatski. Takvi su bili među prvima. Na nekima se videlo da su imali samo pare, a znanja ne dovoljno, pa su i to morali kupiti u vidu tehničara, koji su skakali oko modela i podešavali sve što treba pre i posle leta. Nisam siguran u ovo, ali neki su imali i svoje pilote, za test letove svakako, ili su stajali pored u tandeskoj online konekciji za svaki slučaj prilikom leta vlasnika. Ovo nije za osuditi, pa ni strano u materijalno bogatom svetu, jer recimo na trkama konja retko kada jašu vlasnici svoje konje.
Dakle mislim da je novac oko 1/3 potrebnog. Druga trećina je mnogo pravog znanja i iskustva sa velikim RC modelima i njihovom opremom, što je mnogo lakše "skupiti" gde ima na desetina modelara u ovoj temi u užem okruženju, kao i dobre forume, a generalno nije na odmet biti tehnički obrazovan na što višem nivou. U treću trećinu spadaju sve ostale potrebne okolnosti, pa i razumljive supruge. :big smile
Ja lično ne žalim da sam se pre dosta godina odrekao "velikih" planova u modelarstvu sumirajući sve što meni ne bi prijalo ili davao ono što očekujem od modelarstva. Šta ne valja u ovoj teškoj kategoriji za mene, možda jednom drugom prilikom. Bolje gledajmo pozitivno u ovoj temi i pomognimo onima koji imaju velike želje za ulazak, samo fale još neke "sitinice".
;namig
mirce:
Prva i jedina stvar, da bi bilo šta uradili u modelarstvu, pa i u životu, je da to želite.
Kao što ćete naći milion opravdanja kada nešto nećete, tako će biti isto toliko argumenata ako nešto hoćete...
Pare i sve ostalo nisu uvek na prvom mestu...
Podrazumeva se da želje treba da budu u granicama normale i realnosti.
A što se tiče jet modela, sve je relativno šta je kome skupo ili jeftino.
Recimo, Panther košta isto koliko i Meisterov P 47 ili Ziroli Hellcat...
Ako uzmemo za primer MIG 15 od firme Flytehnique, onda "skačete" u najmanje duplo skuplji segment jet model.
Naravno i od toga ima skuplje... Tu skoro pa nema kraja...
E sad, pitanje ove teme je kako ispravno uopšte ući u jet priču, a to podrazumeva da pravite ono što ipak, sebi možete priuštiti...
(pijemo)
magic:
Ja jesam (bio) usao u jet pricu, ali ne do kraja. Doneo sam jedan fantastican jet model iz Nemacke, Futuru od Tomahawka - verovatno najbolji jet model u svojoj kategoriji. Nazalost nisam stigao i da je poletim.
Priprema za jet je trebao da mi bude Pilatus PC-21, i da budem iskren nakon tih par letova sa Pilatusom sam se malo pokolebao. Cinjenica je da sam relativno brzo stigao do velikih modela (za neke koji su sada na pocetku to brzo je 5-6 godina!). Isto tako cinjenica je da sam leteo stvarno vrhunske akrobatske modele sa vrhunskom opremom i sve to mi je dosta olaksalo put ka velikim modelima. Prelazak na jedan veliki skala model od 10kg kao sto je Pilatus mi je ipak malo otvorio oci sta je to sto bi moglo da me saceka kod jednog jeta. Isto tako stoji i cinjenica da sam ja "vikend letac" tj. da imam relativno malo vremena za ovaj hobi a letenje jet modela trazi da im se jako posvetite.
Da skratim pricu, nakon godinu dana sam bio odlucio da prodam model i dr. Zuba se pojavio kao kupac. Drago mi je da je tako i da je model ostao u zemlji!
To ne znaci da sam trajno odustao od jet price, ali je sigurno da o njoj necu skoro razmisljati ponovo. Da budem iskren, tek sada nakon 8 godina bavljenja RC letenjem sam ove godine stvarno uzivao u letenju bez stresa i stvarno se naletio sa Miss Windom. Barem jednu sezonu planiram da se posvetim EF Extri od 2m kako bi se onda i sa njom osetio potpuno siguran i opusten. Nakon toga videcu, verovatno ponovo PC-21.
Pored puno para (bez jedno 4-5.000 ne racunajte za iole ozbiljan model) potrebno je i puno drugih preduslova da bi ste usli u jet pricu. I Coka koji ima decenijsko iskustvo u RC letenju je posle jednog neuspeha odlucio da krene sa nekim jednostavnijim jet modelom pa da stigne do F15. Mirce koji je imao stotine sati sa velim skala modelima kako i sam kaze je imao i dosta srece na pocetku svoje jet karijere pa je sve proslo kako treba.
I ne zaboravite, jet modeli sa svojom brzinom i tezinom ako se otmu kontroli mogu da naprave dosta stete, da nepricamo o nekim drugim stvarima. Zato pamet u glavu i puno razmisljanja pre nego sto odlucite da krenete u tom smeru.
poz
tibeteagle:
--- Quote ---Prva i jedina stvar, da bi bilo šta uradili u modelarstvu, pa i u životu, je da to želite.
--- End quote ---
Da, motivacija, odnosno želja je svakako na prvom mestu u svemu, (thumb) ali nije jedina subjektivna stvar, pa ja bih onda dodao još jednu potrebu za uspešnog modelara, a što dobro treba sagledati pri ulasku u neki projekat, da li ga neko ima dovoljno. To je istrajnost. U nekim slučajevima je jako važno imati "dugačak film" ako nešto zapne, da nas strpljenje ne izda pre kraja. Makar se i napravila veće pauza, lepo je svaki projekat završiti do kraja.
Velika je greška kod modelara graditelja, kada se započne jedan ili više modela od jednom, bez neke realne kalkulacije za vremenom ili drugom energijom koja je potrebna za završetak. Čak je i to bolje od ne završenih projekata, ako se ne započne, već se sačeka bolji trenutak. Prevelika želja nas može lako zaslepiti i zavarati u pravilnim racionalnim odlukama.
;namig
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version