RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

hangar 9 p-47 150 ARF

<< < (2/4) > >>

shone:
DA upravo tako, veliki je to posao ali zima je dugačka pa da vidimo biće fotografisano pa se nadam i prokomentarisano

Hvala na lepim željama

mirce:
Shone čestitam na pazaru... Kupio si lep model...

Za P 47 je poznato da je to jedan od war bird-a koji najlakše i najbolje lete. Veliki V oblik krila, flapsovi i široki trapovi u mnogome doprinose da je ovaj avion jedan od najlakših za letenje.
Ali ipak, ovo je veliki i ozbiljan model tako da ti treba dobro iskustvo sa nekim manjim modelima pre ovoga. Svakako nije za prvi motorni model ili model posle nekog trenera...

Hangarovog Thunderbolta sam davno video uživo i mislim da je dobra osnova za projekat koji planiraš da praviš. Veliki CMP Zero, bi po meni bila bolja opcija, ali nema ni jedan razlog da od ovog ARF-a ne napraviš dobar scale war bird model.

Videćeš, ima mnogo posla, pogotovo oko finiširanja i moj savet ti je da ne žuriš i sve što ti nije jasno da pitaš.

Tekst koji si "prikačio" pisao je Dino DiGiorgio, sa kojim sam vrlo dobar (vlasnik Meister Scale-a), pa ako ti treba neka informacija iz "prve ruke" nije problem da pitamo...

Kao što znaš, ja sam napravio par takvih modela i od A do Š znam kompletan proces, i rado ću ti pomoći šta god i gde god da zapne.

Ne znam da li živiš u stanu ili kući, ali znaj, ima procesa koje u stanu ne možeš izvesti (šmirglanja naprimer, a toga ima doooosta).
Takodje nemoj da sad štediš na materijalu i opremi, jer je ovo već ozbiljan model i takav treba da imaš pristup od samog početka.

Koliko se sećam, iz nekih časopisa koje imam, čitao sam da su trapovi najslabiji deo modela koji si kupio. Trapovima, tj ojačanji krila gde oni dolaze, treba posvetiti veliku pažnju, da bi posle mogli da izdrže gruba sletanja, kojih će neminovno biti.
Znači to ti je prvo što moraš da odradiš kad skineš monokot...
Ispravi me ako grešim, ali mislim da su trapovi mehanički, tj. da ih pokreće servo motor. Ja bih to odmah zamenio sa pneumatskim sistemom...

Pre izrade modela, moraš imati skoro sve delove (trapove, motor, servoe...), jer bez njih, ne možeš ništa raditi, pošto nemaš mere kako i gde da ih postaviš...
Takodje, postoji procedura kako se šta i kad radi. Ako nešto "omašiš" posle ćeš se "patiti" da odradiš nešto što si mogao napraviti mnogo lakše, da si se setio ili znao na vreme...

Uzmi i na mom sajtu, od početka do kraja pročitaj kako su pravljeni Zero, oba Hellcat-a i Panther.
Sve što treba da znaš naći ćeš tamo.
Za sva pitanja slobodno me zovi ili piši ovde na Forumu, rado ću da ti pomognem. Ako si u Novom Sadu dodji do mene...
Takodje, sve što se pravi od samolepljivih folija, počevši od panel linija pa do detalja, mogu ti napraviti...

Toliko za sada, nastavi redovno da pišeš i sve slikaj...

Pozdrav

Mirče

coka:
 Cestitam na kupovini.
 Meracio sam dugo ovaj avion ali sam se malo udaljio od Warbirda.
 Na Rcuniversu imas clanak kako je ceo takav model oguljen i prepravljen da bude solidna scala.
 Naci cu link, nadam se.
 Od firme Robart mozes naruciti trapove koji se sto bi rekli "sraf na sraf" mogu postaviti u ovaj avion.
 Originalna verzija na pogled izgleda odlicno, ali iskustva su, kao sto je receno, losa.
 Glavni adut ovog aviona je masa.
 Ako bi avion ove velicine (razmah nesto preko 2m) stvarno imao 7.5kg, na osnovu onoga sto sam do sada leteo, mislim da bi fenomenalno leteo.

Sve u svemu, sve cestitke .

misha:
Cestitam na kupovini. Svaki Thunderbolt je lep Thunderbolt.

O jednoj stvari moras voditi racuna. Ako planiras veliku prepravku planiraj i velike novce.
Prema tezini aviona  (a mislim da nema sanse ispod 10kg ako ga budes "budzio) moraces da biras i setup.
Avion je ubedljivo najjeftinija stavka. kao sto su ti gore rekli, prvo sve dobro isplaniraj i razmisli da li je bolje
da ga prvo malo letis presvuvenog u monokot pa da kada ti dosadi sljustis sve i bacis se na posao
(kao sto je Mirce uradio sa Zero-om)

Uglavnom, kao sto Mirce rece, dok ne skupis sve delice slagalice, (servoe, retrakte, motor...) nemoj ni pocinjati.

shone:
Još jednom Hvala

Ideja zvana JUG se kuva skoro već godinu dana, i mnoga razmišljanja koji model i kako su sazrela (Razorback ideja je po lepoti pobedila u odnosu na zeroa) i još ponešto

Mirče je potpuno upravu što se tiče početnika, ali želja da sam sklepam nešto je ovog puta prevagnula, nadam se daćete svojim predlozima pomoći da ga sastavim

Za sada tražim kutak gde ću moći na miru da se igram a da nesmetam nikome (ima nekih ideja), a zbog skidanja monokota me neće ukučani (čitaj žena) izbaciti iz stana

H9 p-47 zbog ARF-a i električnog retrakta koji se dobija u kitu (svaka čast robartu i pneumatici ali koštaju ko pola modela) tu je mogućnos rasklapanja a mi koji živimo po stanovima imamo problem sa tim.

Delovi su nabavljeni (kupljeni) moj neki setup izgleda ovako: zenoah 26ei (mislim da je na ivici ali šta je tu je) servoi spectrum ds 821 8 kom i jr791 2kom (retrakt) i ostale sitnice, prekidači,produžni kablovi, šarke Y kablovi i itd.........

U svakom slučaju za sad imam dve bitne stvari Želju i Vreme pa polako. Što se tiče težine H9 kaže 7.5 kg Mirče kaže da se plastificiranjem nedobija puno na težini pa planiram negde oko 8,5 - 9 kg plafon ali otom potom. Moja želja je da model kad se završi izgleda ovako

By shone11 at 2011-11-27

počelo skidanje monokota

By shone11 at 2011-11-27

posle

By shone11 at 2011-11-27

unutra

By shone11 at 2011-11-27

za git i šmirglu

By shone11 at 2011-11-27

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page