RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (23/133) > >>

presko:
На ред за уградњу је стигао серво гаса у комплету са командном сајлом. На почетку пројекта нисам имао овај серво, чак нисам ни знао који ћу користити. Ово је допринело томе да сам овде имао мало више посла.
Серво, који сам у међу времену набавио, прошетао сам кроз труп модела и нашао му, мислим, оптималну позицију. За пренос кретања, од полуге сервоа до полуге карбуратора, сам користио савитљиву најлонску сајлу и пластични бужир.

Почео сам са лепљењем припремљеног постоља.

А потом и монтажом носача сервоа, кога сам купио заједно са њим.

Вратио сам се на почетни оквир унутрашње кутије трупа и обележио позицију сајле гаса.

Потом сам пробушио отвор, провукао пластични бужир.

Са супротне стране сам га скратио на одговарајућу дужину.

Потом сам оба краја бужира залепио супер лепком.

Овим је посао око команде гаса био готов.

Наком овога сам монтирао ауспух на мотор. За разлику од мотора, ауспух је нов и на овом моделу ће имати ватрено крштење.

Вратио сам се капотажу. Већ уобичајеним поступком сам обележио и просекао отвор за ауспух на њему.

presko:
Посао сам наставио уградњом преноса команди за хоризонталну и вертикалну крму.

За ово сам, такође, користио савитљиву најлонску сајлу и пластични бужир. Отвори, за пролаз сајле кроз оквире, су направљени још у процесу сечења ласером.

Припремио сам сајле, бужире и одговарајуће виљушке за крајеве сајли.

Игличастом турпијом сам пробио отворе за сајле на боковима задњег дела трупа.

Потом сам, кроз труп, провукао бужир сајле.

Бужир сам скратио на коначну дужину.

Лепљењем крајева бужира, супер лепком, сам завршио овај део посла.

Посао, око уградњи команди у труп, је био готов.

presko:
На реду, за уградњу, су били сервои у крилу са припадајућом потисно-вучном полугом.
Сервое сам уградио на исти начин као и на “МУЊИ”, моделу који тренутно летим (http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,1560.msg8626.html#msg8626). Чак, шта више, на новом моделу сам урадио исти размак између ребара и величину отвора за серво, као на “МУЊИ”. Ово за последицу има да, у случају потребе, могу са “МУЊЕ” врло брзо и лако да пребацим серво на нови модел. На новом моделу ћу уградити нове сервое, међутим ово је, по мом мишљењу, врло практично решење за оне који морају да пребацују сервое из модела у модел.

Поклопац сам урадио од композитне табле изливене, раније, на стаклу и то од епокси смоле и два слоја стакленог платна од 163gr/m2.

Прво један поклопац, ...

... а онда, по њему, и други.

Уз помоћ старог поклопца сам избушио отвор за вијке на новим поклопцима.

После овога је следила уградња сервоа на поклопце.

Припремио сам дрвне одстојнике, да се сервои не би наслањали на поклопце.

Потом сам узео меру за уградњу ...

... и залепио одстојнике на њихову позицију.

Када се лепак осушио, са спољње стране сам убушио поклопац да главе вијак не би вириле.

Исто сам урадио и са другим поклопцем, а онда уградио сервое.

presko:
Остало је да се пробију отвори, на поклопцима, кроз које пролазе обртне полуге сервоа. Узео сам први поклопац и премерио и обележио позицију отвора.

Потом сам пробијачем започео посао.

Посао сам завршио скалпером и брусним папиром.

Затим сам, користећи први поклопац, обележио отвор и на другом поклопцу ...

... и отворио и њега.

Потом сам на крилца монтирао ушке.

Затим сам поставио виљушке и премерио потребну дужину вучно-потисних полуга.

Полуге сам направио од “жбице” за точак бицикла дебљине ф2mm. Прво сам их исекао на потребну дужину, а потом нарезао навоје на крајевима.

На полуге сам наврнуо виљушке и контра навртке за притезање.

Овим је уградња сервоа за крилца била готова.

presko:
Пријемник сам залепио обострано лепљивом сунђер траком за плочу, првобитно планирану као носач сервоа.

С обзиром да антене пријемника морају да буду, међусобно, под углом од 90о, од пластичног бужира за команде сам исекао две цевчице, у које ћу да увучем антене, и залепио их, под овим углом, за оквир трупа. Приликом коначне монтаже, антене ћу, још, залепити изолир траком.

При овом сам водио рачуна да, по препоруци произвођача, антене буду удаљене минимум 15mm од металних делова (бајонет, разни вијци, металне сајле и слично).

Од електронике ми је, за уградњу, остала само батерија. Њу сам оставио за крај и њом ћу да подешавам положај тежишта.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version