RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (28/133) > >>

presko:
Фарбање сам почео чишћењем радне површи.

Следило је прикупљање алата и материјала.

Пар речи о ономе што сам планирао да радим.
Намера ми је била да фарбам “ербрашом” и то дво компонентним акрилним фарбама. Кажем у множини зато што ћу модел бојити у две нијансе, бела и црвена. Иначе ова врста фарбе важи за једну од најквалитетнијих. Боју сам купио на мерење, обе нијансе по 100g. Купио сам и одговарајућу количину учвршћивача и одговарајући разређивач.
Боја се меша у односу: боја-учвршћивач-разређивач 2 дела-1 део-1 део. Ове компоненте сам одмеравао помоћу пластичних шприцева, значи за сваку компоненту посебан.
Фарбање сам почео од најмањих делова, да проверим густину фарбе и да мало “ухватим руку”.

Пошто је све било у реду, наставио сам са крмама па поклопцем кабине.

На крају ми је остао труп. Почео сам од репа ...

... па задњи горњи део.

Поподне је брзо прошло, али сам са првим сумраком успео да завршим први пролаз белом бојом.

Како изгледа фарбање “ербрашом”.

presko:
Сутрадан, пошто се боја осушила, уследила је детаљна контрола.

Прво што сам уочио је да је на површима, које су биле пресвучене јапан папиром и нитро лаком, балза упила фарбу. Површи су остале шарене и рапаве. Два слоја нитро лака су била недовољна. У ствари, требао сам све површи прећи шприц гитом. Овако, мораћу их прећи једним слојем акрилне боје више.

Осим овога, било је још пар ситница које су ми промакле у досадашњем раду.

Ово сам поправио.

А потом сам све офарбане делове пребрусио и изматирао водобрусним папиром градације 600, на суво.

Овим је модел био спреман за други слој фарбе.

Ставио сам труп на вагу. Остали делови су премали за тачност ваге па их не контролишем. Премерићу их на крају.

Вага је показала 985gr. У овој фази, маса је порасла за 35gr.

Наставио сам фарбање. Значи други слој белом бојом. Фарбао сам само површи које су у крајњој фази беле и оне које су после првог слоја испале лоше. До сад фарбаним деловима придодао сам капотаже точкова и мотора. Капотажи точкова су већ били коришћени на ранијем моделу. Сад сам само санирао ситнија оштећења и освежио завршну фарбу. Све што није беле боје заштитио сам селотејпом и креп траком. Капотаж мотора је раније био префарбан једним слојем фарбе.

Врло брзо сам завршио и са осталим деловима.

presko:
Боја се осушила и прво сам скинуо маску са капотажа точкова. Ово је испало добро. Ако нијанса нове црвене боје буде била иста са бојом на капотажима, посао са њима је завршен.

Припремио сам водополирни папир градације 600 и 800.

Прво сам папиром 600 пребрусио, на мокро, све ново офарбане површи. Рад са папиром  до градације 800 је брушење, од 800 па навише почиње полирање. Наставио сам са полирањем офарбаних делова.

Завршио сам са белом бојом.

Започео сам припреме за црвену боју. Прво сам, због потребе шаре коју сам мислио да бојим, залепио вертикалну крму, односно шарке које спајају вертикални реп и крму.

Лепио сам их петоминутним епокси лепком. Прво сам, све три шарке, залепио за крму. Прво сам их, намазане лепком, увукао у одговарајуће прорезе, центрирао и одмах, крпом, обрисао сав истиснути лепак.

Када се лепак осушио, скалпером сам додатно очистио и разрадио шарке.

Потом сам шарке поново намазао лепком и залепио их за вертикални реп. Крпом сам поново очистио вишак лепка. По сушењу сам поново скалпером додатно очистио и разрадио шарке.

На крају, труп са крмом сам ставио на вагу. Тачно један килограм.

presko:
Оставио сам труп по страни и узео да завршавам поклопац кабине.
Прво сам морао мало да средим пилота. У једном од ранијих падова му је напукла кацига. Мало лепка, мало боје и готов посао.

Са два плех вијка сам га причврстио за поклопац.

Није ми деловало сигурно, па сам додао и мало супер лепка.

На реду је било лепљење стакла кабине. Стакло је раније било упасовано у своје лежиште. Сада сам га добро очистио бензином, поготово изнутра, јер више неће бити прилике.

Стакло сам за оквир залепио епокси смолом помешаном са аеросилом. Овај начин ми даје пуно времена да лепо поставим и уклопим стакло.

Лепак сам нанео на додирне површи ...

... и прецизно поставио стакло, а да се не би померало на неколико места сам га причврстио супер лепком.

Поклопац кабине сам оставио да се лепак осуши (следећих двадесет четири сата).

presko:
Пошто се лепак осушио, почео сам припреме за завршно фарбање.

Провидан део поклопца кабине је требало маскирати и заштитити од нове боје. Линију разграничења обавезно правим селотејпом. Боја, у већини случајева, подлива под креп траку.

Значи, граничну линију сам направио селотејпом, а остатак кабине прелепио широком креп траком.

Препрскао сам поклопац кабине још једним слојем беле боје.

По сушењу боје уочио сам ситну грешку. Мало гита, мало брушења и поклопац је спреман за црвену боју.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version