RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
presko:
Не могу а да се не осврнем на догађај са летења последње недеље априла месеца.
Чупко га је већ поменуо.
--- Quote from: chupko on April 26, 2015, 10:13:42 PM ---Preža je imao mali peh.Prica za Riplija.Motor je poceo stucati i nekon par sekundi nastao je tajac.Avion se srusio tamo desno iza rampe.Velika ekipa je odmah posla u pomoc!I psi tragaci su bili angazovani!Srecom avion je u komadu samo sa manjim ostecenjem nosaca tocka.Preža je napravio dobar avion i sahranice taj i u tresće ispratiti mnoge brendove.
--- End quote ---
Наиме, радио сам командовани ковит. Мотор је радио пар секунди на леру и кад сам модел извео из ковита и дао гас, ПРЦ!, мотор се угасио. Висина не већа од 15m, модел усмерен према њивама иза пруге. Прелетео сам пругу и с обзиром да иза ње нама шансе да се слети (пруга издигнута, око ње багреми бар 3m високи) окренуо сам модел за 180о и покушао да га вратим на аеродром. Цедио сам га, и цедио, и цедио и прецедио. Модел је изгубио брзину и, са неких 7-8m висине, пао у пљоштимични ковит готово вертикално. С обзиром да последњих 3m висине и 1-2sek нисмо могли да видимо шта се догађа, очекивао сам да ћу на месту пада наћи само „чачкалице“. У том тренутку сам већ прежалио модел.
Са свитом сам кренуо да покупимо остатке. Кад сам га, прешавши пругу, први пут угледао у даљини, модел је, на моје изненађење, изгледао прилично читав. Како смо му се приближавали, модел ми је изгледо све читавији и читавији. Дошли смо до њега, погледао га, подигао га и добро прегледао, модел скоро неоштећен.
Нагњечен капотаж мотора, одваљен репни точак, одваљен носач серво покретача левог крилца и покидан бужир команде вертикалне крме. Главни стајни трап није ни мрднуо.
Штета, необјашњиво, мала. Имао сам груба слетања, са разно разним моделима, при којима су оштећења модела била знатно већа. Ово је ипак био пад! Једноставно, немам објашњења. Чак мислим да сам пробао да слетим на „слепо“ да би штета била већа.
Одмах сам приступио поправци.
Капотаж сам прегледао и установио да су само испуцали кит и фарба. Сам композит нигде није напрсао.
Ољуштио сам оштећену фарбу односно кит, оштећена места прекитовао и кит бребрусио и исполирао. Фарбање сам оставио за нека боља времена (немам фарбу).
[/URL]
Поправка репног точка је била једноставна. Рупе, из којих су се изчупали завртњи, сам попунио епокси смолом и, након сушења, избушио нове и вратио точак на место.
И враћање сервоа крилца је био рутински посао.
Бужир команде вертикалне крме сам залепио, али ћу га првом прилоком заменити. Овде је било мало посла јер сам морао да скудам пресвлаку (монокот) и стављам нову.
Све у свему, већ следећег викенда сам поново летео.
presko:
Чупкове чаролије:
Врло је тешко снимати кад се са моделом импровизује, кад са нагло и често мења правац лета. Чупко је то одлично урадио прошле недеље.
presko:
Једна интересанта слика.
Мишо, поздрав.
presko:
Да мало освежим тему.
Значи, недеља 12. 07. 2015. год.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version