RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (51/133) > >>

presko:

Надам се, да су сада неке ствари  мало јасније. Оно што је најбитније је да тежиште модела није стриктно везано за једну тачку, већ за целу једну зону. Да поновим, ова зона се назива плажа центраже и, што је тежиште више напред за управљање су потребни већи отклони крме висине и модел је питомији то јест спорије реагује. Обрнуто, што је тежиште више назад, потребни су мањи отклони крме висине, а што модел чини осетљивијим на команду и покретнијим.

Кад је у питању промена положаја тежишта, у зависности од потрошње горива код модела са СУС погоном ни ту није ништа драматично. Утиче на прецизно управљање код акробатског летења.

--- Quote from: misha on April 16, 2016, 11:00:36 PM ---
Presko, hvala na objasnjenju, ali ono sto sam do sada citao je UVEK bilo da se za Elektro modele CG testira sa baterijom instaliranom
a kod SUS sa praznim rezervoarom (cak i ako je tank u CG). Kao razlog se uvek navodi da je bolje da model bude na poletanju 
"nosat" i u toku leta se tank prazni i dolazi sve blise tacnom CG. U slucaju da se CG testira sa punim rezervoarom,
u toku leta model, praznjenjem postaje "repat" sto je mnogo opasnije. Do sada mi je ovo delovalo kao logicno setovanje.
Ovo mi je interesantno jer sam i Extru balansirao sa praznim rezervoarom, a rezervoar je naravno ispred CG.
Sada sam u nedoumici. mmmm

--- End quote ---

@ misha

У принципу и ја подешавам тежиште са празним резервоаром (први случај, резерва стабилности -15%). Међутим, овог пута најбољи резултати је остварен у четвртом случају, кад је остварена резерва стабилности од -15% са полупуним резервоаром. И Никола је навео да овако ради.

--- Quote from: SABURO on April 18, 2016, 09:40:35 AM ---Za SUS modele na kojima rezervoar nije u centru gravitacije vec malo ispred, podesavanje CG-a sam radio sa polu punim rezervoarom... i to za trenere i za akro modele. S tim sto sam u kasnijim iteracijama rezervoar gurao sto blize CG-u. Uglavnom je to bilo na akrobatskim modelima.

--- End quote ---

Ово са резервом стабилности од -15% треба узимати са резервом, јер је прорачун положаја неутралне тачке врло незахвалан. Није компликован, али није могуће сагледати све могуће ефекте опструјавања ваздуха око летелице (разна одцепљења ваздуха од летелице, вртлоге, повијање ваздушне струје и слично) тако да су могућа извесна одступања у добијеном резултату. Због овога се крајњи положај тежишта одређује проверама у лету.

Ово важи и за праву авијацију. С тим што у случајевима праве авијације имамо још један корак. После теоријских прорачуна прави се аеро тунелски модел и врше испитивања у аеро тунелу. На основу њих се потврђују добијене рачунске вредности, односно коригују одступања. На крају, опет, следе провере авиона у лету.

presko:

Трансформација BG munje у BG košavu је завршена. У ствари, првобитна идеја је била да направим нов, модификован модел. Стицајем околности све се завршило поправком и модификацијом старог.

presko:

presko:

presko:

Ми смо најлепши!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version