RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
marko.jovanovic:
Topolovog špera imaš kod nas u Sremskoj Mitrovici firma se zove novi drvni kombinat inače već decenijama prave to.
Jedina loša strana je što moraš uzeti celu tablu. Takođe ga imaš i u firmi u Novoj Pazovi kao i svog ostalog špera (breza....)
http://novidrvnikombinat.rs
https://www.frischeis.rs
presko:
Радове сам наставио сређивањем уздужника са десне стране трупа. С обзиром на временске прилике, морао сам да се преселим у кухињу.
Доњег десног уздужника је било најлакше и најбоље заменити целог, то јест скоро целог. Пажљиво сам одстранио остатке старог, очистио труп и припремио нови уздужник.
Сво време рада, труп одмашћујем нитро разређивачем, јер је невероватно колико је мастан изнутра.
Олакшавајућа околност је да сам модел са унутрашње стране, својевремено, заштито епокси смолом. Смолу сам, да би лакше продирала у дрво, разређивао са ацетоном у односу одприлике 1:1. Овим сам трупа заштитио од масних издувних гасова који се завлаче у свуда по моделу. Уколико дрво, поготову балза, није заштићена, обилато упија ове масноће. Ово скраћује век модела и отежава, евентуалне поправке лепљењем, фарбање и облагање фолијама то јест платном.
Што се тиче горњег бочног уздужника, проценио сам де ми је једноставније да га продужим.
Уздужнике ћу полепити касније.
@bjanko
Шпер плоча је купљена овде https://www.frischeis.rs и дебљине је 3mm. Оно што се види на предходној фотографији је четвртинa табле.
presko:
Свануо је прохладан и ветровит дан.
Али кога то брига. Данас је битно је да је Јоца испунио обећање ...
--- Quote from: Coja on September 20, 2017, 05:18:56 PM ---Preško ako ti treba neka pomoć slobodno reci voljan sam da pomognem, što se tiče sečenja delova na laseru ja sponzorišem, moramo da ga vratimo što pre tamo gde mu je mesto ( na 13-icu) 065 2337-374 javi se...
--- End quote ---
... и да сам ја данас добио кесу пуну делова потребних за поправку модела. Наравно пре неки дан сам Јоци дотурио фајл потребан за ласерско сечење.
На оквиру 1 сам проверио димензије. Биле су исправне, како у X правцу тако и Y правцу. Ово је сасвим довољно да потврди тачност сечења.
Још један користан податак, који сам добио од Јоце:
сечење делова на шперу од тополе дебљине 3mm и димензија 700mm х 400mm трајало је 15min и 30sek, а сечење носача сервоа на авио шперу од брезе дебљине 1.5mm и димензија 135mm х 110mm трајало је 40sek.
И да искористим прилику да се још једном и то јавно захвалим Јоци на квалитетно и брзо одрађеном послу, као и на спонзорисању истог.
Coja:
Nema na čemu, za drugare uvek tu.... ()-()
presko:
Више нема извлачења. Почео сам са првим лепљењима. Испланирао сам даље радове и издвојио делове за почетак: доњака, леви бок и задњи горњи део трупа.
Прво сам на „суво“, без лепка, спојио све што сам планирао да лепим у овој фази да касније не би било изненађења. Лепљење је рађено на равној дасци уз помоћ разноразних стега и тегова, да би се очувао правац истих и остварио чврст спој.
Прво сам даску и плочице од дрвета за притискање спојева заштитио самолепљивом траком да се не би залепиле за структуру трупа приликом лепљења с обзиром да лепак хоће да процури, а не лепи се на самолепљиву траку.
Лепљење сам радио са двокомпонентном епокси смолом помешаном са микробалонима, а на појединим местима и са супер лепком.
Зашто епокси смола са микробалонима, зато што епокси смола обезбеђује чврст спој, док микробалони попуњавају оштећења настала кидањем материјала уз минималан прираштај масе. При томе време желирањa смоле је преко сат времена па може полако и на миру да се ради и оствари неопходна прецизност.
Супер лепак је коришћен на пар прскотина где је било потребно да се брзо санира оштећење у циљу ефикаснијег рада.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version