RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (81/133) > >>

presko:

Данас сам, по сушењу смоле, све предходно урађено пребрусио и поравнао.

Након тога сам све изгитовао дво компонентним полиестерским гитом ...

... и поново пребрусио и исполирао.

После овога остало је још да се крило и труп пресвуку “Solar Tex”-ом па на фарбање.

presko:

Данас нисам ништа радио, али ...

Данас су ми, из чувене дизајнерске куће за пројектовање и израду реклама “Cojadesign”, стигле налепнице за модел.
Презадовољан сам како квалитетом налепница, вреди сваке дате паре, тако и сарадњом.

presko:

Данас сам започео са пресвлачењем модела. Труп је био први на реду.
Пресвлачење радим са “Solar tex”-ом, а већ сам неколико пута рекао због чега па да не понављам.

Радове сан почео са чишћењем места пресвлачењa, одмашћивањем нитро разређивачем и чишћењем четком остатака од брушења.

Потом сам искројио фолију.

Пресвлачење радим са најобичнијом пеглом за путовања. Мислим да пегла не мора да буде екстра квалитета, али морају добро да се познају њене особине, односно подешавање температуре. За разлику од пегле, мислим да је пожељно да фолија буде квалитетнија.

Рад почињем од средине трупа, овог пута доњаке.

Средину фолије обележим обичним савијањем и прављењем “фалца” који ће се касније затегнути.

Почетно лепљење радим мањом температуром и пре него што фолију коначно залепим, скалпером и лењиром поравњам све ивице.

Након овог појачам температуру, упеглам ивице и урадим коначно затезање фолије.

На крају нитро разређивачем очистим трагове пегле са фолије.

presko:

Наставио сам са пресвлачењем крила. Ово је био мањи посао. И њега сам почео чишћењем, исто као и труп.

Потом сам обележио контуру закрпе.

Обележио сам је и искројио.

Закрпу сам, задњом ивицом, залепио за крило и то мањом температуром.

Потом сам је, по исцртаним ознакама, опсекао.

Залепио сам остале ивице и потоп појачао температуру и затегао фолију. Овим је овај део посла био готов.

Остало је још да пресвучем нападну ивицу крила. Ово је одрађено рутински.

Завршетком ових радова, стигао сам до фарбања модела.

Преостало је да сачекам лепо време, уђем у фарбару (читај: изађем на терасу) и приведем радове на модел крају.

presko:

С обзиром да се време побољшава, почео сам са припремама за фарбање.
Прво сам све делове, који се фарбају, измерио да би видео колики је прираштај масе после фарбања.

Фарбање ћу започети белом бојом (моја пракса је да фарбање почињем светлијим бојама, а завршавам тамнијим). После мерења сам наставио са маскирањем површи које не треба да буду офарбане. Ово је углавном тежи и дужи посао од самог фарбања.

Граничне линије сам покрио са селотејпом (добија се оштрија ивица), а остатак са креп траком и обичном хартијом.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version