RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (16/133) > >>

presko:
Размишљао сам о најлонским вијцима, чак их и имам. Међутим, одустао сам. Најлонски вијци, у великој мери, спасавају модел кад се ради о једноделном крилу, када се крило за труп везује само вијцима. Лично сам се много пута уверио у то.
У случају дводелног крила, када спајање радимо помоћу бајонета, вијци мало могу да спасу ствар. У случају удара бајонет први прима оптерећење па тек онда вијци. Значи бајонет је тај који се први криви и, при том, ломи све око себе, па тек онда пуцају вијци. С друге стране, вијке сам тако уградио да бих у случају потребе да их заменим морао добро да ”развалим” крило. При овоме мислим на неку баналност, а не на пад модела. Значи, да бих ово избегао, ипак сам се одлучио за јачу варијанту вијака.

А што се тиче концепције и изгледа модела, то је већ ствар укуса. У старту нисам имао намеру да правим прави акробатски F3A модел, већ, како сам на почетку теме написао, акробатски који би могао да учествује у ”IMAC” такмичењима. Исто тако сам написао да ми је основна идеја била да мој нови модел својим изгледом подсећа на акробатске авионе типа “Extra”, “Giles”, ”Edge”. Такође сам написао да желим да модел, што се тиче градње, буде конструктиван. Из свега овога је проистекао крајњи изглед авиона. При пројектовању сам се трудио да модел не изгледа као “хеклерај моје бабе”, већ као ваздухопловна конструкција. Зашто тањи профил у корену? Шта би тиме добио? Моје разлоге за избор аеро прфила сам већ навео у почетном делу теме. Да ли ће модел бити непотребно јак не знам, али сам сигуран да неће бити претежак. Мотор који намеравам да ставим на модел, већ је био на некадашњем F3A моделу максималне масе 4.1kg и вукао га у вертикали без проблема. Носеће површине крила има довољно па не очекујем проблеме. Стајни трап већ проверен, на једном од предходих модела, па ни ту не очекујем проблеме.

Све у свему, мислим Зајо да, за разлику од Мише, ниси схватио суштину онога што радим.

mirce:

--- Quote from: presko on February 06, 2012, 06:47:31 PM --- изгледа као “хеклерај моје бабе”

--- End quote ---

Koja fora... :_D :_D   

A, što jes, jes, "gomila" ARF-ova su baš takvi...

miša2002:
Čovek pravi model po svom i za svoje zadovoljstvo, a sve ostalo je namerna slučajnost !
Da ga ja pravim, nazvao bih ga:
"Penzionerski model sa akrobatskim mogućnostima"...
Ono "penzionerski" je u prevodu - sigurno, lagano, opušteno, iz zadovoljstva - natenance letenje...

Od svega bi samo umesto "gvojzenog" trna stavio bukov fi 6 mm - nema šanse da ga "spopadne" rđa.

Pozdrav
Miša

presko:
Управо то. Сигурно, лагано,опуштено, из задовољства - натенане летење. Само бих прескочио оно "пензионерски", јер ће овај модел, у погледу акробатског летења, моћи много тога. Модел, у пројектантском смислу, представља надоградњу и усавршавање мог модела "МУЊА", којег тренутно летим, а који већ има солидне акробатске могућности.

presko:
Смола се осушила и скинуо сам лењир.

Са лепљењем већег дела планка је готово и крило је добило своју крајњу крутост. С обзиром на ово, стопе за нивелацију више нису потребне па сам их одсекао.

Брусним папиром, залепљеним на “T” лењир, сам поравнао ивице и контуру крила.

Такође сам уклонио и вишкове планка, скалпером и брусним папиром.

Скинуо сам и вишак композита са ојачања вијка.

После овог сам ојачао нападну ивицу липовим фурниром дебљине 2mm. Ово сам урадио јер је нападна ивица прилично изложена ударима и оштећењима. Прво сам фурнир залепио белим лепком, ...

... а онда и обрадио.

На крају радног дана, нападна ивица је овако изгледала.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version