RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Пројекат М 1022
presko:
Стигао сам до израде репова. Још на почетку сам написао да ћу их правити од балзе дебљине 5mm. За величину модела, који правим, мислим да би више одговарала балза од 6mm. Међутим, имао сам петицу и да се не бих излагао новим трошковима одлучио сам да репове правим од ње. Време ће показати да ли сам погрешио или не.
Хоризонтални реп сап направио из три дела водећи рачуна да годови балзе прате контуру репа.
Делове сам залепио белим лепком.
По сушењу лепка, спојеве сам лагано поравнао брусним папиром.
Потом сам проверио и дотерао контуру.
После овога сам искројио хоризонталне крме.
На реду је вертикалан реп. Урадио сам га на исти начин као и хоризонтални реп.
presko:
На реду је вертикална крма. Припремио сам материјал и цртеж ...
... и почео израду.
Када су сви делови репова били припремљени, кренуо сам да обрађујем нападне ивице хоризонталног и вертикалног репа. Нападне ивице репова имају обичан радијус. Прво сам, моделарским рендетом, оборио ивице.
Затим сам, “специјалним алатом”, заоблио исте.
На крају фина обрада водополирним брусним папиром из руке. Нормално, на суво.
То би било то.
На крају вага и две провизорне провере.
Маса хоризонталног репа, у ово тренутку, је 60gr.
presko:
Даљи посао је био да обрадим крме. Почео сам од хоризонталне. Прво сам, на обе половине хоризонталне крме, обележио контурне линије.
Потом сам крме обрадио. Слично као крилца, прво моделарским рендетом, па грубим брусним папитом и на крају финим брусним папиром.
После обраде, направио сам спојницу леве и десне половине крме. Направио сам је од челичне поцинковане жице ф2mm и бужира флексибилне сајле за команде, унутрашњег пречника ф2mm. Жицу сам одсекао на потребну дужину и зашиљио јој крајеве.
Од бужира сам исекао комад дужине мало мање од растојања између крма.
Жицу сам стегао у стегу, одмерио потребну дужину и савио је под углом од 90о.
Затим сам жицу извадио из стеге, навукао на њу припремљени бужир и вратио је у стегу са супротне стране. Опет сам одмерио потребну дужину и поново је савио под 90о. При савијању сам водио раучна да оба савијена краја буду у истој равни.
Спојница је била готова за даље радове.
presko:
Даљи радови су се односили на уградњу шарки у хоризонтални реп.
Одмерио сам и обележио њихову позицију.
И да не понављам причу, избушио сам рупе за уградњу шарки. Узпут сам, по ко зна који пут, псовао самог себе што нисам набавио алат за овај посао.
Остало је, још, да уградим спојницу хоризонталне крме. Она, осим што спаја крме, служи и као шарка. Прво сам на излазном зиду хоризонталног репа, на месту спојнице, издубио канал дубине исте као дебљина зида бужира. Ово сам урадио да би довео на исти правац осу обртања жице са осом обртања шарки, а што је услов за правилно отклањање крме.
Потом сам на обе половине крме избушио рупе за уградњу спојнице.
Пошто сам проверио и потврдио да се крма правилно обрће, бужир сам залепио, супер лепком, за хоризонтални реп.
И на крају сам овај спој ојачао композитом, епокси смолом и стакленим платном од 50gr/m2.
Када се смола осушила, још сам само поравнао ивице.
Шарке ћу улепити касније.
presko:
Остала је да се уради вертикална крма. Пошто је све ово већ рађено, само слике без приче.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version