RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

Пројекат М 1022

<< < (20/133) > >>

presko:
Сви делови репова су били готови.

Мада сам и раније размишљао о завршној обради модела, сада је био последњи тренутак за доношење коначне одлуке.

До сада сам имао праксу да трупове модела фарбам, а крила и репове пресвлачим монокотом. У принципу, фарбање квалитетном бојом даје најбоље резултате, али има велику ману-висока цена. Осим тога ово је прљав и дуготрајан посао који се не може радити у стану. За разлику од фарбања пресвлачење монокотом је чист посао, брз посао. Међутим и он има своје мане. Да ли не знам да радим са монокотом или сам наилазио на монокот слабијег квалитета, у сваком случају код мене се није показао као дуготрајно решење. Мада, морам да приметим да сам на летелиштима виђао пуно туђих модела на којима се монокот такође подизао и одлепљивао. Такође сам виђао и куповне моделе који су, пре првог лета, морали да се препеглају. Прво што се дешава са монокотом, по сунчаном и топлом летњем дану, је да почиње да се опушта и одлепљује. Модел више нема ни квалитетну аеродинамику нити лепо изгледа. Када крајеви монокота почну да се одлепљују, у почетку се могу поново залепити пеглом. Међутим, после извесног времена, када масноћа из горива почне да се завлачи испод фолије, помоћи више нема, осим замене комплетне фолије. Ево како то изгледа, мада морам констатовати да дотични модел иза себе има пет летних сезона, што је и те како оставило трага.

Руку на срце, виђао сам и добро, фолијом, пресвучене моделе.

На новом моделу имам делове које сам планирао да пресвлачим, крила и задњи доњи део трупа. С друге стране стране имам још нешто, раније купљеног, монокота. С обзиром да модел не спада у првокласне, а у циљу штедње ипак сам одлучио да искористим преостали монокот.

Како сам још раније одлучио да труп фарбам њега сам већ, донекле, припремио. Остали су ми репови и крилца да и њих припремим. Балза има јако изражену и дубоку текстуру која се не може покрити само бојом. Значи гитовање или нешто друго. Одлучио сам се за то друго.

То друго је била технологија коју сам често користио на почетку свог бављења моделарством, а онда је доста дуго нисам примењивао. Одлучио сам да репове и крилца, пре коначног фарбања, пресвучем јапан папиром и нитро лаком. На овај начин прираст масе је минималан, чак мислим најмањи могућ. Добија се тврда кора која штити меку балзу. После полирања финим водобрусним папиром на суво добија се глатка површина. Гит се примењује само и искључиво у случају грубљих оштећења.

Радове сам започео исецањем јапан папира.

Припремљени комади папира су нешто већи од одговарајућих површи, због пресвлачења бочних страна. Што се тиче ивица на папиру, од савијања, и што је папир мало изгужван нема никаквих проблема јер ће лак све да затегне.

presko:
Нитро лак сам разредио, нормално, нитро разређивачем у односу1:1.

Пресвлачење сам започео на хоризонталном репу.

Јапан папир лепим тако што га поставим на одговарајућу површ и онда наносим лак, тако да прође кроз папир. Приликом лакирања, папир се опушта и прстима га, по потреби, развлачим по површи. Приликом развлачења нестају набори на папиру (од пресавијања и гужвања).

Када прелакирам комплетну површ, засечем ивице и пребацим папир преко нападне, бочне и излазне ивице.

Нитро лак се суши “на додир” за око 20 минута до пола сата (значи после овог времена није лепљив на додир). За комплетно сушење му је потребно око 24 сата. После пола сата, финим брусним папиром за дрво, благо поравнавам ивицу папира на нападној ивици и скидам вишак јапан папира са бочне и излазне ивице.

После овога, пресвлачим и другу страну.

Након следећих пола сата урадио сам исто и на супротној страни хоризонталног репа.

Овако пресвлачим део по део. Нормално, док један део лакирам, остали се суше и чекају даљу обраду.

Када сам све делове пресвукао, и када се лак просушио и више није лепљив на додир, делове сам поређао по равној дасци и притиснуо их теговима. Овако ће стајати до сутра, док се лак у потпуности не осуши. Наиме нитро лак, у процесу сушења, затеже контактну површину и, уколико је мека, може је искривити. На овај начин сам се обезбедио од овог.

Сутрадан, након сушења лака, све делове сам обрадио водополирним папиром на суво, а потом су завршили на ваги.

Маса хоризонталног репа (највећег дела) је порасла за око 5gr, док је на осталим деловима прираштај масе био занемарљив (бар на мојој ваги).

presko:
На ред је дошло лепљење репова на труп.

Пре овога сам убацио шарке између вертикалног репа и крме.

Обележио сам средину трупа на месту репова.

Потом сам проверио паралелност крила и хоризонталног репа.

Реп је лепо легао и није било потребе за корекцијом. У супротном би се морао кориговати труп, брусним папиром, на мест налегања репа. Потом сам метром проверио симетрчност положаја репа, на неколико места, и подесио га.

Пошто сам подесио положај репа, обележио сам му позицију. Скину сам га са трупа, на контактну површ нанео петоминутни епокси лепак и залепио. Приликом постављања репа на труп, водио сам рачуна да га поставим на обележено место.

Када се лепак осушио, одмах сам залепио и вертикални реп. Вертикалац сам, исто, залепио петоминутним епокси лепком, с тим што сам се помагао и супер лепком, на пар места. Тачну позицију вертикалног репа сам, у току сушења лепка, обезбедио металним угаоником. Такође сам је проверио и лењиром.

Наком сушења лепка, још неколико провера.

То би, за сад, било то.

branek:
Vidim ja Preško, da će da se leti za par dana! :)

Svaka čast, izgleda odlično!

Pozdrav

presko:
Захваљујем на комплименту. Што се тиче првог лета, неће баш за пар дана. Очекујем први лет крајем априла.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version