RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Prepravka glave glow motora sa vodenog na vazdusno hladjenje

<< < (2/4) > >>

scirocco:
Pa otprilike nesto tako,to je pravi cilj ove prepravke,veliki broj obrtaja sa malom elisom=ekstra brz model.Jos ako se ubode pravi rezonator to je onda pravi posao.Polako cu ja da se baziram da to prepravim posto vodim odmor do kraja januara i imam vremena na pretek za licnu zanimaciju.Slikacu ja motor koji se priprema za preradu pa cu okaciti neku sliku,mozda u medju vremenu neko da neku lepu ideju.Vise glava je uvek pametnije od jedne.

sloba_b:
a da li bi se isplatilo da stavis i neki reduktor?

scirocco:
Verovatno da nebi imao pravi efekat,kao sto i sam znas da velika elisa ide za mali broj obrtaja i tako imas potisak,a mala elisa za velike obrtaje i imas veliku brzinu sto je meni i cilj da napravim.Sa reduktorom se samo uspori motor a na tom usporenju dobijes snagu da teras veliku elisu.

scirocco:
Pocinje se sa radovima za prepravku glow motora koji ima vodeno hladjenje na vazdusno hladjenje.Motor je predvidjen za camce a buduca namena ce da mu bude pogonski motor za CHEEROCKE PIPER od 1,6m.

Posto se na motoru moraju izvrsiti vece prepravke osim glave motora ja cu kako posao bude odradjivan postavljati slike i opisivati radove.
Za pocetak radi se o motoru MDS od 10 kubika kome auspuh izlazi na prednju stranu a karburator na zadnju stranu ka gore.

Da bi se ovakav motor zakacio na avio model potrebno je sledece:

-zarotirati osovinu radilice da izlazi sa kontra strane auspuha
-zarotirati kuciste na kome je nakacen karburator da se ne sudara sa auspuhom
-prepraviti fazu usisavanja na roto ventilu gde cu detaljnije objasniti uz slike
-napraviti novi poklopac glave motora sa rebrima za hladjenje

scirocco:
Osovina radilice je zarotirana i nalazi se sa kontra strane od auspuha,sve je adekvatno oprano i podmazanao, pogledati sledecu sliku

Deo kartera na kome stoji karburator je ujedno i kuciste u kome se nalazi roto ventil.On je u ovom slucaju odvojen od radilice i zaseban je sklop,posto je orginalna pozicija karburatora uspravna a u novom slucaju auspuh dolazi tacno iznad njega kuciste sam zarotirao za 180 stepeni.Veoma bitna stvar je ta sto rotacijom kucista roto ventila dobijamo pogresnu fazu usisavanja smese,a to se otklanja tako sto se na roto ventilu zareze mesto za pogonski stift pomereno za isti ugao za koji smo zakrenuli kuciste.U mom slucaju to je 180 stepeni,pogledati sledece slike.

Kada se to sve sklopi vrsi se provera faze usisavanja smese kao i potpritiska koji se stvara na usisnom delu kucista.Klip isterati u gornju mrtvu tacku i proveriti kroz otvoren karbrator dali je i roto ventil otvoren,ako jeste faza je kako treba,zatvoriti blago prstom karburator i okrenuti motor u smeru okretanja,ako se na prstu oseca blagi vakum pre nego sto se otvore prelivni kanali u cilindru onda je potpritisak kako treba i sve dihtuje dobro.
Sklopljeno izgleda kao na sledecoj slici.

Sledeci radovi su pravljenje glave motora,kada radovi pocnu dalje ja cu okaciti neku sliku i napisati par reci.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version