RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI
Extra 300
misha:
Po završetku letačke sezone, veliki broj modelara je počeo sa pripremama za sledeću. Kud svi Turci, tu i ja. Kao što je u naslovu rečeno, biće to Extra 300.
Oni koji me poznaju, znaju da baš i nisam ljubitelj ove vrste aviona, a razlog da pravim ovaj avion je jednostavan. Pre pocetka neke ozbiljnije gradnje
(od nule), hteo sam da napravim neki jednostavniji model. Ovaj akrobatski model sigurno nece odmoci u savladavanju figura koje leti bilo koji warbird.
U vreme krize, valjalo je napraviti neki avion uz što manje kupovine i nepotrebnih izdataka. Poslušao sam Savin predlog i rešio da napravim ovu Extru koju su on i Bane vec pravili.
Bane ga leti "za sve pare". Pregledao sam "magacin" i utvrdio šta imam od potrebnog materijala i delova. Balze imam dovoljno a i ako zafali može se lako naći. Motor imam.
Šarke, sajle, servoe... Sve je tu. Fali kapotaž i kabina. Jedan telefonski poziv i kabina i kapotaž su posle nekoliko dana bili na stolu (ko drugi nego Sava)
Pojedine delove plana sam prebacio (originalni su u (ACad-u) u Corel a nešto sam morao i ponovo da crtam. Na planu, horizontalac nije bio u odgovarajućoj razmeri,
a neki delovi mi se nisu svideli. Uglavnom, počeo sam sa izradom.
Drugar kod koga sam do sada sekao je zatvorio firmu tako da sam ostao uskraćen za drugarsko sečenje na laseru, ali u ovoj firmi gde sam sekao sam prošao možda i bolje.
Njihov laser je ogroman i mislim da u radni deo staje 1 x 0.7 m materijala. Takođe, imaju CNC glogalicu 2 x 3.5m (ako se dobro sećam).
Za razliku od prethodnog lasera koji je bio manji, ovde sam sve delove mogao da sečem bez prvobitnog seckanja materijala i naravno samim tim gubitka.
Nevolja je da ljudi koji rade na ovim mašinama nisu baš snalažljivi i znaju da seku dve tri vrste materijala koje su im svakodnevni posao. Ovo naše im je
totala egzotika i rezultat je da su i balza i šper paljeni više nego što je trebalo. Takodje, ne znaju da podese da mašina ujedno i seče i "gravira",
već im je neko setovao da se bilo koja boja i bilo koja debljina linija tretiraju isto, tj kao linija koja se seče. No bilo kako bilo, materijal potreban za
izradu trupa je isečen.
Pošto mi je bilo laksše da nacrtam nego da sečem, sve letvice potrebne za izradu horizontalca i vertikalca sam isekao na laseru. one se mogu sekati i
ručno ali mi je ovako bilo lakše i brže. Po planu, letvice bi trebalo da budu od balze 4 mm i zatim da se plankira balzom 1.5mm pošto 4mm nisam imao,
pravio sam letvice od 3mm a plankirao sa 2 mm laganom balzom.
Vec u ovom trenutku, na samom početku, krenuo sam sa prepravkama. Prvobitno zalepljenu letvicu od balze sam isekao, izvadio i zamenio letvicom od drveta.
Dobio sam malo na tezini a mnogo na čvrstiti. ovako nema šanse da se uvije pri opterećenju. takodje, parče drveta je stavljeno između dve polovine komandne površine horizontalca,
a unutrašnji deo sam zalepio klocne u koje cu gurnuti žicu koja će dodatno ojačati i osigurati da se komandna površina ne uvija.
Ovaj deo je baš brzo urađen tako da nisam stigao ni da slikam još neku fazu, a horizontalac i vertikalac su bili napravljeni i preplankirani.
magic:
Misho, nadam se da te vidimo na IMAC-u sa ovim modelom ;). Daj malo vise o dimenzijama, motoru, opremi ...
poz
presko:
Ево мени конкуренције. Поздрављам пројекат и видимо се на ливади.
mirce:
Lepo, lepo...
Ajd' malo vedžbaj tu, pa se baci na neki ozbiljan model, mani se tih "prcvoljaka"... Ili, možda je to model kao onaj Sukhoi od Oka, što se naduva...
Pogledaj video od 3' 30'' - 4' 40''
misha:
Ma taj mali iz veternika je cudo.
Nego zaboravio sam da napisem neke osnovne stvari vezane za ovaj model.
raspon krila je 1500 mm, duzina modela oko 1350 mm motor koji cu montirati je OSMAX 0.60 2T.
Sava i Bane su ovaj model napravili i dali podosta detalja ovezanih za izradu kapotaza i kabine
http://rcfly4um.org/index.php?topic=468.0
a ja cu se ovde baviti onim prostijim delom izrade - drvenarijom.
Od trenutka kada sam resio da pravim ovaj model, jedina kolor shema koja mi je "prijala" oku je bila Red BUll,
tako da ce model, nadam se, liciti na ovako nesto
postoji jos jedna rezervna varijanta (Castrol) ali do tada jos ima vremena.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version