RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Piper
Drapsin:
I da, kovit je izveo kao po udzbeniku, perfektno, jel bio komandovani ili je sam upao u njega, morate mi reci.
Gorane, tebi svaka cast, uspeo si da odletis komletan let sa gotovo neupravljivim modelom, vidi se tvoje iskustvo u RC letenju a i predznanje iz letacke karijere na pravim avionima.
boca55:
Tesko je sa ove slike utvrditi pravi napadni uglao krila u odnosu na horizontalac jer je u pitanju perspektiva a tada se sve menja. Najbolje je da naslonis letvicu sa gornje strane horizontalca i na trupu ispod krila sa flomasterom obelezis liniju koja prati liniju-nagib horizontalca. Kada izmeris duzinu od napadne ivice krila do te linije i izlazne do te linije mora razlika iznositi najmanje 6-10 mm u korist napadne ivice. Tada ti je krilo sigurno pod napadnim uglom od 2,5 do 3,5 stepena sto je dobar napadni ugao za krilo. Ona slika sa preda mi je dosta sumnjiva i govori mi da napadni ugao krila je skoro negativan ili u nuli.
Lazo:
1. Napadni ugao krila i stabilizatora je ugao koji zaklapa tetiva profila (linija koja spaja vrh nosa profila i sredinu izlazne ivice) sa vazdusnim strujnicama. Prema podacima za taj model, krilo ima profil NACA2415, koji nema ravnu vec ispupcenu donjaku (kolokvijalni naziv - polusimetricni), pa kraca linija koju si povukao na slici nema veze sa linijom tetive profila kruila.
2. Nema smisla se ovim baviti jer je to SIGURNO u redu. Kyosho-ov konstruktor bi morao da bude neopojani idiot, da bi napravio ovakvu gresku. Slicnog mentalnog sklopa bi morali da budu i svi koji su taj model do sada kupili (znaci - vise hiljada), a da do sada nisu reagovali reklamacijom i galamom na svim forumima.
3. Otkaci komande sa servoa, pa rukom (umesto serva) pomeraj komandne povrsine. Onda ces videti dali ima nekog otpora i kocenja. Kocenje se moze pojaviti u sarnirima komandnih povrsina ili u sprovodnicima lonkova. Tek ako je to u redu, servo ne valja.
4. Namesti teziste prema uputstvu.
Pozdrav
dule:
Ja se izvinjavam sto se mesam ,ali 100% sam siguran da polozaj kormila dubine nije dobar.Ako pazljivo analizirate slike sa proizvodjackog sajta i sliku koju je Goran dao ,uocicete razliku u polozaju kompletnog kormila dubine.Kod svih J-3 Cub ,kormilo dubine mora biti paralelno sa vodenom linijom trupa,a u slucaju kod Gorana imamo ugao pozitivan i po mojoj proceni je oko 15 stepeni sto je strasno.Krila ne treba dirati ali zadnji deo koji nosi kormilo dubine treba nekako zarotirati za 180 stepeni.Ako je trup dosao u kutiji (a jeste) definitivno je greska u sklapanju tog zadnjeg dela koji nosi kormilo dubine.Jednostavno kada skinete monokot videce te da je on iz jednog dela e sad kako ga odlepiti ili iseci ne znam ali znam da treba da se zarotira.
Hvala na paznji i pozdrav!
boca55:
U pravu si Lazo Profil je podosta ispupcen ododo. Ali Bez obzira na to na trupu moze da se locira vrh profila a to je tacka od koje pocinje tetiva profila ili tacka odakle pocinje krilo. Sa rasponom krila od 1800mm i povrsinom od 45 dm2 pa je po tome dubina ili širina krila skoro 25cm. Za ovu dubinu i napadni ugao od 3 stepena razlika izmedju vrha profila i izlazne ivice iznosi 13 - 14 milimetara.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version