RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Piper
boca55:
Sad po ovom znaku na repu vidim da je to model firme "Tunder tiger" . To ti je brate cista Kina. A tu je sve moguce. Po ovome se vidi da profil nije onaj koji smo predpostavili nego profil "Klark-Y". Ovaj minus koji ja vidim, sigurno ne moze da opstane za normalan let ovog modela.
Goran:
Hvala Boca i ostale kolege.
Stanko će se nadam se uključiti u diskusiju pošto je juče pristupio ovoj listi.
Ja jedino što sam saznao je da je kupljen u hobi lobi i da su Hitec servo motori..
Ovo jedino liči na to ali se više ne pravi...
http://www.hobby-lobby.com/pipercubj3.htm
Hvala i Pozdrav Goran
Stanko:
Hvala Goranu na pomoci oko ovog problema kao i svima koji su se ukljucili sa dosta interesantnih komentara!Nazalost ovakav forum nismo imali ranije ili barem ja nisam znao za njega pa bih svoj preblem mozda izneo i par godina ranije! Model je kupljen pre vise od tri godine u Americi i evo do skora stajao u garazi.Model je ARF sa kompletno gotovim trupom i krilima,jedino sto sam trebao uraditi jeste instalacija komandi i postavka motora.Uradjeno je sve po kracem uputstvu koje je prilozeno mada to su neke opste tehnicke stvari i model je trebao leteti!Ono sto je karakteristicno za ovaj model jeste kratak trup u odnosu na raspon krila sto ga verovatno cini tako agresivnim po dubini ali mozda i sve ono sto ste svi vi naveli..mozda bi trebalo vrsiti ispravku horizontalca koji je nekako u plusu u odnosu na krilo koje ima simetrican profil..Sve je u opticaju pa bih voleo da cujem neki komentar od gospodina koji je istu(slicnu) situaciju imao sa svojim modelom,mozda je neka fabricka greska proizvodjaca!U svakom slucaju sada raspolazem sa mnogo vise informacija pa ovaj problem posmatram iz drugog ugla tj.problem nije u meni :big smile
POZDRAV
Lazo:
--- Quote from: banga on October 07, 2008, 07:13:07 PM ---Kada smo pogledali model imali smo sta i vidjeti dubina nestoji dobro eleroni isto ma sve u svemu koda je sve stojalo najgore sto se moze podesiti sreca da modelu nije nista jer par puta sam prisustvovao letu tog pipera i model je letio tako lijepo da smo svi ostali bez rijeci letio je poput esay glidera doslovno sam! e sad sta se ovaj puta dogodilo stvarno nemam pojma sva sreca da se dobro zavrsilo!
--- End quote ---
Ama ljudi, man'te se pogresnih uglova. Vidite sta je Banga napisao u svom postu. Tu nesto ne valja sa tezistem ili sa komandama ili kombinovano. Teziste se lako dotera. Mogu se lako srediti i komande, ali se prethodno treba ustanoviti dali su gremlini ceprkali po predajniku, po prijemniku, po servoima, po linkovima do komandnih povrsina ili sarnirima... To je tesko ustanoviti ovako daljinski, bez "pacijenta" na stolu.
Sto se tice proporcija modela, treba imati u vidu da se radi o polumaketi. Posto se aerodinamika velikih i malih Re brojeva dosta razlikuju, potpunim geometrijskim kopiranjem pravih letilica se najcesce dobije model koji je po pitanju stabilnosti dosta problematican. Zbog tih razloga, dobro je da se malo predizajniraju i povecaju repne povrsine i poluga repa, nastojeci da se previse ne poremeti opsti izgled. Tako se u velikoj meri poboljsa stabilnost i upravljivost.
Pozdrav
uzvarb:
Pozdrav i da ja lanem koju, igrom slucaja sam pre neki dan trimovao model prijatelju za koji se posle sletanja ispostavilo da ima ugao krila u minusu 10 stepeni , i za vreme leta je bilo cupavo samo problemi i simptomi nisu ni slicni onom sa snimka. Model nije pajper ali je ta kategorija visokokrilac sa nosecim profilom. I ponasao se tako da je ravno leteo sa 80 posto navucenom komandom dubine, bez kovita zaokreta i slicnih vratolomija , nije bilo lako sleteti ga i leteti ali opet kazem ni slicno onome na snimku. Idemo dalje , imam pajpera iz Karl Goldbergovog kita, i to njih 4 dosad napravljenih od cega jedan uvecan na 3 metra razmaha i lete perfektno, jednog od njih je leteo drug na letenju u zemunu. I kad se gleda u njih kao na onim slikama izgleda kao da je rep pozitivan u odnosu na krila, sutra kacim slike sad je kasno. I svaki je vukao na dole i svaki je trazio trim na gore. Cudilo me je to al trimovanje je radilo radnju.
Ono sta ja mislim u vezi onog problema mogu biti samo 2 stvari.
1 Repat model i to ne malo
2 Komande koje zaglavljuju (manje verovatno ,nebi bas toliko divljao)
Problem mogu resiti vrlo brzo i lako samo da sam pored modela i da ga izanaliziram ,ovako na daljinu to je igra gluvih telefona.
Taj model MORA leteti kao maciji kasalj i tu nema price.
Na pocetku modelarske karijere imao sam model koji je imao rep negativan 10 tak stepeni i isto, samo je penjao nenormalno i leteo ravno sa 50 posto palicom od sebe bez ikakvih problema.
Skoro sam 100 posto siguran da onom pajperu treba pomerati teziste napred.
Pitanje za vlasnika , odakle je i ako je blizu sr. mitrovice mogu pomoci.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version