RAZNO > PLANOVI / NACRTI MODELA
Moj nacrt - from scratch
fifti:
Meni se bas dopada dizajn, bice zanimljivo ako " bela tacka " poleti
sova:
pozz mene interesuje dal crtez nacrtan u ovom programu moze da se koristi za secenje na cnc masini ili mora da se prebaci u neki drugi program da bi se seklo.
licno pokusavam da nacrtam konstrukciju mi-24 helikoptera i da ga napravim u stiroduru pa potom kalup ....
Nitronen:
@fifti: Danke schoen! :)
@sova: Od ovog 3D crteza mogu da se odrade vektorske projekcije. Ili da se konvertuje u bilo koji od popularnih 3D formata.
Ja cu verovatno sa finalnim 3D oblikom odraditi projekcije svakog dela posebno i to exportovati u Adobe Illustrator format. Pa onda tamo dodatno srediti. Jedna bitna stvar je sto pojedine Bezierove krive exportuje iz vise delova pa to naknadno u 2D programu treba spajati ako ti trebaju kao jedan vektor. Takodje se desi da nabaca puno linija jednu preko druge pa onda treba malo procistiti crtez.
miša2002:
:)aplauz
Al si mu ga dao po "d'zajnu"... Lepo, lepo, biće tu nešto.
Ja lično ne volim ovu "klasu" modela - modeli za vikend; u Petak uveče počneš da ga praviš, a u Nedelju popodne ga poravniš sa livadom i žao ti elise i...
To su zujke za zezanje za koje baš i ne važe pravila aerodinamike. Dovoljno je znati par osnovnih stvari i sa dobrim motorićem, to samo "piči"...
Kako kažu neki: "I na dršku od metle, ako staviš dovoljno jak motor, ima da leti!"
Da me ne shvatite pogrešno, apsolutno cenim i podržavam vaš - tvoj trud, želju, volju i... (work)
Adobe programe zaboravi za izradu tehničke dokumentacije tj crteža. Vektorski fajl iz Ilustratora je prilagođen i predviđen za štampu...
Ne znam u kom programu si crtao i koju vrstu fajlova podržava. Meni liči na 3DSMax. U svakom slučaju, ako može da eksportuje-snimi fajl u .dxf ili .dwg formatu, pola posla si završio.
Da se spremi fajl za laser ili cnc mašinu, nije jednostavno i potrebno je još dosta toga znati.
Za to ti je najpogodniji CorellDRAW. Importuješ .dxf fajl u njega, središ, obradiš, doradiš i eksportuješ u .dxf formatu ili ga snimiš u izvornom .cdr fajlu. Većina koristi .cdr fajl za dalji rad na mašini...
PostScript fajlovi nisu za mašinsku obradu!
Uostalom, importuj .ps ili.eps fajl u korel i videćeš o čemu se radi. Nacrtaj krug i kocku samo kao linije objekta i snimi kao .ps fajl pa importuj to u korel i u korelu nacrtaj ista takva dva objekta i uporedi...
Pročešljaj malo po forumu. Par puta je već pisano o ovome.
Nitronen:
Interesantno to za Corel da se ima u vidu, onda ce .dwg odraditi taj posao za 2D.
Sve crtano u Rhinocerosu, predvidjen je za industrijski dizajn. Najvecu primenu mislim da ima u dizajnu jahti i plovila.
Evo spiska fajlova koje moze da exportuje:
http://www.rhino3d.com/4/help/fileio/file_formats.htm
I evo fine galerije da vidite sta sve moze ;)
http://gallery.mcneel.com/?g=7
PS. Jos jedan link, ovo je princip po kome funkcionise modelovanje u Rhino-u
http://en.wikipedia.org/wiki/Non-uniform_rational_B-spline
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version