RAZNO > PLANOVI / NACRTI MODELA

Uvećavanje plana?

(1/3) > >>

IvanGrozni:
Našao sam plan za model Me109K. Raspon krila je 80cm. Hteo bi da ga uveličam, tako da raspon bude oko 1,2 do 1,4m. Plan je urađen u Corelu i sadrži sve, od profila rebara trupa do profila rebara krila. Da li je moguće da ga u Corelu uveličam za 50% i da li će to imati uticaja na kasnije sastavljanje?  Da li će se onda raspored delova poremetiti?

soprano:
Ja sam uvecavao planove preko Corela ,ali nesmes preterivati jer mozes oslabiti konstrukciju modela.Naime,potrebno je ubacivati ,konkretno kod krila,jos po neki profil u zavismosti od plana.Kad pokusas da povecas dobices veci racmak izmedju rebara i samim tim neces dobiti cvrstinu koju treba krilo da ima.E sad vidi kako ti se sve to isplati,moras sve lepo isplanirati da ne bi doslo do nezeljenih efekata.Ovde na forumi ima dosta iskusnijih od mene mozda ce neko od njih dati svoje misljenje.

miša2002:
Generalno gledano, nema nikakvih problema da se u korelu uveliča ili smanji neki plan ili već. Problem je konstruktivne prirode, pogotovu za velika uvećanja ili smanjenja.
Jedan od problema je naveo i soprano, ali to je najmanji problem i relativno lako rešiv.
Inače isti problemi nastaju i da se u bilo kom drugom programu, radi uvećanje.
Problematika je malo veća, no što bi se reklo na prvi pogled.
Ako se radi o "punom" modelu, tj modelu od stirodura ili sl. materijala, potrebno je samo mesta spajanja prilagoditi novonastaloj debljini i "pojačati" ojačanja, nosače i elemente za "ukrućenje"...
Za normalnu, klasičnu konstrukciju, već treba znati i raspored sila tj da li je dovoljno samo "podebljati" materijal ili samo dodati neki elemenat plus ili i jedno i drugo. Sva mesta spajanja (žljebove, utore, itd) prilagoditi novonastalim dimenzijama materijala... Gde postaviti ojačanja, gde više nisu potrebna... Ako je SUS motor, gde izvesti anti-rezonatore trupa a gde za krila...
Poseban problem nastaje ako je taj plan već uveličavan, a materijal nije adekvatno, uvećanju", "uvećan"...
Iskusni modelari to mogu da odrade i bez računa - "po osećaju" !
Najgore od svega je ako se sve to odradi po planu koji nije proveren. Internet je krcat takvim planovima !

Pozdrav
Miša

saxpg:
Ivane sve greske se uglavnom mogu ispraviti tokom rada. Po meni najveci problem koji nastaje pri uvecanju kao sto je Misa pomenuo zlebovi za spojeve.
U cemu je problem? Ako je na planu predvidjen zleb za sper od 3mm, kada taj plan uvecas za 50% taj zleb ce biti 4.5mm. Isto tako ako na rebro trupa ide letva 5x5mm, posle uvecanja otvor za nju bice 7.5x7.5 a takvu letvu ne mozes naci. E sad, kada smanjis otvore ( na primjer da su to zlebovi za letvicu na krilu koji se nalaze na svakom rebru) pored smanjivanja na zeljenu velicinu moras voditi racuna da svi otvori budu u istoj liniji. Ako treba neka pomoc javi se slobodno na PM.   POzz

IvanGrozni:
Hvala vam na objašnjenju. Sada je jasnije. Ako bi počeo da uvećavam model, a nemam dovoljno znanja o konstrukciji, onda bi samo napravio probelm i rezultat bi bio 0. Bolje da našem proveren plan i da ga uradim po njemu. Pretpostavljao sam da bi trebala dodatna ojačanja, tj. dodatna rebra na krilu kao i dodatna rebra na trupu modela. E to već ne bi znao da uradim.
Onda u potragu za novim planom.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version