RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Sklapanje Hexakoptera - Problem

<< < (12/23) > >>

danko:
Evo i video prvog 'leta', ako se može tako nazvati :)

Osim gasa, malo sam se poigravao i sa yaw-om jer mi je stalno sam rotirao... ali opet je trimovanje rešilo stvar...

milan_vranic:
Svaka cast na brzini sklapanja

danko:
Vezano za punjač, ima li neko Power Peak C8 EQ-BID da bi mogao da me posavetuje kako da ga naštimam da mi puni bateriju?

Baterija je LiPo, a na etiketi piše:
Vislero 3300 20C
(40C BURST 5C CHARGE)
14.8V 4SIP FLAT
49Wh

A pozadi na warning etiketi piše:
"Charge rate not to exceed 1C"
"Do not discharge below 3 volts per cell"

Šta je fora sa ovim da napred na etiketi piše 5C charge, a pozadi piše da se ne sme puniti sa više od 1C.

Ima li neko stvarne parametre za ovaj tip baterije?

I potpitanje, pošto imam dve identične baterije, da li mogu onaj BID čip da koristim za obe baterije, tj. da li se on odnosi na tip baterije, ili za svaku bateriju ponaosob?

magic:
Da ne otvaram uputstvo od punjaca probacu da dam sve parametre iz glave:

Pre svega, punjac se prvo upali pa se poveze baterija i balans kablic. Voditi racuna o polaritetu balans kablica, prvi pin (crni) je minus i on je na punjacu obelezen trouglicem na balans portu.

Za ovu bateriju setovanje je sledece:
voltaza punjenja 14,8V
struja punjenja 3,3A (1C)
tip baterije LiPo sa balansiranjem

Kada pocne punjenje, punjac pokazuje trenutne V i A, vreme od pocetka punjenja i koliko je mA ugurao do tog trenutka u bateriju. Najpametnije je u toku punjenja prebaciti na ekran koji u toku punjenja prati napon na svakoj celiji pojedinacno. Razlike u naponu izmedju celija u toku punjenja i na kraju bi trebalo da su u 1/10V idealno u 1/100V. Punjenje ovako od skroz prazne baterije (3V po celiji) traje oko 1:25 sati.

U svetu postoji jako malo proizvodjaca baterija a puno brendova. Svi kupuju sa tih par mesta, a baterije kao i sve drugo u proizvodnji imaju razne klase. Po specifikaciji ova baterija verovatno nije novije generacije i verovatno da moze da se puni samo do 2C ali je to stvarno nepotrebno jer zahteva velike snage punjenja i jake ispravljace. Ja uvek punim sa 1C i balansiram baterije. Praznim ih do maksimalno 80% nominalnog kapaciteta u letu, i kada se vratim sa letenja dopunim do 2/3 nominalnog kapaciteta (3,8V po celiji) do narednog letenja. Dan pred letenje ih punim do kraja. Ne drzim ih u frizideru vec samo na sobnoj temperaturi i tako mi traju i po 3 godine. Punjenje jacim strujama ne skracuje vreme punjenja proporcionalno (da ne ulazim u detalje i sada sve objasnjavam) pa cak ni 3C nije duplo brze od 1C, prema tome u kucnim uslovima za tim nema potrebe.

Bid cip je zamisljen da se zalepi za bateriju i stoji na njoj, tako da ne moramo da podesavamo parametre za nju svaki put kada je stavljamo na punjac. Ja ih imam ali ih ne koristim jer u mom punjacu ima 10 memorijskih mesta gde sam podesio parametre i to je to. Kako trenutno imas samo te baterije to je u ovom trenutku nepotrebno a verovatno i za kasnije.

Za sve sto se tice baterija, struje, elektromotora i kontrolera stojim na raspolaganju, za letenje i podesavanje stanice za multi kopter neka se javi neko drugi :).

poz

danko:
magic, da li ja smem da priključim bateriju na punjač pa da se onda igram sa podešavanjima, pošto ovako na prazno ne vidim menije za podešavanje koje bi trebao da vidim?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version