ELEKTRONIKA > RC SERVO
futaba servo
matic:
Imam futaba s3003 servo na treneru ima ih 4 komada, a jedan zuji radi mormalno nego se cuje zujanje kada ga iskljucim sa prijemnika onda prestaje zujanje. Zna neko mozda servo crkava ili je to normalno ovaj je servo http://servocity.com/html/s3003_servo_standard.html
zajo:
Sasvim normalno (pijemo)
Gabor:
Servo ti zuji van modela ili kad je ugrađen?
Ja koristim te servoe u Sky Hero i nisam imao nikakvih problema sa njima. Meni nekad zuji taj na koji je nakačen vertikalac i točak... ali retko...
Mada kako sam primetio, zujanje servoa zavisi i od prijenika. Sa Futaba SF617 jako retko su zujali, ali sa Orange zuje malo češće... (fiu)
pericamitic:
a i ako sumnjas u njih, jevtini su pa ih zameni (bar na e-bayu, ako su to original???)
miša2002:
--- Quote from: matic on February 20, 2012, 05:43:27 PM ---Imam futaba s3003 servo na treneru ima ih 4 komada, a jedan zuji radi mormalno nego se cuje zujanje kada ga iskljucim sa prijemnika onda prestaje zujanje. Zna neko mozda servo crkava ili je to normalno ovaj je servo http://servocity.com/html/s3003_servo_standard.html
--- End quote ---
Neprekidno zujanje servoa nije normalno, ali se može, u nekim situacijama, tolerisati ?!
Ovde je bitno definisati da li se čuje samo zujanje ili se dešava i povremeno "trzanje" levo-desno.
Zujanje u neutralnom tj nultom položaju, je apsolutno nenormalno i ukazuje na više mogućih uzroka.
Da bi se tačno odredilo šta je problem tj uzrok tome, najjednostavnije i najbrže je otkačiti polugu servoa. Ako se zujanje nastavi i dalje, sledeći korak je da se zamene mesta priključaka servoima i prijemnika. Ako se zujanje nastavi i dalje - definitivno sa tim servoom nešto nije u redu i najbolje je zameniti ga novim.
A, ako se pri otkačinjanju poluge, zujanje eliminiše, znači da mehanika nije u redu; krive poluge, negde zapinju ili sajle ili poluge, nije dobro podešen ili je razdešen hod...
Ako se pri zameni kanala zujanje prestane a servo na prethodnom kanalu "prozuji", onda prijemnik nije u redu...
Zujanje koje se javlja u Gaborovom slučaju, je tolerantno do određene granice, a uzrok je mehanika točka...
Pozdrav
Miša
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version