ELEKTRONIKA > RC SERVO
Krimp klesta
miša2002:
--- Quote from: tibeteagle on February 26, 2012, 12:36:09 AM ---Sa lemljenjem ne može da stane u kućište. Stezne pločice drže i izolaciju. Još jednom. Samo fabrički kablovi su 100% :mhm Fabrički kablovi su pravljeni na mašini i nema subjetivnog faktora greške!
.....
--- End quote ---
Ja ne iznosim podatke pokupljene sa interneta, već iz konkretne prakse. Za dobar lem nije potrebna količina tinola ko za oluke ! Za one koji neznaju da odrede potrebnu količinu tinola tj kalaja, postoji i tzv "lemni fluks"...
Znači, ja tako radim kad imam potrebu za klemicama. Inače, gledam da sve lemim direktno, a pogotovo na modelima... To je, ujedno i najsigurnija veza, a ko tvrdi suprotno, ili nezna da lemi ili nema pojma !
--- Quote from: dandi on February 25, 2012, 12:44:06 PM ---ok. hvala na informaciji...
ukoliko neko zna gde ima kod nas da se kupe ovakva klesta neka javi, bio bih vrlo zahvalan jer mi trebaju za juce ;)
--- End quote ---
Posle ovog "vapaja" vrlo je poučan i koristan prilog sa yutuba...
@dandi
Sa Branekovog linka, nijedna klješta ni uložak, nisu za ovu vrstu kontakata-klemica.
Klešta iz "KELCO" su baš za to, ali nisu "prva liga" !
SAVET:
Uzmi par klemica više, jer se može desiti da zezneš par komada dok ne uđeš u štos!
Izolaciju skini 1mm duže od donje klemice, a kablić postavi tako da izolacija dođe do nje, tako da prvi par zahvata izolaciju i upravo zato je i duži.
Jako bitno je da uhvatiš i izolaciju iz dva razloga:
Prvi je zato da se ne "svuče" izolacija i tako dođe do kratkog spoja, a
Drugi je da smanji mogućnost kidanja-lomljenja kabla na izlasku iz kleme...
I još nešto. Pretpostavljam da ti ovo treba za produžetak kablova od servoa. Ako je pretpostavka tačna, ja lično bih pre presekao kabl i zalemio potrebno parče kabla, no što bi rizikovao mogućnost lošeg spoja klema, a i mnogo manja je zjbnc...
Kablove sečeš na oko 1 do 2cm duže od prethodnog
====-- --=======-- --======== prvi
======-- --=======-- --======drugi
========-- --=======-- --====treći
Mesta spojeva izoluješ termobužirom, koji prethodno navučeš na jedan od krajeva kabla. Ovako sečenim i spajanim kablovima, smanjuje se "budža" na mestu spoja, kao i mogućnost kratkog spoja, itd itd itd.
Ako si ovo već znao od ranije, nije na odmet ponoviti.
dule:
lemljenje tih pinova se ne preporucuje , u stvari ne radi se uopste.
ne postoji ni jedan servo ili taj konektor koji se koristi za kablic servoa na svetu koji je zalemljen a postoji i razlog zasto je to tako.
kupi krimp klesta i izvezbaj se malo i sve ce biti kako treba
miša2002:
--- Quote from: dule on February 26, 2012, 04:32:14 PM ---lemljenje tih pinova se ne preporucuje , u stvari ne radi se uopste.
ne postoji ni jedan servo ili taj konektor koji se koristi za kablic servoa na svetu koji je zalemljen a postoji i razlog zasto je to tako.
kupi krimp klesta i izvezbaj se malo i sve ce biti kako treba
--- End quote ---
@dule
Ja ih lemim i voleo bih da znam zašto se to ne preporučuje, verovatno sam u decenijskoj zabludi da je zalemljeni kontakt bolji od bilo kog mehaničkog kontakta.
Ako izuzmemo komercijalni razlog montiranja klemica i kablića, koji je to još razlog da se to nigde na svetu ne radi ?
Osim toga, nekoliko puta sam napomenuo "ja bih..." i "ja tako radim..." i ne smatram sebe ni budalom ni amaterom !
ivanmagd:
I ja mislim da ovi pinovi nisu napravljeni da se leme, ja sam probao nekoliko puta pa nijednom nisam uspeo da takav spoj uguram u plastiku koliko god se trudio da lem bude sto uredniji i manji, napravio sam do sada jedno tridesetak konektora i ni sa jednim nisam imao problema, stezao sam ih malim spic kljestima. Ovo sto Misa prica i objasnjava je u resu kada imas gotov fabricki konektor i samo hoces da produzis kabal za servo pa ga iseces na sredini i ubacis komad trozilnog flet kabla ili slicnog pa spojeve na kablovima pravis u razmaku od 10 mm kako je misa i nacrtao.
miša2002:
Pokušaću da opisno objasnim način, kako to radim.
Bitno je da su klemice neoksidisane i sjajne tj čiste.
Kablić oslobodimo izilacije u dužini kraćeg para ušica, dobro upredemo ili ti uvrtimo ogoljeni kraj i kalajišemo toliko da se vide žice, ne mari i ako je malo više. Postavimo u uške i kleštima preklopimo prvo jedan pa drugi kraj uške. Prvi-duži kraj uški ne zatvaramo dok ne zalemimo žicu, a nju lemimo tako što vrh lemilice naslonimo na deo iza u predelu blizu kočnice i tanki tinol (0,5 ili 0,8 a može i 1mm) pritisnemo sa druge strane gde je kraj žice, između kočnice i kraja. Kad se taj deo dovoljno zagreje, videćemo kako tinol "teče" i kao da ulazi u prostor između uški i žice. To je dovoljno i odma spustimo na mokri sunđer. Sad zatvorimo uške oko izolacije i to je to.
Uške tj klemu možemo premazati i nekom neutralnom pastom za lemljenje, radi bržeg itd rada.
Još nešto. Kalaisanje vrha kablića se radi slično tj na vrh lemilice se nanese "kap" kalaja i prinese žici sa donje strane, a sa gornje strane se samo malo prisloni tanka tinol žica i lepo se vidi kako se "sliva" između licni.
Nažalost, tehnika lemljenja je nepoznata i onima kojima je to sastavni deo profesije...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version