RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI

Modelarska sezona 2012 u Novom Sadu

(1/27) > >>

mirce:
Prošle godine sam pisao o izlascima i letenju na Čenejskom aerodromu - http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,5867.0.html

Šteta što je topic započet u delu Thermal, ali prvi natpis je bio o jedrilici, pa sam mislio da je to najprikladnije mesto. Vremenom je topik prerastao u "male zveštaje" sa letenja u Novom Sadu.

Za novu sezonu, evo i novog topika. Nadam se da će u ovome učešće uzeti i ostali modelari koji dolaze na naš, Čenejski, aerodrom...
Interesantno je posle nekog vremena videti kako smo provodili vreme, kakvi su nam bili modli, pa i mi sami...

Pre početka nove sezone, najvažnije je spremiti tj. proveriti model.
Sa prvim lepim vremenom, Hellcat je iz radionce vraćen u garažu.

Prvo sam proverio sve baterije. Na svakoj sam napravio po jedan ciklus pražnjenja i punjenja, tako da sam odmah video u kakvom su stanju.
Baterije na Hellcatu su od prošle godine i sve su "dobroj kondiciji"...

Današnji dan sam iskoristio i da upalim motor. Zenoah nije radio od oktobra i trebalo je malo vremena da "kresne".

Sve u svemu, prva paljenja su prošla dosta dobro. Ipak, moraću da skinem kapotaž i da malo preštelujem igle na karburatoru.
Pre prvog odlaska na letenje, sve mora biti besprekorno...

Pozdrav

Mirče

batans:
                Pridruzujem se naravno Mircetovoj ideji uz pohvalu za sjajno izabran naslov "Modelarska sezona 2012 u ..." i bilo bi dobro da ko god ima dobru volju podeli sa nama druzenja i letenja u svome gradu.
                Ja sam doduse ovogodisnju sezonu otvorio jos 02.01.2012. medjutim nema slika jer sam bio sam na aerodromu.
                Evo nekoliko lepih dana i kako sila boga ne moli, danas, 10-tog marta sam se upakovao i pravac Cenej. Tamo guzva, cetiri cesne, padobranci, nesto znatizeljnika. I opet nema ni videa ni dobrih fotografija. Ovog puta sam morao samog sebe da slikam jer naravno opet nema modelara.

Aerodrom u ova doba godine je odlican. Trava je niska, posle snega mekana i nabijena, ma tepih.

Lako sam upalio i jedan i drugi motor i moram priznati uzivao u letenju oba modela.

A bilo je poprilicno vetra, onog zimsko-prolecnog. Stalno menja intenzitet i pravac. No boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka. I verujte mi, nema tog virtuelnog modelarenja koje moze da zameni aerodrom i RC-letenje.
                                                                        Sa cenejskog aerodroma,  Bata Stepanovic.

mirce:
Pre zvaničnog otvaranja sezone letenja u Novom Sadu, mora da "padne" prvo jedna mala radna akcija.

U nedelju 18. marta, u 14 časova, modele ćemo zameniti lopatama, kolicima, metlama i ostalom ne RC opremom.
Plan je da se proveri i po potrebi popravi naša modelarska pista, popune pukotine i neravnina, i poravnaju krtičnjaci.
Naravno, to sve pod uslovom da ima potrebe...

Drugi deo akcije je da se skinu zemlja i trava iz fugni betonskog kruga za kružno komandovane modele. To verovatno nije radjeno od kad je krug napravljen pre jedno 30 godina.
Prošle godine smo malo "zagrebali" po krugu i deo koji je očišćen je prosto "sinuo. Beton je u odličnom stanju.
Posle akcije čišćenja, modelarska pista će se produžiti za sigurno jedno 40 - 50 metara...
Manji modeli će moći poletati sa nje, a i RC helikopteri će imati ravnu podlogu.

Za sledeći vikend, 24. ili 25. mart, mogli bi napraviti neki "flug tag" i ozvaničiti početak nove sezone u Novom Sadu...

Pozdrav

Mirče   

mirce:
Kao što je i bio plan, danas smo se skupili na aerodromu.

Susret smo veoma "konstruktivno" iskoristili i napravili istorijsku osnivačku sednicu modelarskog aero kluba "RC Pilot".

Potom smo krenuli u radnu akciju...

Plan je bio da se pregleda pista, koja je u dosta dobrom stanju, ako se izuzme što nije idealno ravna. No, taj problem je rešen dogovorom da će se pista izvaljati velikim valjkom od 12 tona. Mislim da će to biti odradjeno već ove nedelje....

Pošto na samoj travnatoj pisti nije bilo posla, odmah smo prešli na sredjivanje betonskog kruga za kružno komandovane modele. Mislim da od kad je taj krug napravljen, negde krajem sedamdesetih godina prošlog veka, verovatno ga niko nije čistio i sredjivao.
Ideja je bila da se očisti deo kruga u produžetku same travnate modelarske piste. time bi se dobilo još najmanje desetak metara, koji dobro dodju kad se sleće iz pravca Novog Sada. Dešavalo se da ako se sa modelom ne sleti na sam početak travnate piste, avion jednostavno produži na beton, a tamo, pošto je veoma neravan, lako mogu da se oštete trapovi.

Pista je izgledala ovako:

Moram reći da smo baš bili vredni. Iz fugni betona godinama je rasla trava i pored nje se taložila zemlja. Čisteći, odneli smo najmanje 50 kolica trave, zemlje, šljunka...
Evo par slika, radili su i stari i mladi...

Čika Duleta smo jedva obuzdali, da ne preteruje sa tom motikom...

...Golub je izmedju ostalog gurao i kolica...

...čak je i Jole lopatao i to ne samo za slikanje...

...rezultati su počeli da se naziru...

...moj drugar Brane koji se vozio motorom, pa došao da nas vidi, zapatio je lopatu. E, da je znao šta ga čeka, verovatno bi išao na Frušku Goru u vožnju...

...baš smo bili vredni...

Posle nekog vremena, bila je mala pauza, pa nas je Bane zabavljao leteći krilo...

Potom "drugo poluvreme" lopatanja...

Kad smo očistili deo koji je bio planiran, neko se setio da bi mogli još malo da očistim, pa da kad dolazimo od kola na beton, ni tu ne gazimo kroz travu.
Rečeno - učinjeno...

Na kraju, sunce je bilo nisko na horizontu, a metle su "radile pun gas".

Rezultat je očigledan:

Ispostavilo se da, sad kako smo očistili ovo parče, a to jedno četvrt kruga, da je beton dovoljno širok i dugačak, da sa njega komotno mogu da poleću elektro modeli, a sigurno bi mogao da poleće i jet.
Plan nam je da iduće nedelje "picnemo" još deo kruga koji je paralelan sa pistom, čime bi se dobio pravac za poletanje kad vetar duva niz pistu.
Današnjom akcijom, očišćeni deo je idealan za poletanje kad je bočni vetar...

I na kraju još malo slika očišćenog dela...

Moram spomenuti fenomenalnu atmosferu tokom današnjeg rada. Ostali smo skoro do mraka, do 6 uveče, a uz mnogo smeha i zezanja, tri i po sata "šljake", ali baš žestokog rada, su prošla za tren.

Pozdrav

Mirče

GILE:
Iskrene cestitke na radnom elanu

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version