AERIAL PHOTGRAPHY > FOTOGRAFIJE i VIDEO SNIMCI

Избор апарата за Aerial photos

(1/2) > >>

MEPHISTO:
Дакле, с обзиром на специфичност захтева код АП поставља се питање избора апарата, тј потребних особина.

Што се тиче светлосне моћи објектива она не би требало да буде критична јер се обично лети по дану, дакле светла има довољно. Ипак, уколико се желе веома кратке експозиције (нпр. при ниским летовима) онда светлосна моћ може бити важна.

Што се жижне даљине тиче мислим да ће ипак зависити од тога шта желимо да постигнемо. Обично овде подразумевамо панорама фотографије па се намеће идеја широкоугаоног објектива-мана су оптичке дисторзије које могу да сметају. Ипак уколико би желели специфичне детаље - под условом да можемо да их "нациљамо" (путем видео мониторинга?) онда би нам био интересантнији телеобјектив-њихов недостатак је мања светлосна моћ.

Дубинска оштрина на овим дистанцама практично нема значаја.

Осим особина објектива битне су и особине самог апарата - величина, тежина, стабилизацуја слике и предпостављам, врло битна је резолуција. Наравно, добра резолуција вам даје могућност зумирања жељених детаља на фотографији.

Теоретски, мој избор би се базирао на што квалитетнијој оптици нормалне жижне даљине и чипу велике резолуције.

Ипак, пошто овде имамо пионире на овом пољу код нас, било би лепо чути њихове предлоге и искуства.

Ziv:
Mephisto,

mislim da si zaboravio na najvazniju stvar: cena fotoaparata. Njega stavljamo u model i bez obzira kako smo pazljivi, pre ili posle moze da dodje do nesrece zbog necega sto ne mozemo da kontrolisemo. Zato treba upotrebiti aparat koji mozemo da otpisemo. Za ostrinu slike je veoma vazan polozaj aparata u odnosu na let modela. Najpovoljniji za kvalitet je ako je usmeren u pravcu ose letenja ( objektiv okrenut unapred ili unazad ). Kada je okrenut unapred moze da se osteti prilikom sletanja ili da "pokupi" insekte u letu. Za objektiv usmeren unazad mora se konstuisati model za te svrhe. Najnepovoljniji polozaj aparata je kada je usmeren normalno na pravac leta zbog pomaka. Tu je jedino resenja kratka ekspozicija i veca udaljenost objekta.

Pozdrav Zivko.

MEPHISTO:

--- Quote from: Ziv on October 16, 2008, 03:51:15 PM ---polozaj aparata u odnosu na let modela

--- End quote ---

<Потпуно иправна примедба што се цене апарата тиче.
У вези положаја апарата имам утисак да је занемарен положај директно испод авиона, дакле, условно речено "сателитски" ракурс. Уколико је висина лета довољно велика, као и резолуција то може бити занимљиво!?

saxpg:
Evo jednog video snimka koji docarava kako to izgleda sa pravim sirokougaonim objektivom. Uzivajte!

http://www.bijouxdesigns.com/video/Cularis%20FPV%20-%20AMPS%20Field%20Miami.wmv

tibeteagle:
Moja zapažanja o videu gore. Primer je dobar, kako ja ne bih radio neke stvari.
Ako se koristi širokokutni objektiv za panorama slikanje gube se detalji. Objektiv hvata i više nego što je potrebno, pa se drvo ne vidi od šume  lol
Bez obzira što je snimak dobrog kvaliteta na zemlji se ništa ne vidi.
Na video snimku se vidi koliko je jako izobličenje slike. Mesto za kameru isto nije dobro jer se više vidi model nego panorama  :(
Ni vreme nije bilo pogodno za snimanje, jer kada je sunce pod malim uglom u odnosu na horizont, senke i boje su manjeg kontrasta, a i sunce ulazi u kadar.
Preveliki i predug video fajl je nepotreban da bi se nešto dočaralo. Kvantitet ne zamenjuje kvalitet.
Što je dobro to je model. Veoma stabilno leti.  (thumb) Ali ovo već nije tema ovog topika.  ;)
Rezime: normalan objektiv je sasvim dovoljan.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version