RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Paragon
mirce:
Moj Stork je "otputovao" u Podgoricu, tako da Mirče nema više model jedrilice...
Što se tiče nedelje i letenja, mi planiramo da dodjemo oko 14 časova.
Kao i u prošla dva vikenda, svako ima model svoj model, a Banetov (motika) se prošle nedelje pokazala kao najefikasnija... :_D
Pozdrav
Mirče
SloMi:
Zanimljivo je da je moj post/replika nestao (skoro 2 strane teksta),
i nije mi jasno sta se to desilo, pa mogu da predpostavim da se radi
o akciji moderatora.
A drugo ne treba mi preporuka kuda treba da idem na takmicenje.
Vi za takmicenje svakako niste... Idite u Madjarsku, gledajte koliko hocete,
cucete-zaboravicete, videcete-razumecete, ali ako ne uradite necete znati...
SloMi:
Sve u svemu ništa od takmičenja F5J u Srbiji.
Ja ću i dalje leteti Paragon, a kada napravim
više slika o samom modelu i letenju dodaću na ovaj topik.
Izvinjavam se svima što sam spomenuo takmičenja na
ovom mestu. Ne da sama tema nije gde treba, nego ni
ovaj forum izgleda nije za to zainteresovan. Dobro ljudi
pravite (kupujte) modele i dalje, pokazujte ih ili ne
pokazujte, kako vam volja ... ali tek kada okusite
takničenje znaćete zašto se time bavite
Pozdrav,
Slobodan
mirce:
Što se ljutite?
Sve napisano je vrlo dobronamerno, sa željom da se pomogne i malo razmene mišljenja... Nema potrebe za takvim tonom...
A jedno ste u pravu, bez takmičenja, jedrilice nemaju smisla, zato sam i prodao moju...
Vidimo se na aerodromu...
Pozdrav
Mirče
SloMi:
Evo imam par detalja Paragona. Sada cu prikazati krila.
Ona se kod Paragona sastoje od centroplana i dve uske. Centroplan
je velicine 1500x250mm, i ima mali V-oblik u sredini. Uske
su po 750mm i suzavaju se ka vrhovima na oko 170mm. To znaci da je raspon krila 3m, a povrsina skoro 70dm2.
Centroplan se na trup pricvrscuje sa 3 gumene trakaste petlje na odgovarajuce stiftove u trupu. Da bi guma izdrzala sto vise prekriva se crnom plasticnom trakom, koja je stiti od ultraljubicastog zracenja sunca na koje je guma jako osetljiva, iako se to ne uradi guma postaje neupotrebljiva vec iduce sezone.
Profil krila je sa ravnom donjakom, debljina mu je 10%, sto se vidi na jednoj slici. Uske se sastavljaju sa centroplanom pomocu bajoneta fiksiranim u uskama. Balzom su plankirani sredisnji deo centroplana i kontaktni delovi sa uskama. Ostali deo krila je supalj, sa 2 ramenjace, od omorike dimenzija 10.2x3.2mm. Rebra su od balze debljine 2.5mm.
Posto je meni model sluzio za takmicenja u F3B naravno kada se letela brzina ja sam u njega ispod krila stavljao olovne ploce od 500g i vise,
kako bi model bio sto brzi, posebno u vetru. Tako se desavalo da se model osteti narocito na startnoj sajli i prilikom sletanja, pa sam vremenom ojacao izdubio ramenjacu centroplana i zljeb napunio epoksi impregnisanim karbon rovingom odgore, a Kevlar rovingom odole. Sada je model prilicno jak, bar u centroplanu, pa ipak ne treba preterivati, djavo ne spava... Zato vise ne nameravam da stavljam dodatni balast u model. Sama RC i elektro oprema su dovoljne za solidan let sa specificnim opterecenjem krila od < 23g/dm2.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version