RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Meister Scale Zero

<< < (21/31) > >>

mirce:
Hvala za informaciju, nisam to znao. Inače, deo flapsa izradjen od vitroplasta izgleda ovako...

Na njega od gore dolazi balza od 1,5 mm...

Napravio sam i polukružne krajeve krila. Tehnologija slična kao i za flaps, prvo sam skenirao crtež i precrtao ga...

...potom od tapete napravio nalepnice - šablone za sečenje...

Potom MNC ( Mirče Numeric Control )...

Kao što vidite, U Kombinatiu se i na delovima koji se uopšte neće videti, vodi računa da budu lepo i napravljeni i obradjeni...

Odoh kasnije po vitroplast za flapsove, gotov je, pa se čujemo...

Pozdrav

Mirče

miša2002:
"Odokativno" gledano, ovi "komadići" su cca 100x450mm, svaki. Da nebi došlo do iznenađenja, po kaširanju, savetujem ti da prvo "na brzaka" (što tanje) premažeš balzu 45minutnim epoxijem i ostavi 24h. namazana površina na gore, bez pritiskanja, učvršćena sa šest čioda - dve po sredini i po dve na krajevima.
Vitroplast premaži 5-6h pre kaširanja.
Zavisno od kvaliteta balze, doći će do nekih manjih deformacija, a površina će biti nešto "rapava". Nišra je ne diraš, "tako treba"!
Samo kaširanje - "bahato" premažeš samo vitroplast, spojiš i pritisneš staklom - balza do stakla tj gore. Nemoj mnogo da pritisneš da se ne utisne balza !
Naravno, za svaki slučaj, kesa ispod vitroplasta. I sam znaš, zašto.
Unutrašnja strana balze je zaštićena od uticaja vlažnog vazduha...

Pozdrav
Miša

misha:

--- Quote from: mirce on September 05, 2012, 10:15:34 AM ---
Potom MNC ( Mirče Numeric Control )...

--- End quote ---

He he. Dobra fora

mirce:
Evo šta se, sad već juče, dešavalo u pogonima Kombinata...

Stigle su osnove za flapsove napravljene od vitroplasta. Prilično dobro su "upadale" u namenjen im prostor na krilu...

Hvala Miši 2002 na savetima, ali dok je on to napisao, flapsovi su već bili odradjeni...
Sa gornje strane vitroplsta zalepljena je tvrda balza od 1,5 mm. Balzu sam lepio sa epoxy lepkom, tanko namazanim na vitroplast, a sve sam potom pritisnuo na ravnu poču i čekao da se osuši lepak ( 5-to minutni )...

Nakon obrade ivica flaps je izgledao prilično dobro i nije se iskrivio...

Postavljene su i šarkice...

Pošto su ovo ipak više vazdušne kočnice nego flapsovi, a i čitajući na netu da za ovaj model nema potrebe da se mnogo obaraju, mislim da će ovoliki ugao biti i prevelik...

Time je rad na ovom delu krila za sada završen.
Prešao sam na polukružne završetke...

Od 10 x 10 mm balza napravio sam žljeb u koji treba da se postavi osnova od špera...

Uvučena je i karbonska cev za žice svetla na krajevima krila. Konačno ulepljeni su šperovi. Vodio sam računa da budi ravni sa napadnom i izlaznom ivicom krila, jer su oni ustvari sredina radijusa.
Od gore i dole su još dodate balze 0d 10 x 10 mm kako bi se lepo propratio oblik profila. Na kraju je sve ošmirglano...

Na ovu osnovu dolazi deo koji će se obraditi i koji će činiti sam radijus sa donje i gornje strane krila.
Kao što sam i planirao, napravio sam ga od tvrdog stirodura. Ovaj materijal se lako seče i obradjuje, a nije težak...

Parče baš nije malo, a ima samo 27 gr...

Ne treba zaboraviti da će se dobar deo ošmirglat, pa će težina biti još manja...

Ipak, nisam ga zalepio, ostavio sam da "prespavam" i da razmislim da li da radim od ovog materijala ili ipak da koristim balzu...
Možda neki savet...

Pozdrav

Mirče

misha:
Mozda da u krug, oko stiropora ulepis malo deblju balzu a unitra da ostane taj stiropor.

Mozda je bilo najbolje da si stiropor doveo na meru pre plankiranja, pa da preplankiras i preko njega neku balzu od 1,5 ili 2 mm.
I jedna i druga varijanta  bi, nadam se, zaastitila stiropor od "ubijanja" prilikom nosenja i sastavljanja modela.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version